Veelgestelde vragen over zonnepanelen
Tegenwoordig zijn zonnepanelen niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Logisch ook, want met zonne-energie kunt u flink besparen op de energierekening. Het aanschaffen van zonnepanelen is investering die niet iedereen zomaar maakt. Veel mensen hebben nog een aantal vragen voordat ze besluiten om zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen. Wij zetten de meest gestelde vragen op een rijtje.
1. Hoe weet ik of mijn dak geschikt is?
Zowel op platte daken als schuine daken kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Zonnepanelen die richting het zuiden zijn geplaatst, wekken de meeste stroom op. Maar ook panelen gericht op het (zuid)oosten en (zuid)westen werken prima. Ze wekken wel iets minder op t.o.v. zonnepanelen gericht op het zuiden, dit kan oplopen van zo’n 10 tot 20%.
Zonnepanelen doen het best hun werk op daken met een hellingshoek van 36 graden. Heeft u een dak gericht op het noorden? Dan heeft een kleinere hellingshoek de voorkeur om ervoor te zorgen dan de panelen zoveel mogelijk zonlicht opvangen.
Natuurlijk zal de adviseur tijdens de technische inspectie adviseren wat in uw situatie het beste is.
2. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, hangt af van een aantal factoren. Hierbij kunt u denken aan uw (verwachte) stroomverbruik, de oppervlakte/vrije ruimte van uw dak en de opbrengst van de zonnepanelen.
3. Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte panelen?
Zonnepanelen zijn meestal blauw of zwart. Behalve het verschil in kleur, is er ook een verschil in materiaal. De blauwe panelen worden gemaakt met polykristallijne, de zwarte panelen met monokristallijne. Blauwe panelen worden daarom ook wel poly panelen genoemd en mono panelen is een andere benaming voor zwarte panelen. Er wordt gezegd dat zwarte panelen een iets betere opbrengst hebben dan blauwe panelen, maar dit verschil is minimaal. Zwarte panelen wekken namelijk bij directe instraling van zonlicht (als de zon precies recht op het paneel schijnt) iets meer energie op dan blauwe panelen. Maar blauwe panelen wekken weer iets meer energie op bij indirecte instraling.
4. Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
De terugverdientijd is niet voor iedereen hetzelfde. Verschillende factoren zijn hierop van invloed, zoals de aanschafkosten, ligging en hellingshoek van het dak, aantal zonnepanelen, jaaropbrengst in kWh en de stroomkosten.
De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 6 en 8 jaar. Met onze zonnepanelencheck ziet u snel hoeveel u jaarlijks kunt besparen met zonnepanelen.
5. Zijn er subsidies voor zonnepanelen?
Er zijn momenteel geen subsidies voor zonnepanelen. Wel kunt u gebruik maken van de Energiebespaarlening. Hiermee is het mogelijk om zonnepanelen te financieren. Daarnaast kunt u de btw over de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.
6. Wat is de levensduur van een zonnepanelen installatie?
De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van gemiddeld 25 jaar. Ze hebben vaak een vermogensgarantie van 90% na 10 jaar. Dit houdt in dat de zonnepanelen na 10 jaar 90% van de capaciteit kunnen produceren. Vaak wordt ook de garantie gegeven dat dit na 25 jaar nog 80% zal zijn. De omvormer gaat gemiddeld iets minder lang mee dan zonnepanelen. De verwachte levensduur verschilt per type omvormer. Wel wordt er vanuit gegaan dat de omvormer tijdens de levensduur van de zonnepanelen in ieder geval één keer vervangen moet worden.
7. Wat houdt salderen precies in?
Als u zonnepanelen gaat kopen, dan krijgt u te maken met de salderingsregeling. Met zonnepanelen wekt u energie op. Wanneer u stroom opwekt maar deze niet direct verbruikt in uw woning, dan levert u elektriciteit aan het net. Hierbij loopt uw energiemeter terug of de slimme meter registreert wat er wordt terug geleverd.
In feite verkoopt u dus uw opgewekte energie terug aan de energieleverancier. U kunt uw energieleverancier geen factuur sturen, daarom wordt de opgewekte stroom afgestreept tegen de stroom die u van het elektriciteitsnet verbruikt. Dit wordt salderen genoemd. Voor iedere kWh die u ‘teveel’ heeft opgewekt, ontvangt u een terugleververgoeding.
De huidige salderingsregeling geldt tot 2025, daarna wordt deze geleidelijk afgebouwd tot 2031. Dat betekent dat u elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Meer lezen over salderen? Wij hebben een aparte blog hierover geschreven, deze vindt u hier.
8. Welke omvormer past het beste bij mijn situatie?
Voor elke situatie bestaat de juiste omvormer. Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, namelijk string omvormer, omvormer met optimizers en micro-omvormers.
Bij een stringomvormer worden alle zonnepanelen als een soort ketting aan elkaar gekoppeld die vervolgens aan de omvormer is gekoppeld. Dit wordt ook wel serie-geschakeld genoemd, want ze zitten allemaal aan elkaar vast. U kunt dit vergelijken met kerstverlichting. Een klein nadeel: wanneer één zonnepaneel minder stroom levert, dan zullen de andere panelen ook minder goed presteren.
Met een omvormer met optimizers of micro-omvormers wordt er achter ieder paneel een omvormer geplaatst. Hierdoor kunnen panelen individueel geregeld en gemonitord worden. Het grote voordeel hiervan is dat als één paneel minder presteert, dit geen effect heeft op de prestaties van de andere panelen. Zo kunt u dus altijd stroom opwekken, ook als er schaduw op uw dak valt of als een zonnepaneel niet meer werkt.
9. Zijn zonnepanelen in de herfst en winter rendabel?
Jazeker! Ondanks dat de dagen korter zijn en de zon minder fel is tijdens de herfst- en wintermaanden zijn zonnepanelen wel rendabel. In deze maanden is er nog steeds zonlicht. De opbrengst zal in deze maanden wel iets minder zijn, maar de panelen wekken gewoon stroom op. Dit is weliswaar iets minder dan tijdens de lente- en zomermaanden met veel zonuren. Maar één ding is zeker: stroom opwekken, dat doen ze zeker! Hoeveel zonnepanelen precies opwekken is, naast de seizoensinvloeden, ook afhankelijk van andere factoren. Meer weten? U leest het hier.
10. Moeten zonnepanelen onderhouden worden?
Zonnepanelen hebben een zelfreinigende laag. Deze laag zorgt ervoor dat het meeste vuil, zoals vogelpoep of bladeren van het paneel spoelen wanneer het regent. Maar er kan altijd vuil in de vorm van stof of zand achterblijven op de panelen. Daarom is het aan te raden om de panelen eens in de paar jaar te (laten) reinigen. Dit kan gemiddeld 2 tot 3 procent meer opbrengst opleveren op jaarbasis.

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Overdag is dit niet zo storend, maar ’s avonds kan dit wel storend zijn. Dan is het stiller...

Update 18 januari 2023: Het is op dit moment nog niet duidelijk of het kabinet voldoende steun krijgt om de salderingsregeling af te schaffen....