Bespaar op uw energiekosten met spouwmuurisolatie

Uw huis isoleren? Spouwmuurisolatie kent verschillende voordelen, zoals een lagere energierekening en een verbetering van het wooncomfort.

Jaarlijkse energiebesparing, voor een gemiddelde eengezinswoning € 550,- (Bron: Milieu Centraal).

Spouwmuurisolatie: de voordelen

Is uw woning gebouwd tussen 1920 en 1989? Dan is deze hoogstwaarschijnlijk voorzien van spouwmuren. Wanneer deze spouwmuren niet of ondermaats geïsoleerd zijn, kan dit voor wel 30% warmteverlies zorgen. Hierdoor verspilt u onnodig veel energie.

 

Spouwmuurisolatie is vaak goedkoper dan u denkt en met de besparing die het u brengt, is de terugverdientijd gering. En niet onbelangrijk: uw woning voelt lekker warm en behaaglijk aan.

 • Geen warmteverlies via de gevels van uw woning.
 • Minder vocht in huis en minder geluidsoverlast van buiten.
 • Jaarlijkse energiebesparing, voor een gemiddelde eengezinswoning € 550,- (Cijfers Milieu Centraal).
 • Verbetering van het energielabel en de totale waarde van uw woning.

Besparen met spouwmuurisolatie

Milieu Centraal heeft een overzicht ontwikkeld van de gemiddelde eenmalige investering die benodigd is voor spouwmuurisolatie, en wat dit per jaar gemiddeld opleverd aan besparing* op uw energierekening:

 

Rijtjeshuis

 • Eenmalige kosten: € 800,-
 • Jaarlijkse besparing: € 210,-

Hoekwoning

 • Eenmalige kosten: € 2.100,-
 • Jaarlijkse besparing: € 550,-

Vrijstaande woning

 • Eenmalige kosten: € 3.100,-
 • Jaarlijkse besparing: € 800,-

* De besparing is berekend voor een woning met gemiddelde afmetingen en HR-combiketel, waar de genoemde isolatiemaatregel afwezig is. Je huidige stookgedrag is van invloed op de werkelijke besparing: als je weinig verwarmt is de potentiële besparing lager (en andersom). De besparing is gebaseerd op een huishouden van 3 personen.

Heeft uw woning spouwmuren en spouwmuurisolatie?

Hoe kunt u vaststellen of uw woning spouwmuren en/of spouwmuurisolatie heeft? Hiervoor zijn 2 richtlijnen die wat meer duidelijkheid kunnen bieden: de muurdikte en het bouwjaar van uw woning:

 • Muurdikte < 24 cm: waarschijnlijk geen spouwmuur.
 • Muurdikte > 24 cm: mogelijk spouwmuur aanwezig.
 • Bouwjaar < 1920: weinig tot geen spouwmuren.
 • Bouwjaar 1920 - 1975: spouwmuren, maar niet standaard geïsoleerd.
 • Bouwjaar 1976 - 1988: spouwmuren standaard geïsoleerd, maar isolatiewaarde kan naar huidige norm veel beter.
 • Bouwjaar na 1989: goede spouwmuurisolatie (Rc van 2,5 of hoger).

Wilt u zeker weten of uw woning spouwmuren heeft? En of deze voorzien zijn van isolatie? Wij voeren graag een inspectie uit en voorzien u van een vrijblijvend advies.

 

Meer informatie

Wanneer is spouwmuurisolatie mogelijk en hoe werkt het?

Spouwmuurisolatie kan alleen onder bepaalde voorwaarden toegepast worden. Alleen in spouwmuren zonder isolatiemateriaal kan namelijk isolatie aangebracht worden. Daarnaast moet de spouwmuur schoon zijn, d.w.z. zonder puin en speciebaarden (cementresten).  Anders kunnen op plaatsen zgn. ‘koudebruggen’ ontstaan, waar geen isolatiemateriaal aanwezig is en warmte kan ontsnappen.

 

Het principe van spouwmuurisolatie is dat de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld wordt met bijvoorbeeld glaswolvlokken of piepschuimbolletjes. Om deze ruimte te bereiken boren we gaten in de voegen aan de buitenkant van uw gevel. Via deze gaten wordt isolatiemateriaal de spouw in geblazen. Uw buitengevel wordt daarna volkomen hersteld. Onderhoud aan de spouwmuurisolatie is niet nodig.

 

Spouwmuurisolatie is een zeer specifiek karwei, waarvoor kennis, ervaring en vakmanschap nodig is. Hiervoor hebben wij gecertificeerde adviseurs en specialisten in huis.

Vochtproblemen opgelost door spouwmuurisolatie?

Doordat er in de jaren ’70 fouten gemaakt zijn bij het isoleren van spouwmuren en dit destijds tot vochtproblemen leidde, denken veel mensen dat spouwmuurisolatie vochtproblemen kan veroorzaken. Dat is echter niet juist. Spouwmuurisolatie, mits uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf, kan afhankelijk van de oorzaak, zelfs vochtproblemen oplossen.

 

Vochtproblemen oplossen door spouwmuurisolatie?

 • Ja, bij neerslaan van vocht op de koude binnenzijde van de buitengevel.
 • Nee, bij slechte voegen in de gevels.
 • Nee, bij lekkende dakgoten of regenpijpen.
 • Nee, bij optrekkend vocht.

Vochtproblemen anders dan neerslaand vocht op de binnenzijde van de buitengevel moeten voordat spouwmuurisolatie wordt aangebracht, opgelost zijn, anders kunnen de problemen verergeren. Vraag ons deskundig advies om de oorzaak van het vochtprobleem vast te stellen.

 

Meer informatie

 

Gratis persoonlijk advies over spouwmuurisolatie?

 

Direct contact

Wilt u direct contact met één van onze medewerkers?

Bel dan met: 088-5050300

Contactformulier

Verstuurt u liever uw vraag via het contactformulier? Wij gaan direct voor u aan de slag!

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Bent u van plan uw woning beter te isoleren? Wellicht komt u in aanmerking voor de SEEH subsidieregeling. Met de vergoeding die u met behulp van deze regeling kunt ontvangen bespaart u ongeveer 20% op de kosten. Benieuwd hoe hoog dit bedrag in uw situatie zal zijn? Onze adviseurs helpen u graag!

 

Meer informatie

 

Meer weten over spouwmuurisolatie?

Vul hier uw gegevens in en we nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens gebruikt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken en om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.