Wat is een hybride warmtepomp?

 

De hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem wat samenwerkt met de reguliere gas cv-ketel. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een woning moet voldoen om geschikt te zijn voor deze vorm van verwarming. Lees direct alles over de voorbereiding en voorzieningen voor een hybride warmtepomp.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is dé manier om het gasverbruik van uw woning te verminderen. Onze specialisten krijgen steeds vaker aanvragen binnen voor het installeren van een warmtepomp. Het is mogelijk om via Kemkens een hybride warmtepomp aan te schaffen en te laten installeren, zodra de woning aan de juiste voorwaarden voldoet. Lees hieronder meer over de voorwaarden en investeringen die nodig zijn voor een hybride warmtepomp.

 

In dit artikel geven we meer informatie over de hybride warmtepomp:

 

Wat is een hybride warmtepomp?

wat is een hybride warmtepompEen hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een reguliere gas cv-ketel. Een hybride warmtepomp beschikt over een binnen- en een buitenunit. De binnenunit is een kastje dat naast de cv-ketel komt te hangen. De buitenunit van de warmtepomp staat in de buitenlucht. Daar wordt energie aan de buitenlucht onttrokken. Het werkende deel van de warmtepomp brengt deze energie naar een hoger temperatuurniveau, zodat de warmte gebruikt kan worden in uw centrale verwarmingssysteem.

 

De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en verzorgt voor een groot deel de benodigde warmte in huis. De cv-ketel werkt op gas en is verantwoordelijk voor het warme water in de keuken en badkamer. Daarnaast springt de cv-ketel indien nodig bij op koude dagen, zodat er altijd een optimale warmte in huis is.

 

Waarom een hybride warmtepomp?

De Nederlandse overheid heeft aangegeven dat vanaf 2050 alle huishoudens klimaatneutraal moeten zijn. Dat betekent dat we gebruik moeten gaan maken van alleen duurzame bronnen van energie. De meeste huishoudens zijn op dit moment nog aangesloten op aardgas, een brandstof die CO2-uitstoot geeft bij verbranding. Door over te stappen op uitsluitend duurzame bronnen verminderen we deze CO2-uitstoot.

 

Volledig afstappen van aardgas vergt een enorme investering, niet alleen in apparatuur maar ook bijvoorbeeld in de rest van uw verwarmingssysteem en isolatie van uw woning. De hybride warmtepomp wordt gezien als een eerste stap om het gasverbruik van een woning te verminderen. De overheid stimuleert duurzame oplossingen, zoals de hybride warmtepomp met de zogeheten Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). 

 

Hybride warmtepomp offerte aanvragen

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen binnen enkele werkdagen contact met u op. 

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens gebruikt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken en om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 

Voorwaarden hybride warmtepomp

De overstap naar alleen duurzame energie is ingrijpend. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat er een gemiddelde investering van ruim € 18.500,- nodig is om over te gaan op uitsluitend duurzame bronnen (bron: installatieprofs.nl). Zoals eerder aangegeven is de hybride warmtepomp slechts een manier om het gasverbruik te verminderen. Helemaal los van het gasnet kan met dit type warmtepomp niet omdat deze samenwerkt met een cv-ketel. Ook bij toepassing van de hybride warmtepomp moet een aantal verschillende voorzieningen getroffen worden en is een investering nodig, alleen minder ingrijpend dan bij de aanpassing naar een gasloze installatie.

 

Hou rekening met de volgende voorwaarden voor een hybride warmtepomp:

 • Aanschafkosten
  ​De aanschafkosten van een hybride warmtepomp start vanaf € 6.660,- inclusief BTW en installatie. Met de ISDE-regeling kunt u subsidie aanvragen voor een (hybride) warmtepomp. Het subsidiebedraf start bij € 2.400,-. De exacte hoogte is onder andere afhankelijk van de aanschafkosten, het type warmtepomp en het vermogen.
 • Isolatiegraad van de woning
  De hybride warmtepomp is vooral geschikt voor volledig geïsoleerde woningen. Denk hierbij aan woningisolatie zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Zonder volledige woningisolatie is de kans groot dat er (te) hoge temperaturen nodig zijn om uw huis te verwarmen en de hybride warmtepomp minder warmte kan leveren en vaker de cv-ketel moet inschakelen. 
 • Gasverbruik
  Natuurlijk wilt u graag een bijdrage leveren in de reductie van het gasverbruik in Nederland. Maar u wilt ook graag weten wat u bespaart. Met de huidige energietarieven verdient een hybride warmtepomp zich al terug bij een jaarverbruik vanaf 1.500 m³ gas. Is uw verbruiker hoger, dan zal de besparing ook groter zijn. Bij sneller stijgende gasprijzen zal de besparing alleen maar groter worden. Voor woningen die meer dan 4.000 m³ gas verbruiken zal de besparing die de warmtepomp kan leveren gelimiteerd zijn op wat de warmtepomp maximaal kan leveren op jaarbasis (de warmtepomp is naar verhouding klein).
 • Elektriciteitsverbruik
  De hybride warmtepomp zal gas besparen, maar heeft ook elektriciteit nodig om te werken. Het gasverbruik zal dus dalen en het elektriciteitsverbruik zal stijgen.Om de kosten voor elektriciteit (nog verder) te drukken, kunt u zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen.
 • Verwarmingssysteem
  Warmtepompen werken het beste bij lage cv-watertemperaturen in uw verwarmingssysteem. Een combinatie met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren is dus aan te raden. Ook de hybride warmtepompen kunnen bij dergelijke verwarmingssystemen het beste rendement halen. Een goede test is om te kijken of u uw woning bij 0-10°C buitentemperatuur warm kunt houden met een cv-watertemperatuur van 40-50°C. Bij veel ketels is deze maximale aanvoertemperatuur in te stellen. Ook zijn er verschillende leveranciers van apparatuur die helpt om de benodigde watertemperatuur te reduceren.

Hybride warmtepomp werking

Mocht uw woning aan bovenstaande voorwaarden voldoen, dan kunt u serieus een warmtepomp overwegen. Het is goed om te weten dat er drie verschillende soorten warmtepompen bestaan. Hieronder ziet u de hybride warmtepomp werking. Via Kemkens kunt u zowel kiezen voor een hybride warmtepomp met buiten- als binnenunit. Naast de hybride warmtepomp bestaan er ook volledige all electric warmtepompen. Dit type warmtepomp werkt compleet op elektriciteit en niet samen met een gas cv-ketel. Echter is de afname van elektrische warmtepompen in Nederland nog erg laag. De woning moet extreem goed geïsoleerd zijn en de kosten liggen een stuk hoger dan bij een hybride warmtepomp.

 

Advies Kemkens

Als uw woning al voorzien is van de nodige isolatie en dubbel glas/HR++-glas en uw verwarmingssysteem op lagere temperaturen uw woning warm krijgt of kan houden, dan raden we aan om zeker de optie voor een hybride warmtepomp te overwegen. Als specialist op het gebied van verwarming bekijken wij graag met u de mogelijkheden.

 

Mocht uw woning/verwarmingssysteem er nog niet klaar voor zijn of is de investering nu nog te groot, dan is het ook mogelijk om te kiezen voor een cv-ketel. U kunt ervoor kiezen een ketel te kopen, maar huren is ook een optie. Zo bent u dan geen 15 jaar gebonden aan een ketel en kunt u in de (nabije) toekomst toch een overstap maken naar een andere vorm van verwarming.

 

Woningisolatie

Woningisolatie

Woning laten isoleren

Cv-ketel kopen

Cv-ketel kopen

Gas cv-ketel kopen

Cv-ketel huren

Cv-ketel huren

Gas cv-ketel huren

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.