keuzestress

Keuzestress?! Waar begin ik met het verduurzamen van mijn woning?

Het Klimaatakkoord, gasloos wonen, energie opwekken... we worden er continu mee geconfronteerd. Nederland moet van het gas af en we moeten onze woningen verduurzamen. Maar waar moeten we beginnen? Veel mensen willen wel verduurzamen, maar weten zich eigenlijk geen raad. Moet u nu isoleren of zonnepanelen aanschaffen? Hierdoor neigen we al snel naar een afwachtende houding. Wij helpen u graag op weg naar een duurzame woning en vertellen graag in welke volgorde u energiebesparende maatregelen kunt nemen.

 

1. Isoleren

Uw woning verduurzamen begint bij isoleren. Zo voorkomt u dat warmte de woning verlaat. Uw woning kan op verschillende manieren geïsoleerd worden, namelijk dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Wat u precies kunt isoleren, hangt af van het type woning en wat er al is gedaan.

 

Dakisolatie

Warmte stijgt op waardoor veel huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn hun warmte verliezen via het dak. Het is zeker de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Hierdoor verliest de woning minder warmte en verbruikt u minder gas en stroom. Dat scheelt CO2-uitstoot en is dus goed voor het klimaat.

 

Spouwmuurisolatie

De meest rendabele en eenvoudige manier om honderden euro's te besparen op uw energiekosten is spouwmuurisolatie. Veel woningen die na 1920 zijn gebouwd hebben een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Dit wordt spouw genoemd. Vóór 1976 werd de spouw niet standaard gevuld met isolatiemateriaal. Door de spouw te vullen met sterk isolerend materiaal verdwijnt de warmte niet meer naar buiten. In de zomer komt de warmte lucht minder makkelijk binnen, waardoor het lekker koel blijft. In de winter blijft de warmte in de woning en is het lekker warm. Het na-isoleren van de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur levert direct comfortverbetering op. Ook zorgt spouwmuurisolatie voor minder vocht in huis en minder geluidsoverlast van buiten.

 

Vloerisolatie

Wanneer u de vloeren van uw woning isoleert, beperkt u het warmteverlies en voorkomt u een koude vloer. Er zijn verschillende opties voor vloerisolatie, denk hierbij aan kruipruimte-isolatie of het isoleren van de onder- of bovenzijde van een beganegrond vloer. Volgens MilieuCentraal kunt u met vloerisolatie tussen de € 170,- (tussenwoning) en € 330,- (vrijstaande woning) besparen op uw jaarlijkse energierekening. Vloerisolatie is een belangrijke stap bij vloerverwarming. Door de vloer goed te isoleren voor u vloerverwarming aanlegt, voorkomt u dat de warmte verloren gaat.

 

2. Ventileren

Goed ventileren is nodig voor een gezond binnenklimaat. In goed geïsoleerde woningen is ventileren een extra aandachtspunt, omdat er geen naden en kieren zijn waarlangs verse lucht naar binnen stroomt. Door de woning goed te ventileren zorgt u ervoor dat 'vuile' lucht de woning verlaat en er toevoer is van schone lucht. Zorg daarom voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via open ramen en/of ventilatieroosters. 

Met mechanische ventilatie zorgt u ervoor dat er continu 'schone' lucht aanwezig is in de woning. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat 'vuile' lucht de woning verlaat. Bij een WarmteTerugWin-unit (WTW) wordt vuile lucht afgevoerd en schone lucht aangevoerd. In een goed geventileerd huis verbruikt u minder energie. Frisse, droge lucht wordt namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht. U hoeft dus minder hard te stoken om uw huis aangenaam te maken en dat merkt u op uw energierekening. 

 

3. Opwekken en verwarmen met zonnepanelen en warmtepomp

Maak gebruik van de zon om eigen energie op te wekken en plaats zonnepanelen op uw dak. Na isolatie en ventilatie is de volgende stap om te kijken hoe het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals gas, beperkt kan worden. Zonnepanelen leveren het hele jaar door elektriciteit op. Hierdoor kunt u het hele jaar besparen op uw energierekening.

 

Een groot deel van het energieverbruik gaat op aan het verwarmen van de woning. De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. De warmtepomp haalt warmte uit een duurzame energiebron, bijvoorbeeld wind, water of bodem en zet deze om in warmte om de woning te verwarmen of warm water te maken. De warmtepomp kan aangesloten worden op uw huidige cv-ketel, waarbij de cv-ketel bijspringt op koude dagen. Ook kan de warmtepomp de cv-ketel volledig vervangen waardoor uw woning volledig van het gas kan worden afgesloten.

 

Een warmtepomp zal het stroomverbruik in de woning verhogen, maar daar staat tegenover dat er minder gas wordt gebruikt. De extra stroom die de warmtepomp verbruikt kan opgewekt worden met zonnepanelen. 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Stap voor stap besparen en duurzaam wonen, hoe pak je het aan?
Stap voor stap besparen en duurzaam wonen, hoe pak je het aan?

In huis kunt u flink op energie besparen. Dat is goed voor het milieu en uw portemonnee. Sommige maatregelen vragen om een (kleine) investering,...

Drie stappen naar verduurzaming van uw woning
Drie stappen naar verduurzaming van uw woning

De Trias Energetica is de meest toegepaste strategie voor energiezuinig (ver)bouwen en wonen en kent drie opeenvolgende stappen: Beperk...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.