Gasloos, wat is dat en wat betekent het voor mij?

Gasloos, wat is dat en wat betekent het voor mij?

Er verschijnen regelmatig berichten in de media over gasloos wonen en duurzame energie. Maar wat betekenen deze begrippen nu eigenlijk? En wat betekent dit nu concreet voor u?

 

Het klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord van Parijs is een afspraak tussen bijna alle landen van de wereld om klimaatverandering te stoppen. Ook Nederland heeft het akkoord getekend. Op dit moment werkt de regering dan ook met allerlei partijen aan een Nederland Klimaatakkoord. Het klimaatakkoord stelt dat de CO2-uitstoot in 2050 met minimaal 90% is gedaald ten opzichte van 1990. Om deze daling te behalen is er een energietransitie (=verandering) nodig. Dat wil zeggen dat er een omschakeling plaatsvindt van fossiele brandstoffen, zoals aardolie, aardgas en steenkool naar duurzame energie zoals zonne-energie, windenergie en aardwarmte. Nederland heeft een grote uitdaging op het gebied van verduurzamen. Op dit moment staan wij voorlaatste op de EU-lijst Duurzame Energie.

 

Wat betekent dit voor Nederland?

Vanuit het klimaatakkoord zijn verschillende regels opgesteld. Onderstaande maatregelen zijn opgenomen in dit akkoord:

  • Benodigde aanpassingen om een woning gasloos te maken: € 20.000,- voor gemiddelde huizenbezitter
  • Reductiedoelstelling: CO2-uitstoot in 2030 met 40% verminderen t.o.v. 1990
  • Vanaf 2021 meer dan 50.000 bestaande woningen verduurzamen
  • Elektriciteitsprijs vanaf 2021 verlagen met 2,7 cent per kWh
  • Verhogen van de gasprijs vanaf 2020 met 5,5 cent per m
  • In 2030 komt 70% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind
  • De extra kosten voor de energietransitie bedragen landelijk vanaf 2030 jaarlijks tussen de € 2 en € 3 miljard

 

 

Tip! 

Wilt u weten hoeveel gas u verbruikt per jaar?

Pak uw energierekening van het afgelopen jaar erbij om te kijken hoe hoog uw gasverbruik is. Bespreek met één van onze adviseurs waar mogelijke besparingen in uw woning gerealiseerd kunnen worden.

 

Welke maatregelen neemt de overheid?

Naast landelijke en provinciale doelen hebben ook gemeenten een doel voor 2021. Aan hen de opdracht om eind 2021 een transitievisie warmte vast te stellen. Dit wordt het Programma Aardgasvrije Wijken genoemd. In deze visie wordt een tijdspad vastgelegd waarin wordt beschreven wanneer wijken van het aardgas afgaan en verduurzaamd worden. Uiteindelijk gebruiken 8 miljoen gebouwen geen aardgas meer, worden deze geïsoleerd en voorzien van duurzame energie. 

 

Vanuit de overheid is er ook het Programma Aardgasvrije Wijken. Hier doen gemeenten kennis en ervaring op om bestaande wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen. Kijk op de website van uw eigen gemeente welke aanpak en maatregelen zij (gaan) treffen om ervoor te zorgen dat het Klimaatakkoord gerealiseerd wordt in uw wijk.

 

Is de overstap naar duurzame energie haalbaar?

De ontwikkelen in de branche en de technieken zijn inmiddels zo ver dat het relatief eenvoudig is om de stap naar duurzame energie te zetten. Door de duurzame alternatieven voor verwarmen aan te vullen met energiebesparende producten, zoals isolatie, ledverlichting, zonnepanelen en warmtepompen, om duurzame opwekking mogelijk te maken, is een duurzamer en energiezuiniger leven mogelijk voor iedereen. Met deze maatregelen zorgen we er namelijk voor dat onze positieve bijdrage aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen nog groter wordt. De overstap naar een volledig aargasloze woning is een dure investering. Dit gebeurt ook in kleine stapjes.

 

Welke stappen kunt u doorlopen naar gasloos wonen?

Stap 1

Check de isolatie van uw woning. Als uw woning niet voldoende geïsoleerd is, kunt u het beste ervoor zorgen dat uw woning voorzien is van goede isolatie. Op deze manier wordt de warmte in uw woning beter vastgehouden. Dat scheelt uitstoot van CO-2.

 

Stap 2

Is uw woning redelijk tot goed geïsoleerd? Maak dan een duurzaamheidsplan voor uw woning. Bekijk daarbij of er in uw gemeente of wijk een alternatief beschikbaar is voor aardgas.

 

Stap 3

Gebruik, indien haalbaar, alle geplande onderhoudsmomenten, aanpassingen of verbouwingen om dichter bij het doel gasloos wonen te komen. Zo combineert u uitgaven en kunnen kosten meevallen.

 

Stap 4

Ga ook eens in gesprek met buren of vrienden. Vraag wat zij al hebben gedaan op het gebied van gasloos wonen en hoe zij dat aangepakt hebben.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
man met duim voor dak met zonnepanelen
Salderen met zonnepanelen, zeker tot 2023!

Met zonnepanelen wekt u vaak meer energie op dan u verbruikt. Deze energie wordt door middel van uw slimme meter automatisch teruggeleverd aan het...

zonnepanelen op dak
De opbrengst van zonnepanelen per maand

De opbrengst van zonnepanelen is elke maand anders. Logisch, want de zonuren en weersomstandigheden verschillen. Vaak wordt gedacht dat...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.