Vanaf wanneer is een warmtepomp verplicht?
Er zijn nu veel geluiden dat een warmtepomp verplicht gaat worden. Deze geluiden zijn ontstaan door de nieuwe warmtepompwetgeving die is aangekondigd door de overheid. Hoe zit dat nou precies? Wij vertellen u er alles over!
Word een warmtepomp verplicht?
De overheid heeft in mei 2022 aangekondigd dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Vanaf dat moment moet er bij de vervanging van de cv-ketel minimaal een hybride warmtepomp worden geplaatst. Overstappen naar een volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric warmtepomp genoemd, is ook mogelijk als de woning geschikt is.
Is het verboden om een cv-ketel te kopen?
Na 2026 is de cv-ketel niet verboden. Sterker nog, deze heeft u juist nodig voor een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp is namelijk een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. U kunt na 2026 dus gewoon een cv-ketel kopen. Dat kan direct samen met een hybride warmtepomp, of u kunt een losse cv-ketel kopen. Dit laatste is het geval als uw woning al een hybride warmtepomp heeft, waarbij uw cv-ketel eerder aan vervanging toe is dan de warmtepomp. In dat gevoel hoeft u niet ook een nieuwe hybride warmtepomp aan te schaffen.
Een hybride warmtepomp biedt de oplossing
Een hybride warmtepomp is een goede tussenstap naar gasloos wonen. Hiervoor zijn minder grote aanpassingen nodig, in tegenstelling tot de volledig elektrische warmtepomp. De hybride warmtepomp kan aangesloten worden op bestaande radiatoren en is al geschikt bij matige isolatie. Maar voor een goede werking adviseren wij goede isolatie.
Met een hybride warmtepomp kunt u uw gasverbruik verlagen en besparen op de energierekening. De warmtepomp zorgt voor verwarming, de cv-ketel voor warm tapwater in de keuken en badkamer. Op koude dagen, als de warmtepomp de woning niet warm genoeg krijgt, springt de cv-ketel bij. Zo blijft het altijd aangenaam warm in huis.
Verschil volledig elektrische en hybride warmtepomp
Er zijn een aantal verschillen tussen de volledig elektrische en hybride warmtepomp. De volledige elektrische warmtepomp vervangt de cv-ketel in huis. Dit toestel zorgt voor verwarming en warm water in de keuken en badkamer. Het tapwater wordt opgeslagen en verwarmt in een boilervat. Met de volledig elektrische warmtepomp verwarmt u de woning zonder gas.
Met de hybride warmtepomp verwarmt u de woning met minder gas. De hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en warmtepomp. Deze toestellen werken samen met elkaar. Het is dus een toevoeging aan uw bestaande cv-installatie. De warmtepomp zorgt voor verwarming, de cv-ketel voor warm water in de keuken en badkamer. De cv-ketel kan bovendien bijspringen op koude dagen als de warmtepomp de woning niet warm genoeg krijgt en houdt.
Hybride warmtepomp = warmtepomp + cv-ketel
Voorwaarden warmtepomp
- Isolatie van de woning: Een hybride warmtepomp is al geschikt bij matige isolatie. Maar hoe beter de isolatie, hoe beter de warmte in de woning blijft. Bij goede isolatie hoeft de warmtepomp minder hard te werken om de woning te verwarmen en zal de cv-ketel minder vaak bijspringen. Bij een volledig elektrische warmtepomp is goede isolatie vereist.
- Manier van verwarmen: Een warmtepomp verwarmt de woning met een lage temperatuur, maximaal 55 graden. Het is belangrijk dat het afgiftesysteem, bijvoorbeeld radiatoren, geschikt is voor lagetemperatuurverwarming. Er kunnen aanpassingen aan het afgiftesysteem nodig zijn om ervoor te zorgen dat de woning met een lage temperatuur warm wordt. Bijvoorbeeld het plaatsen van extra of grotere radiatoren of het vervangen van radiatoren voor lage temperatuur radiatoren.
- Beschikbare ruimte binnenshuis en buitenshuis: De hybride warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit wordt naast de cv-ketel geplaatst. Daarom heeft ruimte naast uw cv-ketel nodig voor de warmtepomp. De ruimte die u minimaal nodig heeft is 1x0,6x0,4 meter (hxbxd). De buitenunit kan geplaatst worden op een plat dak, aanbouw of aan de gevel. De ruimte die u minimaal nodig heeft is 1x2x1 meter (hxbxd). Ook moet er gekeken worden naar de afstand tot de buren. De overheid heeft namelijk bepaalde geluidseisen gesteld om geluidsoverlast bij buren te voorkomen. De buitenunit moet minimaal 3,5 meter van de buren afhangen. De exacte afstand is afhankelijk van het geluid dat de warmtepomp produceert.
- Boiler: Bij een all-electric warmtepomp moet bij de beschikbare ruimte rekening worden gehouden met plek voor een boilervat. Dit boilervat is nodig voor het opslaan en verwarmen van water voor in de keuken en badkamer. Er zijn ook all-electric warmtepompen waarbij de boiler in het binnendeel zit. Een hybride warmtepomp heeft geen boiler voor warm water. Hierbij zorgt de cv-ketel voor warm water in de keuken en badkamer.
Is uw huis al klaar voor een warmtepomp?
Wij snappen dat het verduurzamen van uw huis een grote uitgave is. Daarom is het verstandig om uw woning stap voor stap te verduurzamen. Op deze manier kunt u ook de kosten spreiden en hoeft u niet in één keer grote uitgaven te doen. U kunt uw huis, zeker wanneer het om een hybride warmtepomp gaat, stap voor stap verduurzamen. Begin bij een goede isolatie van uw huis, vervang vervolgens indien nodig de oude cv-ketel voor een nieuwe, hybride-ready cv-ketel en schaf daarna een hybride warmtepomp aan.
Heeft u een cv-ketel die binnen 5 jaar vervangen moet worden, dan doet u er goed aan om deze nu te vervangen voor een nieuwe, hybride-ready cv-ketel. Hiermee voorkomt u dat u bij het ingaan van de warmtepompwetgeving een cv-ketel én een hybride warmtepomp moet aanschaffen. U hoeft dan alleen een hybride warmtepomp aan te schaffen, die vervolgens gekoppeld wordt aan uw bestaande cv-ketel.
Meer over cv-ketels Meer over isolatie

Wilt u weten of uw huis geschikt is voor een warmtepomp? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een woning moet voldoen. Op deze pagina vertellen...

Is uw huis geschikt voor een warmtepomp? Vanwege de hoge gasprijzen overwegen steeds meer mensen om hun woning te verduurzamen met een...