zonnepanelen-opbrengst

De salderingsregeling: hoe zit het nu en na 2025?

Update 18 januari 2023: Het is op dit moment nog niet duidelijk of het kabinet voldoende steun krijgt om de salderingsregeling af te schaffen. In dit artikel leest u wat dit wetsvoorstel precies inhoudt. 

 

De salderingsregeling is een veelbesproken onderwerp. In eerste instantie zou deze regeling vanaf 2023 afgebouwd worden, maar het kabinet heeft de salderingsregeling verlengd tot 1 januari 2025. Is investeren in zonnepanelen dan nog wel een goed idee? Ja, dat is het zeker! Wij leggen uit waarom. 

 

Afbouw salderingsregeling: hoe zit het nu en na 2025?

Door de huidige salderingsregeling is het erg gunstig om stroom te leveren, want de opgewekte stroom die u terug levert aan het net mag u wegstrepen (salderen) tegen de stroom die u afneemt van uw energiebedrijf. Dat is nu tegen hetzelfde tarief. Hier zit wel een maximum aan. Als u jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijgt u een lagere vergoeding voor het 'teveel' dat u produceert. Deze vergoeding wordt ook wel terugleververgoeding genoemd. De hoogte van de vergoeding verschilt per energiebedrijf.

 

De regering wilde de salderingsregeling vanaf 2023 afbouwen, maar de regeling is uitgesteld tot 2025. Vanaf dat jaar begint de afbouw van de regeling. Het kabinet kiest vanaf 2025 voor een versnelde afbouw van de regeling. Waar in eerste instantie bij een afbouw per 2023 jaarlijks 9% minder gesaldeerd mocht worden, is de afbouw vanaf 2025 in het eerst jaar (2025) 36%. Vanaf 2026 tot 2031 volgt de oorspronkelijke afbouw van 9% per jaar. De salderingsregeling stopt nog steeds per 1 januari 2031, dat verandert niet.

 

 

De overheid wil met deze regeling stimuleren dat u de opgewekte stroom zoveel mogelijk direct gebruikt. Als de regeling volledig is afgebouwd, ontvangt u een vergoeding voor elke kWh stroom die u ongesaldeerd aan het net levert. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, ongeacht of u al zonnepanelen heeft of ze nog gaat aanschaffen.

 

Zonnepanelen kopen: tot 2025 en vanaf 2025

Zoals eerder aangegeven gaat de afbouw van de salderingsregeling in vanaf 2025 in plaats van 2023. Als u voor 2025 zonnepanelen koopt, dan profiteert u nog tot en met 31 december 2024 van 100% salderen. Daarna start de afbouw. In 2025 is de afbouw 36% en vanaf 2026 wordt er ieder jaar met 9% afgebouwd. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden en ontvangt u een vergoeding voor de teruggeleverde energie.

 

Als u in 2025 zonnepanelen koopt, dan krijgt u gelijk te maken met de afbouw van de salderingsregeling. In dat jaar mag u nog maar 64% salderen, in 2026 is dat ook 64%, in 2027 55% tot 0% in 2031. 

 

Rekenvoorbeeld salderingsregeling 2025 (64%)

In 2025 mag u 64% van de opgewekte energie afstrepen van uw energierekening. Stel dat u in 2025 1.000 kWh teveel stroom heeft opgewekt met uw zonnepanelen en teruglevert aan het net, dan valt 640 kWh onder de salderingsregeling: 1.000 kWh x 64% salderen = 640. Hierover wordt de volledige prijs vergoed. De overige 36% van de teruggeleverde stroom (360 kW) mag niet gesaldeerd worden. Daar geeft de energieleverancier een terugleververgoeding voor. Deze vergoeding is lager dan de prijs per kWh voor de verbruikte stroom. 

 

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Zonnepanelen zijn ook na 2025 zeker nog een goed idee. Het is en blijft een goede investering. U bent minder afhankelijk van uw energieleverancier en dus ook minder afhankelijk van de prijs van elektriciteit. En met de huidige energieprijzen heeft u de zonnepanelen sneller terugverdiend. Daarnaast is het zeer waarschijnlijk dat zonnepanelen in de toekomst op batterijen worden aangesloten. Het teveel aan opgewekte stroom kunt u dan opslaan en bijvoorbeeld 's avonds gebruiken. Hierdoor hoeft u minder stroom te kopen bij uw energieleverancier.

 

Eigen verbruik verhogen

Er zijn genoeg manieren waarop u kunt profiteren van uw opgewekte stroom. Gebruik bijvoorbeeld meer van uw eigen stroom door in de middag (als de zon schijnt) de vaatwasser of wasmachine aan te zetten. Of wat dacht u van het opladen van uw elektrische auto op het moment dat de zon schijnt en u dus zelf energie opwekt. Iedere kWh die u zelf opwekt en direct gebruikt, hoeft u niet te kopen. Over deze stroom betaalt u ook geen energiebelasting.

 

Zonnepanelen kopen? Vraag een offerte aan!

Bent u benieuwd hoeveel wat u kunt besparen met zonnepanelen? Doe onze zonnepanelencheck en vraag direct een offerte aan!

 

Naar zonnepanelencheck

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
zonnepanelen op dak
Zonnepanelen opbrengst

Een dak vol zonnepanelen is een slimme keuze. Het is een investering, maar het kent wel veel voordelen. Door het (deels) opwekken van uw eigen...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.