Hoe houd je je woning warm in de winter?

Hoe houd je je woning warm in de winter?

Wanneer het buiten steeds kouder wordt, wilt u natuurlijk dat het binnen lekker warm blijft. Maar hoe kunt u uw woning nou helemaal winterklaar maken, zonder dat uw stookkosten de pan uit rijzen? Wij zetten een aantal tips op een rij.

 

Isolatie

Niets is belangrijker dan een goede isolatie van uw woning. U kunt de verwarming op koude dagen vol open zetten, maar bij een niet goed geïsoleerde woning heeft dit weinig zin. De warmte zal namelijk door de naden en kieren gelijk de woning verlaten. 

 

Zeker als u in een wat ouder huis woont, kan isolatie een groot verschil maken. Niet alleen qua temperatuur en comfort in de woning, maar ook op de energiekosten. Deze kosten worden lager, omdat de warmte in de woning bijft en u hierdoor minder hard hoeft te stoken om de woning warm te houden. En minder hard stoken betekent ook minder CO2-uitstoot. U draagt op deze manier dus bij aan een beter milieu.

 

Er zijn verschillende vormen van isolatie met elk hun voordelen: spourmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Met iedere isolatiemaatregel kunt u geld en energie besparen. Geld dat u kunt uitgeven aan leuke dingen of op uw spaarrekening kunt plaatsen. U wilt nu vast weten hoeveel geld u kunt besparen toch? Dat leest u hier

 

Een goed werkende verwarming

We weten allemaal dat de cv-ketel voor verwarming en warm water zorgt. Om de woning sneller en beter warm te krijgen, is het belangrijk dat er geen lucht in de radiatoren zit. Maakt de verwarming borrelende geluiden of warmen de radiatoren niet meer goed op? Dan is het tijd om de radiatoren te ontluchten. Dit kunt u zelf eenvoudig doen met een beetje hulp van ons, klik hier voor een instructievideo. Na het ontluchten is uw woning sneller warm en dat scheelt energie. U hoeft namelijk minder hard te stoken.

 

Om ervoor te zorgen dat uw cv-ketel u niet in de steek laat in de winter, is periodiek onderhoud aan uw toestel belangrijk. U wilt namelijk in de wintermaanden niet in de kou zitten. Periodiek onderhoud aan de cv-ketel verkleint het risico op storingen in de winter. Eventuele problemen en/of defecten kunnen namelijk op tijd worden opgelost, voordat deze voor een storing zorgen. Met een service- en onderhoudscontract wordt uw cv-ketel jaarlijks of tweejaarlijks onderhouden en bent u verzekerd van een goed werkende cv-ketel. En heeft u (in de wintermaanden) helaas geen warm water of verwarming, dan komt de monteur zo snel mogelijk bij u langs om de storing te verhelpen. 

 

Sluit deuren en gordijnen

Sluit alle deuren in huis. Op deze manier kan de warmte de ruimte niet verlaten. Zelfs als alles goed is afgesloten, kan er toch warmte wegglippen. En niets is zo vervelend dan koude wind die bijvoorbeeld onder de deur doorstroomt wanneer u het binnen lekker warm wilt hebben. Een tochthond biedt de oplossing. Dan bent u er zeker van dat de koude tocht niet meer onder uw deur zal waaien.

 

Dikke gordijnen kunnen de ruimte ook warm houden. Sluit uw gordijnen wanneer het donker wordt, want gordijnen zijn een extra laag isolatie en houden de warmte in de kamer. Het is hierbij wel belangrijk dat de gordijnen niet helemaal over de radiatoren heen vallen, anders kan de ruimte niet goed verwarmd worden. 

 

Kies een warm vloerkleed

Als we ergens een hekel aan hebben, dan zijn het wel koude voeten. Ook al kan het in huis zo warm zijn, als uw vloer koud aanvoelt, kan er langs die weg ook warmte verloren gaan. Met vloersiolatie zijn koude vloeren in de winter verleden tijd. Natuurlijk is er ook een snelle, praktische oplossing voor een koude vloer in de woonkamer: een (hoogpolig) vloerkleed! Waarom? Een vloerkleed houdt de warmte langer vast. Daarnaast zorgt het niet alleen voor warme voetjes, het geeft uw interieur ook nog eens een gezellige uitstraling!

 

Gezelligheid met kaarsen

Steek tijdens de donkere dagen extra veel kaarsen aan. Dit is niet alleen enorm gezellig, het geeft ook nog eens warmte af. Dit is natuurlijk niet te vergelijken met de verwarming, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat het een stuk aangenamer wordt in uw woonkamer. Vooral in kleine ruimtes merkt u al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. En nog een voordeel: met geurkaarsen laat u de ruimte ook nog eens lekker ruiken. Wat ons betreft dus een win-win-win situatie!

 

Goede ventilatie

In de winter doen we al snel alle ramen, deuren en ventilatieroosters dicht om de kou buiten de deur te houden. Toch moet u de woning in deze periode goed ventileren. Anders kunnen vocht en schimmels zich ophopen in de woning. En dat wil niemand natuurlijk. Met goede ventilatie zorgt u ervoor dat vocht uit de woning gaat. Droge, verse lucht warmt beter op dan vochtige lucht. De verwarming hoeft dan minder hard te werken om de woning goed warm te krijgen en te houden. Ventileer dus extra als u kookt of doucht. Laat u de was drogen aan het wasrek? Zorg er dan voor dat de ruimte goed geventileerd is.

 

Gebruik een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat heeft u op ieder moment van de dag een aangename temperatuur in de woning. Hij stemt de verwarming namelijk af op uw gedrag. Dankzij een zelflerend systeem hoeft u op termijn nooit meer de temperatuur handmatig in te stellen. Hij 'leert' wanneer u afwezig bent of slaapt en zet de verwarming dan laag. Maar ook wanneer u thuiskomt om ervoor te zorgen dat u in een warme woning binnenkomt. De thermostaat (te ver) omhoog schroeven is hiermee verleden tijd. Een ander voordeel: in de app ziet u ook hoeveel energie u bespaart!

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Het belang van cv-ketel onderhoud
Het belang van cv-ketel onderhoud

Het is belangrijk om de cv-ketel regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Dit zorgt ervoor dat de cv-ketel veilig en ook energiezuinig blijft...

In de winter energie besparen met de cv-ketel
In de winter energie besparen met de cv-ketel

Tijdens de koude maanden slaat de verwarming regelmatig aan om te zorgen voor een aangename temperatuur in huis. Hierdoor neemt het...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.