zonnepanelen-opbrengst

De salderingsregeling: hoe zit het nu en na 2023?

De salderingsregeling is een veelbesproken onderwerp, vooral omdat deze regeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. Is investeren in zonnepanelen dan nog wel een goed idee? Ja, dat is het zeker! Wij leggen uit waarom. 

 

De salderingsregeling: hoe zit het nu en na 2023?

Door de huidige salderingsregeling is het erg gunstig om stroom te leveren, want de opgewekte stroom mag u wegstrepen (salderen) tegen de stroom die u afneemt van uw energiebedrijf. Dat is nu tegen hetzelfde tarief. Hier zit wel een maximum aan. Als u jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijgt u een lagere vergoeding voor het 'teveel' dat u produceert. Deze vergoeding wordt ook wel terugleververgoeding genoemd. De hoogte van de vergoeding verschilt per energiebedrijf.

 

De regering wil de salderingsregeling vanaf 2023 afbouwen. Dit is nog een voorstel. Het afbouwen houdt in dat u elk jaar wat minder stroom mag salderen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Het percentage tussen 2023 en 2031 wordt hierbij langzaam afgebouwd, waarbij u jaarlijks 9% minder mag salderen. Hiermee wil de overheid stimuleren dat u de opgewekte stroom zoveel mogelijk direct gebruikt. Als de regeling volledig is afgebouwd, ontvangt u een vergoeding voor elke KwH stroom die u ongesaldeerd aan het net levert.

 

De nieuwe regeling geldt voor iedereen, ongeacht of u al zonnepanelen heeft of ze nog gaat aanschaffen.

 

Zonnepanelen kopen: in 2021 en vanaf 2023

Zoals eerder aangegeven gaat de afbouw van de salderingsregeling pas vanaf 2023 in. Als u in 2021 zonnepanelen koopt, dan profiteert u nog tot en met 31 december 2022 van 100% salderen. Daarna wordt het tot 2031 ieder jaar met 9% afgebouwd. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden en ontvangt u een vergoeding voor de teruggeleverde energie.

 

Als u in 2023 zonnepanelen koopt, dan krijgt u gelijk te maken met de afbouw van de salderingsregeling. In dat jaar mag u nog maar 91% salderen, in 2024 is dat 82%, in 2025 73% tot 0% in 2031. Stel dat u 1.000 kWh stroom opwekt met uw zonnepanelen en teruglevert aan het net, dan valt in 2023 nog 910 kWh onder de salderingsregeling (1.000 x 91% salderen = 910).

 

Zijn zonnepanelen nog wel een goed idee?

Zonnepanelen zijn ook na 2023 zeker nog een goed idee. Het is en blijft een goede investering. Zonnepanelen zijn namelijk vooral interessant wanneer u uw eigen opgewekte stroom direct kunt gebruiken in uw huishouden.

 

Natuurlijk heeft de afbouw van de salderingsregeling wel gevolgen, maar toch zijn deze minimaal. Neem de terugverdientijd als voorbeeld. Dit heeft niet alleen te maken met de salderingsregeling. Er zijn meer factoren van invloed, zoals het direct eigen gebruik, het elektriciteitstarief (inclusief belastingen) en de terugleververgoeding voor elektriciteit die niet gesaldeerd mag worden.

 

Eigen verbruik verhogen

Er zijn genoeg manieren waarop u kunt profiteren van uw opgewekte stroom. Gebruik bijvoorbeeld meer van uw eigen stroom. Hoe? Door in de middag (als de zon schijnt) de vaatwasser of wasmachine aan te zetten. Of wat dacht u van het opladen van uw elektrische auto op het moment dat de zon schijnt en u dus zelf energie opwekt. Iedere kWh die u zelf opwekt en direct gebruikt, hoeft u niet te kopen. Over deze stroom betaalt u ook geen energiebelasting.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de salderingsregeling of bent u benieuwd hoeveel wat u kunt besparen met zonnepanelen? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag. 

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
E-mailadres*
Telefoonnummer*
Vraag of opmerking

Kemkens verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
zonnepanelen op dak
Zonnepanelen opbrengst

Een dak vol zonnepanelen is een slimme keuze. Het is een investering, maar het kent wel veel voordelen. Door het (deels) opwekken van uw eigen...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.