Wat is de beste maand voor zonnepanelen?

 

De opbrengst van zonnepanelen verschilt per maand. Dit heeft te maken met het aantal zonuren, de hoeveelheid schaduw en de gemiddelde temperatuur. Kortom: met het klimaat. Wanneer halen we in Nederland de hoogste opbrengst uit zonnepanelen? Het antwoord is anders dan u misschien zou verwachten.

De opbrengst van zonnepanelen hangt af van diverse factoren

Het beste seizoen voor het opwekken van energie met zonnepanelen is verrassend genoeg niet per se de zomer. Juist in de lente is het rendement vaak hoog. Dit komt, omdat de opbrengst van zonnepanelen afhangt van het aantal uren daglicht en niet van een hoge temperatuur. Zo levert de maand mei meestal meer op dan de maanden juli of augustus.

Koud én zonnig: ideaal zonnepanelenweer

Toch is niet alleen het aantal zonuren van invloed op de energieopbrengst. De temperatuur speelt ook een grote rol. Zonnepanelen presteren namelijk beter als het koud is. Dat klinkt gek, maar dat is het niet. Want de elektrische geleiding in de zonnecellen verloopt beter bij koud weer.

 

Bij hogere temperaturen wordt de opbrengst van zonnepanelen zelfs lager. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5%. Het meest ideale zonnepanelenweer is dan ook als het zowel zonnig als koud is.

Hellingshoek dak

Hoeveel zonnepanelen precies opleveren, hangt ook af van het dak en de richting waarop de panelen geplaatst worden. Een dak op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden is het meest ideaal. En natuurlijk met zo min mogelijk schaduw, want die zorgt ervoor dat de panelen minder opleveren.

 

Zon aan de kust

De zon schijnt aan de kust gemiddeld langer dan in het oosten van het land. Zonnepanelen leveren voor bewoners aan de Waddeneilanden dan ook over het algemeen het meeste op!

Verdeling opbrengst per maand

De grafiek hiernaast toont hoeveel stroom van de totale jaaropbrengst van zonnepanelen per maand wordt opgewekt.

 

Maand met de hoogste opbrengst

Dat de opbrengst van zonnepanelen door het jaar heen flink kan verschillen, is duidelijk. Maar wanneer halen we in Nederland dan het hoogste vermogen uit zonnepanelen? Over het algemeen kunnen we stellen dat zonnepanelen in de maanden mei, juni en juli de hoogste dagelijkse opbrengst geven.

Conclusie

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Dan kun je dit het beste voor het zonneseizoen doen, namelijk in april. Dan weet je zeker dat je de beste maanden meepakt en er de hoogst mogelijke opbrengst uithaalt.

 

Wilt u meer weten over zonnepanelen?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Heeft u nog opmerkingen?

 

Wilt u weten hoe Kemkens omgaat met uw persoonsgegevens, bekijk dan ons privacy statement.

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.