Hoe zit het met de salderingsregeling

Hoe zit het met de salderingsregeling

Mensen twijfelen over de aanschaf van zonnepanelen vanwege de afschaf van de salderingsregeling. Ook het nieuws van de terugleverheffing van energiebedrijven speelt hierbij een rol. Toch zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering. Door de hoge vraag betaalde u begin 2023 nog ruim €7.500 voor een set van 10 zonnepanelen, inclusief installatie en omvormer. Inmiddels zijn de kosten gedaald naar slechts €5.000, wat een positieve invloed heeft op de terugverdientijd. Dit meldt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Wat is van invloed op de terugverdientijd?

Naast de prijs van de zonnepanelen zijn er zijn een aantal zaken van invloed op de terugverdientijd. Zo zorgt de salderingsregeling ervoor dat u een vergoeding krijgt voor uw overtollig opgewekte stroom, maar bepaalt elke energieleverancier zelf hoe hoog deze vergoeding is. Daarnaast is er natuurlijk de prijs van elektriciteit zelf.

 

De vergoedingen en kosten verschillen per energieleverancier. In dit artikel gaan we dieper in op de bovenstaande factoren plus het rendement dat u kunt verwachten op uw investering.  

Salderingsregeling

De salderingsregeling zorgt ervoor dat uw overtollig opgewekte stroom teruggaat naar het net en u in aanmerking komt voor een terugleververgoeding. Aan het eind van het jaar wordt de balans opgemaakt: heeft u meer stroom geleverd dan u heeft afgenomen, dan ontvangt u een terugleververgoeding.

 

Nu heeft het kabinet aangegeven dat zij de salderingsregeling vanaf 2027 te willen schrappen. Dus het moment om zonnepanelen aan te schaffen, want u profiteert in ieder geval tot 2027 van 100% salderen.

Terugleververgoeding

Via de salderingsregeling kunt u zelfgeproduceerde elektriciteit terugleveren aan het net en wegstrepen tegen uw eigen verbruik. Heeft u aan het eind van het jaar meer stroom teruggeleverd dan verbruikt, dan krijgt u hier een vergoeding voor. Dit wordt ook wel de terugleververgoeding genoemd.

 

De terugleververgoeding is bij elke energieleverancier anders en is meestal lager dan de reguliere stroomprijs.

Terugleverheffing

En hoe het zit met de terugleverheffing. Van de Bron maakte eerder bekend een heffing op te leggen aan klanten  met zonnepanelen. Het gaat om kosten die gemaakt worden omdat het elektriciteitsnet overvol raakt door het terugleveren van stroom wat extra kosten met zich meebrengt.

 

Ondanks de terugleverheffing tot aan de afbouw van de salderingsregeling en het feit dat de regeling op termijn verdwijnt, blijven zonnepanelen rendabel en daalt de terugverdientijd.

Kosten elektriciteit

Volgens Milieu Centraal ligt de energieprijs in 2024 op 37 cent per kilowattuur, maar zal deze volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2040 dalen naar een gemiddelde van 25 cent.

 

Hoe hoger de energieprijs, hoe meer u bespaart door uw eigen opgewekte stroom te gebruiken. Omdat de tarieven van energie langzaam dalen, is het interessant om nu  zonnepanelen aan te schaffen. U verdient uw zonnepanelen sneller terug omdat het stroomtarief nog hoger ligt.

Rendement op uw investering

Als u in de huidige situatie besluit te investeren in zonnepanelen, dan kunt u het rendement vergelijken met 6% rente op een spaarrekening.

Prijsplafond en energiebelasting

Tenslotte stopt het prijsplafond vanaf 2024 waardoor zelf opwekken nog interessanter wordt. Daarbij stijgt de belasting op gas met 19% (€ 139) en daalt de belasting op stroom met 14% (€ 57) voor de gemiddelde huiseigenaar.
 
Wilt u weten wat het rendement van zonnepanelen op uw dak is? Doe dan de zonnepanelencheck! Hiermee kunt u direct zien hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen en een vrijblijvende offerte aanvragen.

 

Naar zonnepanelencheck

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Waar op letten bij het kopen van zonnepanelen?
Waar op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Eigenschappen van zonnepanelen   Niet ieder zonnepaneel is hetzelfde. Zonnepanelen hebben verschillende eigenschappen....

Thuisaccu voor zonnepanelen
Thuisaccu voor zonnepanelen

Het aantal daken met zonnepanelen in ons land groeit sterk. Dit zorgt nu al voor overbelasting van het lokale elektriciteitsnet. Als het net...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.