CV-ketel op waterstof?

 

In 2050 moet elk huis van het aardgas af zijn. Dat heeft de overheid als amibitie vastgelegd. Er worden verschillende duurzame alternatieven geboden, maar deze zijn niet altijd geschikt voor alle woningen.


Is een CV-ketel op waterstof ook een optie en kunnen we ons bestaande gasnet hiervoor gebruiken?

Wat is waterstof?

Waterstof is een alternatief voor fossiele brandstoffen en kan zowel uit aardgas als water gehaald worden. Het is eenvoudig uit kolen en gas te produceren, maar er komt wel CO2 vrij. Dat is iets wat we juist niet willen. Het winnen uit water is de gewenste oplossing. Door middel van elektrolyse (systeem waarbij stroom door, in dit geval, water loopt) kan waterstof worden geproduceerd. Elektrolyse zorgt echter wel voor een rendementverlies tijdens de omzetting. Er blijft zo'n 75% rendement over. 

 

Waterstof samengevoegd met zuurstof is brandbaar. Bij verbranding komt er veel warmte en puur schoon water vrij. Hierdoor is waterstof een geschikte vervanger voor aardgas. Het kan gebruikt worden als (schoon)gas voor uw cv-ketel en het is ook te gebruiken als brandstof voor auto's.

Zonne-energie omzetten in waterstof

We produceren veel elektriciteit uit windturbines en zonnepanelen. Hierdoor komt er steeds meer druk op het elektriciteitsnet. Op dit moment hebben we nog niet de beste manier gevonden om grote hoeveelheden slim op te kunnen slaan, zodat we deze later kunnen gebruiken. Daarom wordt er gesproken over het omzetten van zonne-energie in waterstof. Waterstof is niet alleen makkelijker om op te slaan, maar ook om te transporteren. Dit kunnen we dan weer gebruiken voor het verwarmen van woningen in combinatie met een cv-ketel. 

Bestaande infrastructuur en de overgang naar waterstof

De hele infrastructuur is aangelegd voor het gebruik van aardgas en door de jaren heen hebben we veel gas gebruikt voor warmte. De bestaande infrastructuur zou, met kleine aanpassingen, gebruikt kunnen worden voor de transport van waterstof. Dit is een groot voordeel. De overgang naar waterstof zal echter wel stap voor stap moeten gaan en is niet van de een op de andere dag te realiseren.

 

Er moet nog het een en ander gebeuren om waterstof te kunnen gebruiken als brandstof voor de cv-ketel. Zo voldoet de huidige type cv-ketel niet en deze zou dus vervangen of aangepast moeten worden. Daarnaast moeten er (kleine) aanpassingen worden gedaan aan de bestaande gasleidngen en radiatoren.

Tests met waterstof

Er lopen momenteel een aantal interessante pilots met waterstof. In Leeds (Engeland) willen ze in 2026 geheel over op waterstof en in Rozenburg (Rotterdam) start binnenkort de eerste pilot met CV-ketels op waterstof. Een aantal woningen in Rozenburg worden verwarmd en voorzien van warm water door middel van waterstof. 

 

Waterstof zal, naast bijvoorbeeld warmtepompen, een mooi alternatief voor het gebruik van aardgas zijn. Het is zeker een interessante ontwikkeling om te volgen. De overgang van aardgas naar waterstof brengt een behoorlijke investering met zich mee en is ook niet van de ene op de andere dag aangepast. Daarbij heeft het ook echt nog tijd nodig om zich te ontwikkelen tot vervanger van aardgas.

 

Meer weten over alternatieven voor het gebruik van aardgas?

Wilt u meer weten over alternatieven voor het gebruik van aardgas, zoals een warmtepomp? Of heeft u een vraag?
Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.