Uw airco onderhouden: de 3 redenen

Uw airco onderhouden: de 3 redenen

Een airconditioning is heerlijk tijdens de warme zomerdagen. Wilt u zo lang mogelijk optimaal profiteren van uw airco, dan is het belangrijk dat u deze goed laat onderhouden en jaarlijks controleert. Maar waarom eigenlijk? Wij hebben de drie belangrijkste redenen voor u een rij gezet.

 

1. Bacteriën, virussen en allergieën krijgen geen kans

Goed onderhoud aan uw airco voorkomt ziekten en allergieën. De luchtvochtigheid in de ruimte speelt een grote rol. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 45% tot 60%. Een te lage luchtvochtigheid, lager dan de ideale 45 - 60%, kan zorgen voor een verminderde weerstand. Hierdoor bent u vatbaarder voor bacteriën en virussen. 

 

Ook als u last heeft allergieën moet de airco extra goed onderhouden worden. Hierbij is het reinigen van de luchtfilters belangrijk. Doet u dit niet, dan blijft er veel stof op het filter liggen. Hierdoor zal de airco minder goed werken én worden stofdeeltjes verspreid door de woning. Mensen met allergieën kunnen hierdoor snel last krijgen.

 

2. Geen nare luchtjes in huis

Een airco wordt voornamelijk in de zomer gebruikt, in de wintermaanden staat deze meestal uit. Stofdeeltjes en bacteriën gaan dan in de airconditioning zitten en gaan zich ophopen. Wanneer u de airco dan na lange tijd weer aanzet, dan kan de lucht verontreinigd worden met nare luchtjes. Daarom is het goed om de airco te reinigen als deze een langere tijd heeft uitgestaan. Laat eventueel ook het koelmiddel weer bijvullen. 

 

3. Minder energieverbruik

Als u uw airco niet goed onderhoudt, dan zal de airco steeds minder goed werken. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van de airco en zorgt voor een blijvend energiezuinige werking. Zo geniet u altijd van gezonde, frisse lucht in uw woning. 

 

Tips voor onderhoud en schoonmaak

Zelf kunt u ook een aantal dingen doen aan het onderhoud en de schoonmaak van uw airco. Kijk het apparaat regelmatig na of u niets geks ziet en maak het een paar keer per jaar schoon. De filters aan de binnenzijde kunt u met een stofzuiger schoonmaken. Let er wel goed op dat dit alleen geldt voor de buitenkant van de filters en niet voor de binnenkant. Als u aan de binnenkant van de filter zuigt, dan trekt u het stof door het filter heen. Dit kan schadelijk zijn voor uw airconditioning of het ventilatiesysteem. Als de filters heel vies zijn, dan kunt u deze voorzichtig afspoelen met lauwwarm water.

 

Een installateur vragen

Groter onderhoud dient uitgevoerd te worden door een erkend installateur. Hierbij kunt u denken aan het bijvullen van het koelmiddel. Bij gebruik verliest de airco namelijk een kleine hoeveelheid van dit middel. Te weinig koelmiddel kan de werking van het apparaat beïnvloeden. Daarnaast controleert de installateur uiteraard of de airco nog naar behoren werkt. 

 

Veel airco's beschikken over een zelfreinigingsfunctie die u eenvoudig kunt aanzetten. De eigen ventilator maakt de binnenunit zelf schoon wat vocht- en stofophoping tegengaat. Erg handig. Bent u op zoek naar een nieuwe airco met deze functie, kijk dan goed naar de specificatie van het apparaat. Of vraag ons om vrijblijvend advies. Wij helpen u graag verder.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
De voordelen van een airco
De voordelen van een airco

Airconditionings worden in Nederland steeds populairder. Dat is ook niet gek aangezien het in de zomermaanden behoorlijk warm kan worden. Een...

Waar op letten bij het kopen van een airco
Waar op letten bij het kopen van een airco

De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Hierdoor kan het benauwd en warm worden in huis. Met een airco geniet u van een aangename...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.