geen-btw-op-zonnepanelen

BTW zonnepanelen 2023

Vanaf 1 januari 2023 betaalt u geen btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Het 0%-tarief geldt ook voor de aanleg van kabels, het montagemateriaal en omvormers. In dit artikel leest u hier meer over!

 

BTW teruggave zonnepanelen is gestopt

De btw-teruggaveregeling is gestopt op 1 januari 2023 door het wijzigen van het btw-tarief naar 0%. Met deze regeling kon u de btw op de installatie en aanschaf van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Aangezien u in 2023 geen btw op zonnepanelen betaald, hoeft u ook niets terug te vragen.

 

Voorwaarden 0% btw op zonnepanelen

  • De verlaging van het btw-tarief geldt voor woningeigenaren die voor de eerste keer zonnepanelen aanschaffen of extra willen kopen. De afschaffing geldt niet voor bedrijfseigenaren. Voor hen geldt nog het btw-tarief van 21 procent die zij later kunnen terugvragen bij de Belastingdienst.
  • De zonnepanelen worden geïnstalleerd op de woning of bijgebouw, zoals een garage of schuur.
  • De 0% btw op zonnepanelen geldt alleen op zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. De verlaging geldt niet op zonnedakpannen, fotovoltaïsche warmtepompen en zonneboilers.

Oude situatie

In 2022 (en daarvoor) betaalde u 21% belasting over zonnepanelen en de installatie daarvan. Met zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op en zult u waarschijnlijk stroom terugleveren aan het energiebedrijf. Hiervoor krijgt u een vergoeding. Daardoor wordt u gezien als kleine ondernemer en bent u btw-plichtig. Als kleine ondernemer mocht u de btw (21%) op de aanschaf en installatie van zonnepanelen helemaal of deels terugvragen bij de Belastingdienst. Voorwaarde is dat de factuur van de zonnepanelen én de energierekening op dezelfde naam staan. De teruggave moet binnen 6 maanden na het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft, worden aangevraagd.

 

Waarom daalt het btw-tarief op zonnepanelen?

De wijziging van het btw-tarief scheelt veel administratief werk voor woningeigenaren. Zij hoeven de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Daarnaast kregen zij ook te maken met andere btw-verplichtingen. Ook voor de Belastingdienst scheelt het veel administratieve lasten.

 

Daarnaast hoopt de overheid met deze maatregel dat het aantrekkelijker wordt om zonnepanelen te nemen. Zonnepanelen zijn namelijk belangrijk voor de energietransitie. Ook is de investering lager, omdat u de btw niet betaalt. Ondanks dat u de btw kon terugvragen, hoeft u deze nu niet meer mee te rekenen. Dit kan voor veel woningeigenaar een belangrijke factor zijn voor het aanschaffen van zonnepanelen.  

 

Moet ik de btw van de zonnepanelen die ik in 2022 heb gekocht nog terugvragen?

Als u in 2022 zonnepanelen heeft gekocht, dan kunt u de btw op de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. De factuurdatum is hierbij belangrijk. U moet de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen. Heeft u in 2022 zonnepanelen aangeschaft en heeft u de factuur vóór 1 januari 2023 ontvangen, dan kunt u tot 1 juli 2023 de btw terugvragen.

 

Waarom is dit het beste moment om zonnepanelen aan te schaffen?

  • Besparen op de energierekening: Met zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op die u direct kunt gebruiken voor uw huishoudelijke apparaten. Zo hoeft u minder stroom van het net af te nemen en bespaart u op de energierekening.
  • Minder afhankelijk van energieleverancier: U bent minder afhankelijk van de (veranderende) energieprijs van elektriciteit en de stroom van uw energieleverancier. U wekt namelijk gratis zonne-energie op.
  • Dalende aanschafkosten: U kunt de zonnepanelen zonder btw aanschaffen. Dat maakt zonnepanelen financieel interessanter, want de investering is lager.

Heeft u nog geen zonnepanelen en wilt u weten of uw dak geschikt is? Doe onze zonnepanelencheck!

 

Doe de zonnepanelencheck

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Salderingsregeling blijft bestaan
Salderingsregeling blijft bestaan

Zonnepanelen nu nog interessanter Lang was er sprake van dat de salderingsregeling afgebouwd zou worden vanaf 2025. Echter is dit plan niet...

Geluid warmtepomp
Geluid warmtepomp

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Overdag is dit niet zo storend, maar ’s avonds kan dit wel storend zijn. Dan is het stiller...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.