Cv-ketel: gas of elektrisch

Cv-ketel: gas of elektrisch

Bent u op zoek naar een nieuwe cv-ketel, dan staat u voor de volgende keus: neemt u een gasgestookte of elektrische cv-ketel? De politiek zet zich erg in op het verduurzamen van woningen en het verminderen van de CO2-uitstoot. We zoeken dan ook steeds vaker naar een alternatief voor de gasgestookte cv-ketel, zoals een elektrische cv-ketel. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? We vertellen u er alles over op deze pagina!

 

Het verschil tussen een gasgestookte en elektrische cv-ketel

Het grootste verschil tussen de ‘gewone’ cv-ketel op gas en de elektrische cv-ketel is dat de cv-ketel op gas CO2 uitstoot. De ketel verbrandt aardgas om water te verwarmen. Bij die verbranding komen er rookgassen vrij. Deze rookgassen verlaten de woning via het rookgaskanaal.

 

De elektrische cv-ketel verwarmt de woning op elektriciteit. Een groot voordeel is dat u dus geen CO2 uitstoot bij het verwarmen van de woning. Er is dan ook geen rookgaskanaal meer nodig. Maar er is ook een nadeel. Een elektrische cv-ketel zorgt, in tegenstelling tot de combiketels, alleen voor verwarming en niet voor warm water. Voor warm water heeft u een (zonne)boiler nodig.

 

Energiekosten gas of elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel klinkt als een mooi alternatief, want u vermindert de CO2 uitstoot. Maar als we deze ketel vergelijken met de cv-ketel op gas, dan is verwarmen met elektriciteit momenteel niet goedkoper. Ook al is elektriciteit goedkoper dan gas, er is in verhouding meer stroom nodig dan gas. Met een elektrische cv-ketel bent u dus wel goed bezig voor het milieu, maar het is niet rendabel. 

 

Investering gasgestookte of elektrische ketel

Als we alleen kijken naar de aanschaf van de elektrische ketel, dan zijn de kosten ongeveer gelijk aan de aanschaf van een cv-ketel op gas. Maar dan bent u er nog niet, want er komen extra kosten bij. U heeft namelijk een (zonne)boiler nodig voor warm water. Ook moet uw woning (zeer) goed geïsoleerd zijn. Als we deze kosten bij elkaar optellen, dan is de cv-ketel op gas goedkoper dan de elektrische ketel.

 

Subsidie op een elektrische ketel?

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunt u subsidie aanvragen voor duurzame maatregelen, zoals een zonneboiler en warmtepomp. Helaas is er geen subsidie voor een elektrische cv-ketel. Als u kiest om uw gas cv-ketel te vervangen voor een elektrische ketel, dan zijn de kosten van de ketel volledig voor uw eigen rekening. Voor de zonneboiler kunt u wel gebruikmaken van de subsidieregeling.

 

Ons advies

Als specialist op het gebied van cv-ketels adviseren wij vrijwel altijd om voor nu nog te kiezen voor een cv-ketel op gas. Simpelweg omdat de kosten nu nog erg hoog liggen. Wij bieden dan ook geen elektrische cv-ketel aan.

 

Naast het kopen van een gas cv-ketel, kunt u bij ons ook een cv-ketel huren als u verwacht dat u over een tijd (deels) van het aardgas afgaat. Wilt u op korte termijn een duurzaam alternatief, dan is een hybride warmtepomp ook een goede optie. De hybride warmtepomp kunt u combineren met een cv-ketel en is een goede tussenstap naar gasloos wonen. Deze installatie is zelfs geschikt bij woningen met matige isolatie en dubbel glas!

Delen op social media
Anderen bekeken ook
duurzame-cv-ketel-alternatieve
Duurzame alternatieven voor de cv-ketel

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan is een nieuwe cv-ketel misschien een voor de hand liggende keuze. Maar nu de energietransitie in volle gang...

cv-ketel-kopen-of-huren
Cv-ketel kopen of huren?

Is uw cv-ketel aan vervanging toe en bent u op zoek naar een nieuwe cv-ketel ? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt ervoor kiezen om...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.