Vreemde cv-ketel geluiden

 

Maakt uw cv-ketel vreemde geluiden? Dit kan een teken zijn dat er iets mis is met de cv-ketel. Kemkens is specialist op het gebied van cv-ketels en helpt u hier graag bij. Op deze pagina benoemen wij de meest voorkomende vreemde geluiden, de mogelijke oorzaak en oplossing.

Cv-ketel geluiden

Een cv-ketel maakt altijd wel wat geluid, bijvoorbeeld bij het ontsteken of aanslaan. Wanneer hij vreemde geluiden gaat maken, dan kan het een teken zijn dat de cv-ketel niet meer goed werkt. Op deze pagina’s benoemen we verschillende geluiden, de mogelijke oorzaak en oplossing.

 

Cv-ketel maakt fluitend/piepend geluid

Maakt de cv-ketel een fluitend/piepend geluid, dan is de oorzaak vaak een verstopte warmtewisselaar. Hierdoor stroomt het opgewarmde water niet meer goed door. Dan loopt de temperatuur op en komt het water aan de kook. Er ontstaat dan een fluitend/piepend geluid wat u kunt vergelijken met het een geluid van een fluitketel. 

 

Oplossing fluitend/piepend geluid cv-ketel

Neem bij een fluitend/piepend geluid contact op met een erkend installateur, zodat de monteur het probleem kan oplossen. Als de warmtewisselaar niet meer te redden is, dan kan de servicemonteur, in overleg met u, een nieuwe warmtewisselaar plaatsen. Een warmtewisselaar is een duur onderdeel. In sommige gevallen, denk aan een oude cv-ketel, is het dan beter om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. 

 

Het fluitend/piepend geluid voorkomt u met periodiek cv-ketel onderhoud. Tijdens het onderhoud wordt namelijk ook de warmtewisselaar gereinigd. 

 

Cv-ketel maakt ploffend/knallend geluid

Een ploffend/knallend geluid uit de cv-ketel? Dit geluid kan de cv-ketel maken bij het aanslaan. De ontsteekpen of ontsteekkabel kan dan geen goede vonk meer maken om het gas te ontsteken. Het geluid kan ook worden veroorzaakt door te veel of te weinig lucht tijdens de ontsteking of een kapot gasblok waardoor er geen goede verbranding plaatsvindt.

 

Oplossing ploffend/knallend geluid cv-ketel

U kunt dit probleem niet zelf verhelpen. Als de cv-ketel een ploffend/knallend geluid maakt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een erkend installateur.

 

Neem contact op

 

Cv-ketel maakt tikkend geluid

Een tikkend geluid in de cv-ketel kan ontstaan door de stalen leidingen. Het water dat de cv-ketel opwarmt, stroomt door uw hele woning. Via leidingen komt het water bij de kraan of radiatoren. De temperatuur van het water kan oplopen tot 75 graden Celsius. Op het moment dat de cv-ketel aanslaat, stuurt hij het warme water de leidingen in. De leidingen gaan door het grote temperatuurverschil uitzetten. Hierdoor kunt u getik horen. Dit geluid is niet alleen hoorbaar als de leidingen heet worden, maar ook als de leidingen weer afkoelen.

 

Het kan ook zijn dat de cv-ketel een tikkend geluid maakt. Ook dit heeft te maken met het uitzetten en krimpen van metalen. Een andere oorzaak van een tikkend geluid is een te lage waterdruk of een teveel aan lucht in de leidingen en radiatoren. De waterdruk moet tussen de 1,0 en 2,0 bar staan. Op het display of waterdrukmeter van de cv-ketel kunt u de waterdruk aflezen. 

 

Oplossing tikkend geluid cv-ketel

Er zijn meerdere oplossingen om het tikkende geluid in uw cv-installatie op te lossen. Is de waterdruk lager dan 1,0 bar, dan moet u de cv-ketel bijvullen tot maximaal 2 bar. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen. Vergeet na het bijvullen niet de cv-installatie te ontluchten. Wanneer u weet waar in de leiding het tikkend geluid vandaan komt, kunt u de leiding op die plek licht insmeren met vet. Hierdoor zal de spanning in de leidingen afnemen en het getik minder worden.

 

Cv-ketel maakt schurend geluid

Hoort u schurend geluid uit de cv-ketel? Dit komt vaak door versleten lagers van de pomp of ventilator. De beweegbare onderdelen lopen dan niet meer soepel waardoor de cv-ketel een schurend geluid maakt.

 

Oplossing schurend geluid cv-ketel

Neem bij een schurend geluid contact op met een erkend installateur, zodat de monteur het probleem kan oplossen. Het schurend geluid kunt u voorkomen met periodiek cv-ketel onderhoud. Daarmee bent u verzekerd van een goed werkende cv-ketel.

 

Cv-ketel maakt stoomboot/brommend geluid

Op meerdere plekken in de cv-ketel zorgen pakkingen voor water, lucht en gas afdichtingen. Als één van deze pakkingen niet goed afsluit, kan er gas lekken en een verkeerde gas-luchtverhouding ontstaan. De druk in de cv-ketel verandert dan erg vaak. Dit kan zorgen voor een (hard) brommend geluid. Ook ontstaan er trillingen in de cv-ketel die schadelijk zijn voor andere onderdelen.

 

Oplossing stoomboot/brommend geluid cv-ketel

Het stoomboot/brommend geluid kan in de meeste gevallen opgelost worden door een nieuwe pakking te plaatsen of door de gas-luchtverhouding opnieuw af te stellen. Neem hiervoor contact op met een erkend installateur, dit kunt u niet zelf.

 

Neem contact op

 

Cv-ketel maakt bonkend geluid

Maakt de cv-ketel een bonkend geluid? Dan kan de ketel de warmte niet goed kwijt. Het water in de ketel gaat dan koken. Er ontstaat dan een luchtbel (stoom) en de druk neemt dan toe. Omdat de druk toeneemt, klapt de luchtbel weer. En dat veroorzaakt het bonkende geluid. Dit kan een hele tijd doorgaan en optreden als alle radiatoren zijn dichtgezet en/of de pomp defect is.

 

Oplossing bonkend geluid cv-ketel

Om na te gaan of het geluid veroorzaakt wordt door de radiatoren, kunt u nagaan of alle radiatoren in uw woning open staan en warm worden. Als er radiatoren dichtgedraaid zijn, draai deze dan open en controleer of deze vervolgens warm worden.

 

Blijft de cv-ketel nog steeds een bonkend geluid maken, neem dan contact op met een erkend installateur.

 

Voorkomen dat uw cv-ketel vreemde geluiden gaat maken?

Regelmatig onderhoud is dé oplossing om rare geluiden aan de cv-ketel te voorkomen. Kemkens biedt verschillende cv-ketel onderhoudscontracten aan. Er is altijd een abonnement dat bij uw situatie past. Met een onderhoudscontract bent u zeker van periodiek onderhoud. De ketel wordt grondig nagekeken en onderdelen die (bijna) aan vervanging toe zijn, worden op tijd herkent en vervangen. Zo voorkomt u dat u zonder verwarming en warm water komt te zitten. Mocht de cv-ketel in de tussentijd toch een vreemd geluid maken, dan kunt u met de 24/7 storingsdienst rekenen op snelle hulp.

 

Cv-ketel onderhoudscontracten

 

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.