Hoewel u netto minder teruglevert dan u verbruikt, brengen veel energieleveranciers tegenwoordig terugleverkosten in rekening. Dit is vaak een vast bedrag per maand of per kWh teruggeleverde stroom, zelfs als u onder het salderingsplafond blijft. De reden hiervoor is dat de stroom meestal wordt teruggeleverd op momenten dat er al te veel stroom op het net zit (bijvoorbeeld op een zonnige middag), en er stroom wordt afgenomen op momenten dat de stroom schaars en duur is (avond, winter). Dit veroorzaakt piekbelasting voor de netbeheerder en kosten voor uw leverancier, waarvoor zij een vergoeding rekenen.
Voorbeeld:
- U verbruikt 3.000 kWh per jaar.
- Uw zonnepanelen wekken 2.800 kWh op.
- In totaal levert u 2.500 kWh terug aan het net.
- Uw netto verbruik op jaarbasis is dan 3.000 – 2.800 = 200 kWh, onder het salderingsmaximum. Maar in de zomer levert u op een zonnige middag misschien wel 4 kWh per uur terug, terwijl u zelf dan niks verbruikt. U gebruikt het net als een “batterij”, wat piekbelasting veroorzaakt.
Hoe u de terugleverkosten kunt checken en beperken:
- Controleer uw energiecontract: Kijk of er terugleverkosten of een staffelmodel vermeld staan.
- Gebruik meer stroom tijdens opwekking: Probeer apparaten zoals de wasmachine of boiler aan te zetten op zonnige middagen.
- Overweeg een thuisbatterij: Hoewel nog niet altijd rendabel, kan dit in de toekomst veranderen en helpen bij het opslaan van overtollige stroom.