De salderingsregeling zonnepanelen: hoe zit het nu?

De salderingsregeling zonnepanelen: hoe zit het nu?

We horen er veel over in het nieuws: de salderingsregeling. De komende jaren kunt u nog genieten van de voordelen van de regeling. De regering wil dit vanaf 2023 veranderen. Vanaf 2023 krijgt u volgens het nieuwe voorstel niet meer de volledige vergoeding voor de teruggeleverde stroom. Stap voor stap wordt de hoeveelheid stroom die u mag salderen afgebouwd naar uiteindelijk 0 in 2031. Maar hoe werkt het salderen nu en wat gaat er veranderen als het wetsvoorstel* ingaat? 

 

Salderen, wat is het?

Wie zonnepanelen gaat kopen of deze al op het dak heeft liggen, krijgt te maken met de salderingsregeling. Met zonnepanelen wekt u energie op. Op het moment dat u stoom opwekt, maar thuis niet direct verbruikt, dan levert u elektriciteit aan het net. Hierbij zijn er twee opties:

  • De energiemeter loopt terug
  • De slimme meter registreert wat er wordt teruggeleverd

Maar hoe werkt dit in de praktijk? U kunt het zo zien: u verkoopt uw opgewekte energie terug aan de energieleverancier. U kunt daarvoor geen factuur sturen, dus wordt het op een andere manier opgelost. Daarom wordt de door uw opgewekte stroom afgestreept tegen de stroom die u van het net verbruikt. Hiervoor wordt hetzelfde tarief aangehouden. En dat wegstrepen heet salderen. Heeft u meer energie opgewekt dan dat u verbruikt, dan krijgt u voor iedere kWh die u 'teveel' heeft opgewekt een vergoeding. Dat is de terugleververgoeding. 

 

Voorbeeld 1: meer stroom verbruikt dan opgewekt

In 2019 heeft u 4.000 kWh verbruikt. Uw zonnepanelen hebben 1.500 kWh opgeleverd. U streept de 1.500 weg van de 4.000. Het resterende verbruik, in dit geval 2.500, is uw jaarverbruik. 

 

Voorbeeld 2: meer stroom opgewekt dan verbruikt

In 2019 hebben uw zonnepanelen 2.500 kWh opgewekt. Daarvan gebruikt u zelf 1.200 kWh. U levert 1.300 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Uw energieleverancier levert u 500 kWh. U heeft echter 800 kWh meer teruggeleverd dan dat u heeft afgenomen. Voor deze 800 kWh ontvangt u een terugleververgoeding. 

 

Salderen na 2023

Minister Wiebes heeft in 2019 bekend gemaakt dat de huidige salderingsregeling tot 2023 blijft. Na 2023 blijft de salderingsregeling, maar wordt deze in de loop van de jaren langzaam afgebouwd tot het in 2031 afgeschaft is. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of u nu al zonnepanelen heeft of dat u ze nog gaat installeren. U ontvangt nog wel altijd de vergoeding voor het leveren van de energie (kWh), maar dit wordt minder. Met ingang van 2023 mag u nog maar een bepaald percentage van de stroom die u heeft teruggeleverd in mindering brengen op de stroom die u heeft verbruikt. Dit percentage wordt jaarlijks minder, maar daalt minder snel dan verwacht. Tussen 2023 en 2031 wordt het deel wat u mag salderen steeds 9% minder. Deze afbouw heeft geen gevolgen op de stroom die u zelf opwekt en direct in uw woning verbruikt. De afbouw geldt alleen voor de stroom die u zelf niet nodig heeft en dus teruglevert aan het net.

 

Zonnepanelen blijven een interessante investering

Veel mensen vragen zich nu af of een investering in zonnepanelen nog wel een goed idee is. Ja, dat is het! U ontvangt nog steeds een vergoeding voor de energie die u teruglevert aan het net. Voor de regeling geldt dat hoe eerder u zonnepanelen aanschaft, hoe langer u uw voordeel kunt behalen met de huidige regeling. 

 

Daarnaast zorgen zonnepanelen voor hogere woningwaarde en een lagere energierekening. En als u dit jaar nog zonnepanelen aanschaft, dan kunt u nog tot 31 december 2022 profiteren van de huidige salderingsregeling (=100% salderen). Ook kunt u momenteel nog profiteren van de BTW-teruggave op zonnepanelen.

 

*Het wetsvoorstel van minister Wiebes is voorgelegd aan de Raad van State. Zij moeten hun advies uitbrengen, vervolgens wordt het wetsvoorstel ter behandeling aan de Tweede Kamer gestuurd.

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
zonnepanelen op dak
Zonnepanelen opbrengst

Een dak vol zonnepanelen is een slimme keuze. Het is een investering, maar het kent wel veel voordelen. Door het (deels) opwekken van uw eigen...

zonnepanelen op dak
Zonnepanelen op een plat dak?

Zonnepanelen kunnen ook op een plat dak worden geïnstalleerd. Bijvoorbeeld op een uitbouw of schuur. Bij plaatsing van panelen op een plat...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.