Subsidie voor warmtepomp

Subsidie voor warmtepomp

De overheid heeft het streven om het gasverbruik in 2030 fors te verminderen, in 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Dat betekent voor veel huishoudens dat de cv-ketel vervangen moet worden voor een duurzaam alternatief, zoals de (hybride) warmtepomp. De warmtepomp is een flinke investering. Daarom biedt de overheid subsidies aan om het aanschaffen van een (hybride) warmtepomp aantrekkelijker te maken. Op deze pagina vertellen we er alles over!

 

ISDE subsidie warmtepomp

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u subsidie aanvragen voor een (hybride) warmtepomp. Het subsidiebedrag voor (hybride) warmtepompen wordt per 1 januari 2022 verhoogd van 20% naar 30%. U ontvangt vanaf € 500,- subsidie voor een warmtepomp. De exacte hoogte is onder andere afhankelijk van de aanschafkosten, het merk en type warmtepomp en het vermogen. Bij type warmtepomp kunt u denken aan een ventilatielucht warmtepomp of een lucht-water warmtepomp.

 

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp en welke warmtepomp bij uw situatie past? Doe dan onze warmtepompcheck en kom er binnen enkele minuten achter!

 

Doe de warmtepompcheck

 

Voorwaarden ISDE-subsidie warmtepomp

  • Aanvraag ISDE subsidie na installatie: Na de installatie van uw warmtepomp heeft u een jaar om de subsidie aan te vragen. Als u de subsidieaanvraag combineert met een isolatiemaatregel, dan kunt u tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel subsidie aanvragen.
  • Nieuwe warmtepomp en installatie: Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet het een nieuwe warmtepomp betreffen die wordt geïnstalleerd door een erkende installateur, zoals Kemkens.
  • Type warmtepomp: Het moet gaan om een (ventilatie) lucht-water warmtepomp, grond (brine)-water warmtepomp of een water-water warmtepomp met een thermisch vermogen kleiner dan of gelijk aan 70 kW.

Bekijk onze warmtepompen

 

Aanvraag ISDE-subsidie

De ISDE subsidie kunt u pas aanvragen nadat de warmtepomp betaald en geplaatst is. Voor de aanvraag van de subsidie dient u een factuur en betaalbewijs van de warmtepomp in te dienen. Als u nog in 2021 een (hybride) warmtepop laat installeren of (onlangs) heeft laten installeren, dan kunt u het beste in 2022 hiervoor subsidie aanvragen. U krijgt dan 30% subsidie in plaats van 20%.

 

De subsidie kan worden aangevraagd bij het RVO. Hier kunt u ook controleren of uw (hybride) warmtepomp voldoet aan de voorwaarden voor subsidie én een indicatie zien van het subsidiebedrag.

 

Gemeentelijke subsidie warmtepomp

Sommige gemeenten vinden het verduurzamen van woningen zo belangrijk dat ze nog een extra subsidie bieden bovenop de ISDE subsidie. Dit is echter per gemeente verschillend. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente.

 

Warmtepomp financieren

Naast de subsidies waarbij u een deel van het geld terugkrijgt, kunt u ook geld lenen voor duurzame maatregelen, zoals een warmtepomp. Dit kan bijvoorbeeld door middel van de energiebespaarlening of een groene hypotheeklening.

 

Energiebespaarlening warmtepomp

De energiebespaarlening is een relatief goedkope lening voor het verduurzamen van uw woning. U kunt deze lening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds. Het is mogelijk om in combinatie met een lening van 20 jaar een warmtepomp te financieren. Voorwaarde hierbij is wel dat de kosten van de warmtepomp niet meer dan 33% van het leenbedrag bedraagt.

 

Groene hypotheeklening warmtepomp

Een groene hypotheek is een lening die u gebruikt voor het verduurzamen van uw huis. Bijvoorbeeld met een warmtepomp. Met een groene hypotheek is het mogelijk om tot 6% bovenop de woningwaarde te lenen. Hier geldt de voorwaarde dat het extra geleende geld alleen gebruikt mag worden voor energiebesparende maatregelen. Diverse hypotheekverstrekkers bieden een groene hypotheek aan.

 

Meer weten

Wilt u meer weten over de warmtepomp én of deze installatie geschikt is voor uw woning? Doe dan onze warmtepompcheck!

 

Naar warmtepompcheck

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Geluid warmtepomp
Geluid warmtepomp

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Overdag is dit niet zo storend, maar ’s avonds kan dit wel storend zijn. Dan is het stiller...

zonnepanelen-opbrengst
De salderingsregeling: hoe zit het nu en na 2025?

Update 18 januari 2023: Het is op dit moment nog niet duidelijk of het kabinet voldoende steun krijgt om de salderingsregeling af te schaffen....

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.