Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxidevergiftiging

In de media wordt veel gesproken over de uitstoot van koolmonoxide door onveilige cv-ketels. Bij onjuist geïnstalleerde of slecht onderhouden cv-ketels is de kans op uitstoot van koolmonoxide groter. Een vakkundige installatie en periodiek onderhoud van de cv-ketel is dus van groot belang.

 

Wat is koolmonoxide

Koolmonoxide, ook bekend als CO, is een giftig en levensgevaarlijke gas die door uw zintuigen niet is waar te nemen. Het is niet zichtbaar en u kunt het ook niet ruiken of proeven. Een sluipend gevaar in ieder huis. Het staat niet voor niets bekend als de sluipmoorderaar. Het inademen van koolmonoxide kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben. De symptomen van een (te) hoge concentratie koolmonoxide - hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid - worden in de meeste gevallen niet op tijd herkend. Jaarlijks belanden er tientallen mensen in het ziekenhuis door koolmonoxidevergiftiging of overlijden er zelfs door.

 

Hoe ontstaat koolmonoxide?

Koolmonoxide komt vrij bij de verbranding van gas wanneer er onvoldoende zuurstof aanwezig is. Dit kan voorkomen bij alle apparaten en toestellen die gas verbranden, zoals een geiser of cv-installatie. Met name bij open toestellen is het belangrijk dat er goed geventileerd wordt. Het zuurstof wordt namelijk uit de omgevingsruimte gehaald. Regelmatig onderhoud aan de cv-ketel zorgt voor een veilige werking en een optimale prestatie. Bij niet goed functioneren van het toestel kan er door onvolledige verbranding koolmonoxide vrijkomen. Door onderhoud voorkom je onveilige situaties. 

 

Wat kunt u doen tegen koolmonoxide?

Het is belangrijk om uw cv-ketel te laten installeren door een erkende installateur. Bij Kemkens staat veiligheid hoog in het vaandel. Wij leveren vakkundige installatie volgens strenge kwaliteitseisen. Daarnaast kunt u het risico op koolmonoxidevergiftiging verkleinen door:

  • Te zorgen voor een goede ventilatie in huis, zodat er voldoende zuurstof aanwezig is;
  • Het plaatsen van een koolmonoxidemelder op verschillende plekken in huis;
  • Het regelmatig controleren van de werking van de melders;
  • Te zorgen dat uw energietoestel periodiek wordt onderhouden.

Waarom cv-ketel onderhoud?

Het is raadzaam om uw cv-installatie periodiek te laten controleren. Zo bent u verzekerd van een cv-ketel die in topconditie is en veilig functioneert. Bovendien levert uw cv-ketel een hoger rendement op als deze regelmatig wordt onderhouden. Wilt u zeker zijn van een veilige en energiezuinige werken van uw cv-ketel? Kies dan voor een Service & Onderhoudscontract bij Kemkens. Daarmee wordt uw cv-ketel periodiek onderhouden en bent u zeker van een warm en veilig onderkomen.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
cv-ketel
Cv-ketel op waterstof?

In 2050 moet elk huis van het aardgas af zijn. Dat heeft de overheid als ambitie neergelegd. Er worden verschillende duurzame alternatieven...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.