Uw dak geschikt voor zonnepanelen

Uw dak geschikt voor zonnepanelen

Uw dak geschikt voor zonnepanelen? Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Er zijn een aantal factoren die bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. In dit artikel vertellen wij om welke factoren het gaat.

 

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen

Er zijn drie factoren die de geschiktheid van uw dak bepalen, namelijk de richting en helling van het dak, de schaduw op het dak en de grootte van het dak.

 

Richting en helling van het dak

De richting en helling van het dak bepalen voor een groot deel of het dak geschikt is voor zonnepanelen. Zonnepanelen werken op zonlicht. Met een optimale instraling op de panelen haalt u het meeste rendement uit de zonnepanelen.

 

Een schuin dak op het zuiden gericht vangt de meeste zonnestralen op en geeft de hoogste opbrengst. Maar ook met een dak gericht op het oosten, westen of noorden kunt u profiteren van een hoge opbrengst. Deze daken zijn dus zeker ook geschikt voor zonnepanelen. Wel moet u er rekening mee houden dat de opbrengst iets minder hoog zal zijn dan bij een schuin dak gericht op het zuiden.

 

Meer over de dakrichting en dakhelling

 

Schaduw op het dak

Een schoorsteen, dakkapel of bomen kunnen zorgen voor een verminderde opbrengst. Door de schaduw valt er namelijk minder of geen licht op een zonnepaneel. Als de zonnepanelen serie geschakeld zijn, dan heeft de schaduw op één paneel effect op de opbrengst van de andere panelen.

 

Dit kan opgelost worden door te kiezen voor een omvormer met optimizers. Het voordeel hiervan is dat de panelen afzonderlijk van elkaar te regelen zijn. Als er veel schaduwval is op een paneel, dan kan deze worden afgesloten. De rest van de panelen blijven dan hun werk doen.

 

Een omvormer met optimizers is dus een goede oplossing, maar natuurlijk is het vermijden van schaduwval het beste!

 

Grootte van het dak voor zonnepanelen

De vrije ruimte op het dak en de afmetingen van de panelen zijn bepalend voor het aantal zonnepanelen.

 

Een schuin dak kan in principe volledig worden gebruikt voor zonnepanelen. Hierbij moet wel gekeken worden naar de ruimte die een dakkapel en/of -raam of schoorsteen inneemt inclusief schaduwval en eventuele schaduwplekken door gebouwen of bomen.

 

Bij een plat dak worden de zonnepanelen met een hellingshoek op het dak geplaatst. Hierdoor kunnen de panelen niet te dicht op elkaar worden geplaatst. Ze komen anders in elkaars schaduw te liggen. Hoe groter de hellingshoek, hoe meer ruimte er tussen de panelen moet komen.

 

Daarnaast moet er bij zowel een schuin als een plat dak rekening worden gehouden met de verplichte afstand die tussen de zonnepanelen en de dakrand moet zitten. Dit is erg belangrijk vanwege de harde winden die aan de dakranden ontstaan.

 

Check of uw dak geschikt is voor zonnepanelen

Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan onze zonnepanelencheck!

 

Naar zonnepanelencheck

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Dakrichting zonnepanelen
Dakrichting zonnepanelen

Wilt u zonnepanelen plaatsen? Bekijk dan eerst of uw dak geschikt is. Belangrijk hierbij is de richting en hellingshoek van uw dak. De dakrichting...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.