Teruglevering van elektriciteit met zonnepanelen

 

De energie die u opwekt met zonnepanelen gebruikt u direct in uw huishouden. De elektriciteit die u extra opwekt kunt u terugleveren aan het net, ook wel salderen genoemd. U ontvangt hier een vergoeding voor. Lees meer over het terugleveren van zonne-energie.

Teruglevering van zonne-energie, hoe werkt dat?

De energie die zonnepanelen opwekken kunt u direct gebruiken in uw huishouden. Vaak wekt u overdag meer energie op dan u verbruikt. De extra opgewekte energie wordt dan automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Op de momenten dat u geen energie opwekt neemt u weer energie van het net af, dit wordt weggestreept tegen de energie die u heeft teruggeleverd. U betaald hiervoor geen kWh prijs. Dit wordt salderen genoemd. Onderstaand rekenvoorbeeld, met daarbij de tekening hiernaast, maakt dit inzichtelijk.

  • Opgewekte stroom per jaar door uw zonnepanelen: 3500 kWh
  • Jaarlijks huishoudelijk verbruik: 3500 kWh
  • Te betalen aantal kWh: 0 kWh

zonnepanelen terugleververgoeding

Aanmelden voor saldering

In het geval van zonne-energie terugleveren aan het net komt u in aanmerking voor een vergoeding. Om salderen mogelijk te maken dient u zich aan te melden via energieleveren.nl. Zo is de netbeheerder en energieleverancier op de hoogte van het terugleveren van energie. U dient aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • U wekt energie op en levert terug aan het elektriciteitsnet
  • U heeft een geschikte elektriciteitsmeter voor terugleveren (slimme meter)
  • U heeft een kleinverbruiksaansluiting (in het geval van particulier gebruik is dit nagenoeg altijd het geval)

Salderingsregeling zonnepanelen

De energie die u opwekt met uw zonnepanelen kunt u direct gebruiken in uw huishouden. Wanneer u meer opwekt dan u zelf verbruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het net. Dit wordt salderen genoemd. De salderingsregeling is een soort subsidie, waarbij de stimulans mede afhankelijk is van de hoogte van de energiebelasting. 

 

Het huidige kabinet wil de salderingsregeling vervangen door een terugleversubsidie. Minister Wiebes is bezig met het vormgeven van deze terugleversubsidie. Het streven was om de salderingsregeling in 2020 om te buigen naar de nieuwe regeling. In januari 2019 is er een uitstelbrief van minister Wiebes verschenen over het uitstellen van het aanpassen van de wetgeving tot in ieder geval 2021. Dit betekent dat de salderingsregeling tot die tijd van kracht blijft.

 

Wilt u meer informatie over zonnepanelen?

Vul hier uw gegevens in en we nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Waar kunnen we u bij helpen?*
Huidig energieverbruik*
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.