Tips om comfortabel en energiezuinig thuis te werken

Tips om comfortabel en energiezuinig thuis te werken

Het coronavirus heeft effect op het dagelijks leven en raakt ons allemaal. We moeten zoveel mogelijk thuisblijven en dus ook thuiswerken. Thuiswerken heeft ook effect op de energierekening. Gelukkig zijn er manieren om energie te besparen zonder in te hoeven leveren op comfort. Wij geven graag tips!

 

Kamertemperatuur

Een comfortabele thuiswerkplek is belangrijk. De temperatuur in de woning is hierbij belangrijk en heeft grote invloed op uw productiviteit. Uw werktempo gaat achteruit wanneer u achter uw bureau zit te bibberen van de kou. Het is dan geen goed idee om de thermostaat enthousiast omhoog te draaien. Als het te warm is, kunt u last krijgen van hoofdpijn en dat vermindert weer uw concentratie. Daarom is belangrijk om een goede middenweg te kiezen, maar dat is ook geen makkelijke klus. De juiste temperatuur is voor iedereen anders en afhankelijk van o.a. de leeftijd, gezondheid en het stressniveau. Probeer ook zoveel mogelijk in dezelfde kamer te werken. Dan hoeft u alleen die ene kamer te verwarmen en dat scheelt aanzienlijk in de energiekosten. Een slimme thermostaat kan helpen om uw woning energiezuinig te verwarmen. Hij neemt een aantal taken van u over. Door de zelflerende functie kan de thermostaat in deze thuiswerkperiode inspelen op uw leefpatroon. 

 

Energiezuinig werken

Een laptop verbruikt veel minder energie dan een computer. Een laptop is energiezuiniger, omdat deze van de oplader afgehaald kan worden bij een volle batterij. Laad de laptop alleen op wanneer het nodig is, dit is ook nog eens beter voor de accu. Daarnaast beschikken sommige laptops over extra energie-instellingen. Zo kunt u de helderheid van het beeldscherm lager instellen en de laptop nét iets sneller op standby laten gaan als u de laptop even niet gebruikt. 

 

Computers met monitors verbruiken veel meer stroom. Ook bij deze beeldschermen kunt u energie besparen door de spaarstand in te schakelen. Ook kunt u tijdens de pauze het beeldscherm uitzetten. Zit uw werkdag erop? Schakel de pc dan helemaal uit. Hiermee bespaart u niet alleen op energie, het is een goede manier om werk- en privétijd te scheiden. 

 

Door het thuiswerken bewegen we minder. Als je op kantoor een vraag hebt, dan loop je al gauw even naar een collega. Heeft u gedurende dag een beetje beweging nodig? Loop in de pauze eens een rondje in de woning en kijk welke apparaten op stand-by staan. Deze verbruiken nog steeds energie terwijl u ze niet gebruikt, zonde!. Zet al deze apparaten uit. Behalve de cv-ketel, want die doet het niet zonder stand-by stand. Heeft u meer apparaten bij elkaar staan? Stop de stekkers van deze apparaten in een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar om ze helemaal uit te zetten. Door het voorkomen van sluipverbruik, bespaart u al gauw op uw energierekening. 

 

Zorg voor een gezonde werkomgeving

Daglicht en frisse lucht zijn belangrijk om goed en geconcentreerd thuis te kunnen werken. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk daglicht naar binnenkomt. Kies daarom, wanneer het kan, voor een werkplek bij het raam. Let er wel op dat het zonlicht niet op uw beeldscherm valt of in uw ogen schijnt. Hierdoor raakt u sneller vermoeid en dat heeft weer gevolgen voor uw prestaties.

 

Zorg ook voor een gezond binnenklimaat door goede ventilatie. Normaal gesproken zijn we overdag niet veel thuis: we gaan naar ons werk en kinderen gaan naar school. Schone lucht is niet alleen belangrijk voor uw gezondheid, maar ook voor uw concentratie. Daarnaast zorgt het voor meer energie en werklust. Ventileer in deze thuiswerkperiode daarom extra door ramen open te zetten of de schakelaar van het systeem een standje hoger te zetten. Zet ook de ventilatieroosters open, zodat schone lucht door uw huis kan stromen.

 

Kijk wat u verder nog kunt besparen

Nu we massaal thuis moeten blijven, biedt dit ook tijd om na te denken over energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of zonnepanelen. Met zonnepanelen profiteert u het hele jaar door, of het nou goed of slecht weer is. Is uw woning onvoldoende geïsoleerd? Denk dan eens na over spouwmuurisolatie. Dit zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor een comfortabel binnenklimaat. Nog een klein voordeel: u hoeft geen vrij te nemen voor de installatiewerkzaamheden.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Plus uw comfort en verlaag uw energieverbruik
Plus uw comfort en verlaag uw energieverbruik

Uw huis staat centraal in uw leven. Een beetje tocht, koude vloer of hoge energierekening kan het comfortabel wonen in weg zitten. Veel bewoners...

zonnepanelen op dak
Zonnepanelen opbrengst

Een dak vol zonnepanelen is een slimme keuze. Het is een investering, maar het kent wel veel voordelen. Door het (deels) opwekken van uw eigen...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.