Vanaf 2026 minstens hybride warmtepomp verplicht bij cv-ketel vervanging

Vanaf 2026 minstens hybride warmtepomp verplicht bij cv-ketel vervanging

Het kabinet heeft aangekondigd dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Huiseigenaren zijn vanaf dat moment verplicht om bij de vervanging van de cv-ketel over te stappen op een duurzaam alternatief. Dat kan een hybride warmtepomp, volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet zijn. Voor woningen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp, geldt een uitzondering.

 

Het kabinet wil met deze maatregel de transitie naar duurzame energie versnellen. Met een hybride warmtepomp daalt uw gasverbruik. De hybride warmtepomp bestaat uit een warmtepomp en een cv-ketel. Deze toestellen werken samen. De warmtepomp zorgt voor verwarming van de woning en de cv-ketel voor warm tapwater in de keuken en badkamer. Ook springt de cv-ketel bij als de warmtevraag hoog is of op koude dagen als de warmtepomp de woning niet warm genoeg krijgt.

 

Cv-ketel vervangen vóór 2026

Het wordt niet verplicht om uw huidige cv-ketel direct te vervangen. Als uw huidige cv-ketel vóór 2026 aan vervanging toe is, dan kunt u de cv-ketel laten vervangen voor een nieuwe HR-ketel. U bent dan nog niet verplicht om bij die vervanging ten minste een hybride warmtepomp te laten installeren.

 

Maar een hybride warmtepomp is wel interessant als uw oude cv-ketel aan vervanging toe is, zeker gezien de stijgende gasprijzen. Is uw woning nog niet geschikt voor een hybride warmtepomp, dan bent u met een nieuwe cv-ketel goed voorbereid. Alle nieuwe cv-ketels zijn namelijk hybride-ready, wat betekent dat u de warmtepomp op een later tijdstip, bijvoorbeeld als uw woning wel geschikt is, kunt aanschaffen en door de installateur naast de cv-ketel kunt laten plaatsen.

 

Cv-ketel vervangen na 2026

Als u uw cv-ketel na 2026 laat vervangen, dan mag u deze niet enkel vervangen voor een nieuwe cv-ketel. U bent dan verplicht om bij de cv-ketel vervanging ten minste een hybride warmtepomp te laten installeren. Uitzondering zijn gevallen waarbij de woning al een hybride warmtepomp heeft en waarbij de cv-ketel eerder aan vervanging toe is dan de warmtepomp. In dat geval mag u de cv-ketel wel vervangen voor een nieuwe cv-ketel.

 

Een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet behoort ook tot de mogelijkheden. Voor woningen die niet geschikt zijn voor alternatieven voor gas geldt een uitzondering. 

 

Cv-ketel verdwijnt niet na 2026
Belangrijk om te weten is dat de cv-ketel na 2026 niet verdwijnt. U heeft bij de aanschaf van de hybride warmtepmp namelijk nog steeds een cv-ketel nodig, want een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Het zijn twee aparte toestellen. 

 

Woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

Uw woning moet aan een aantal voorwaarden voldoen om goed geschikt te zijn voor een hybride warmtepomp. Wilt u weten of uw woning geschikt is? Doe onze warmtepompcheck en ontvang vrijblijvend advies! Als uw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp, dan kunt u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief. Op warmtepompen zit momenteel een lange levertijd door chiptekorten en de toenemende vraag vanwege stijgende gasprijzen. Via de nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom levering.

 

Doe de warmtepompcheck

 

Subsidie op warmtepompen

Om de aanschaf van een warmtepomp aantrekkelijker en toegankelijk te maken, biedt de overheid de ISDE-subsidie aan. Met deze subsidie krijgt u 30% van de investeringskosten terug. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van de aanschafkosten, het merk en type warmtepomp en het vermogen.

 

Meer informatie over de warmtepomp

Met de aanschaf van een warmtepomp kunt u veel besparen op uw gasrekening. U verbruikt namelijk minder tot geen gas meer. Wilt u meer weten over de warmtepomp, bijvoorbeeld welke soorten en type warmtepompen er zijn en hoe deze werken? Wij vertellen alles wat u moet weten over de warmtepomp.

 

Alles over warmtepompen

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Subsidie voor warmtepomp
Subsidie voor warmtepomp

De overheid heeft het streven om het gasverbruik in 2030 fors te verminderen, in 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Dat betekent...

Alles over warmtepompen
Alles over warmtepompen

Met de aanschaf van een warmtepomp kunt u veel besparen op uw gasrekening. U verbruikt namelijk minder tot geen gas meer. Hierdoor kunt u op...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.