Prijsplafond en warmtepomp

Prijsplafond en warmtepomp

Vanaf 1 januari 2023 wordt er in Nederland een prijsplafond ingevoerd voor elektriciteit en gas. Voor gas en stroom geldt vanaf dat moment een maximale prijs van €1,45 tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor stroom wordt het maximale tarief €0,40 per kWh tot een verbruik van 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betaalt u het tarief van uw energieleverancier.

 

Na de bekendmaking van het prijsplafond vragen veel mensen zich af of een hybride warmtepomp nog wel interessant is. In dit artikel leest u hier meer over!

 

Warmtepomp en prijsplafond energie

In de media is veel gesproken over het prijsplafond en de nadelige gevolgen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. Bewoners met een hybride warmtepomp gebruiken namelijk relatief meer elektriciteit en minder gas dan woningen met een cv-ketel.

 

Wij hebben uitgezocht of het prijsplafond nadelig is voor bewoners die een hybride warmtepomp overwegen. En zelfs met het prijsplafond levert de hybride warmtepomp nog steeds veel voordeel op. Dit voordeel zal minder groot zijn door het prijsplafond, maar de warmtepomp is nog steeds financieel voordelig.

 

In onderstaande afbeelding staat weergegeven wat de jaarlasten worden bij het overstappen naar de hybride warmtepomp, waarbij we een vergelijking maken tussen de huidige marktprijzen en het prijsplafond*.

 

*Berekening op basis van stroomprijs van €0,40  per kWh en gasprijs van €1,45 per m3 ten opzichte van €0,89 per kWh en een gemiddelde gasprijs van € 3,76 per m3 (Bron: www.overstappen.nl). Gebaseerd op een gemiddeld huishouden en géén zonnepanelen. Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Warmtepomp interessant bij prijsplafond

Met een hybride warmtepomp bespaart u met het prijsplafond nog steeds op de energierekening. De besparingen liggen weliswaar lager dan bij de huidige marktprijzen.Toch is het, ondanks de mindere besparing, nog steeds een goed idee om over te stappen op een hybride warmtepomp.

 

Het prijsplafond is een tijdelijke situatie. Wanneer het prijsplafond wordt afgeschaft, zullen woningen met een hybride warmtepomp meer geld besparen op de energierekening. Als u zonnepanelen op uw dak heeft liggen, dan zal de besparing ook bij het prijsplafond hoger zijn. Daarnaast zijn de investeringskosten lager door de beschikbare ISDE-subsidie voor warmtepompen.

 

Woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp en welke warmtepomp bij uw situatie past? Doe dan onze warmtepompcheck en kom er binnen enkele minuten achter!

 

Doe de warmtepompcheck

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Warmtepomp en zonnepanelen: ideale combinatie?
Warmtepomp en zonnepanelen: ideale combinatie?

Een veelgebruikte combinatie bij duurzaam verwarmen is de combi van een warmtepomp met zonnepanelen. De warmtepomp werkt op elektriciteit. Door...

Subsidie voor warmtepomp
Subsidie voor warmtepomp

De overheid heeft het streven om het gasverbruik in 2030 fors te verminderen, in 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Dat betekent...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.