Een duurzame toekomst tegemoet met een warmtepomp

Een duurzame toekomst tegemoet met een warmtepomp

Met een warmtepomp kunt u uw woning klimaatbewust en toekomstbestendig maken. De warmtepomp doet alles wat uw cv-ketel ook doet: uw huis verwarmen én warm tapwater leveren. Maar dan duurzamer! In bestaande woningen zijn twee type warmtepompen geschikt: een hybride- en een all electric warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel op gas en op piekmomenten springt de ketel bij om uw huis of tapwater te verwarmen. De hybride warmtepomp is een stap in de goede richting op weg naar gasloos wonen. Uw woning moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals goede isolatie. Daarnaast werkt een warmtepomp het beste in combinatie met lagetemperatuurverwarming (vloer- of wandverwarming). 

 

Waarom een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kunt u combineren met uw huidige cv-ketel mits die jonger is dan 10 jaar. Uw woning wordt hiermee op een duurzame manier verwarmd met minder aardgas. De CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo'n 35%. Bovendien bespaart u met een warmtepomp jaarlijks honderden euro's op uw energierekening. 

 

Lees meer over de hybride warmtepomp.

 

CV-ketel vervangen of warmtepomp aanschaffen?

Is uw cv-ketel toe aan vervanging, dan kunt u overwegen om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Met het oog op de toekomst is het interessant om over te stappen op een (hybride) warmtepomp. Het overgrote deel van de energie die nodig is om te verwarmen wordt uit een bron onttrokken, zoals de buitenlucht. Hierdoor kunt u besparen op uw energiekosten. In het Klimaatakkoord is opgenomen dat de uitstoot van broeikasgassen vóór 2030 met 49% gereduceerd moet worden. In de meeste woningen hangt op dit moment nog een cv-ketel. Het verminderen van gasverbruik gaat momenteel nog in kleine stapjes en er zijn nog veel stappen nodig om dit doel te bereiken. 

 

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp? Doe de check!

Aan de hand van een aantal vragen kan bepaald worden of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Kunt u alle onderstaande vragen beantwoorden met 'ja', dan is uw woning geschikt. Heeft uw woning vloerverwarming en normale radiatoren, dan wordt een lager rendement behaald. Het is dan niet zeker of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. 

  1. Heeft u dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie én HR++ glas?
  2. Heeft u ruimte voor een buitenunit (ongeveer 55 x 80 x 40 cm) aan de buitenmuur, het dak of op de grond?
  3. Is er in de buurt van de cv-ketel ruimte voor een warmtepomp (ongeveer 60 x 30 x 30 cm)?
  4. Heeft u een cv-ketel jonger dan 10 jaar?
  5. Beschikt uw woning alléén over vloer- of lagetemperatuur radiatoren?

Wist u dat?

Met een warmtepomp in combinatie met zonne-energie is het mogelijk om energieneutraal uw woning en tapwater te verwarmen. 

 

Hoe werkt een warmtepomp?

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Wat is uw rol in de energietransitie?
Wat is uw rol in de energietransitie?

Biologisch eten, vaker de fiets pakken, kiezen voor tweedeh(k)ans producten, minder vliegen, warme trui aan in huis... In uw dagelijkse leven...

Alles over warmtepompen
Alles over warmtepompen

Met de aanschaf van een warmtepomp kunt u veel besparen op uw gasrekening. U verbruikt namelijk minder tot geen gas meer. Hierdoor kunt u op...

Gasloos, wat is dat en wat betekent het voor mij?
Gasloos, wat is dat en wat betekent het voor mij?

Er verschijnen regelmatig berichten in de media over gasloos wonen en duurzame energie. Maar wat betekenen deze begrippen nu eigenlijk? En wat...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.