Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.
zonnepanelen-twee-mannen-1024×438

Teruglevering van elektriciteit met zonnepanelen

De energie die u opwekt met zonnepanelen gebruikt u direct in uw huishouden. De elektriciteit die u extra opwekt kunt u terugleveren aan het net, ook wel salderen genoemd. U ontvangt hier een vergoeding voor. Lees meer over het terugleveren van zonne-energie.

Teruglevering van zonne-energie, hoe werkt dat?

De energie die zonnepanelen opwekken kunt u direct gebruiken in uw huishouden. Vaak wekt u overdag meer energie op dan u verbruikt. De extra opgewekte energie wordt dan automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Op de momenten dat u geen stroom opwekt maar wel nodig heeft, neemt u de stroom weer af van het net. Deze stroom wordt weggestreept tegen de stroom die u heeft teruggeleverd. Hiervoor betaalt u geen kWh prijs. Dit heet salderen. 

Salderingsregeling

Om salderen mogelijk te maken, dient u zich aan te melden via energieleveren.nl. Zo is de netbeheerder en energieleverancier op de hoogte van het terugleveren van uw opgewekte stroom.

Salderingsgrens en terugleververgoeding

Aan het salderen zit een grens. U mag niet meer salderen als dat u van het net afneemt. Levert u meer terug, dan dat u van het net afneemt, dan ontvangt u hiervoor een terugleververgoeding. Voor de vergoeding dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen:

Saldering en terugleverkosten

Tegenwoordig zijn er veel zonnepaneelbezitters die op op het moment dat de zon schijnt, terugleveren aan het net. Op het piekmoment waarop wordt teruggeleverd, daalt de verkoopprijs. Het moment waarop de zonnepaneelbezitters stroom afnemen van het net, is er vrijwel geen stroomaanbod (winter, avond) waardoor de inkoopprijs stijgt. Daarbij komt dat het elektriciteitsnet op de piekmomenten dat de stroom wordt teruggeleverd, de enorme hoeveel stroom niet aan kan. Het verzwaren van het elektriciteitsnet kost geld.

De kosten die de energieleveranciers hierdoor maken, rekenen zij deels door aan de zonnepaneelbezitters . Bijvoorbeeld door hogere vaste leveringskosten te rekenen, een bedrag per dag/maand te vragen voor het terugleveren van stroom (staffel), of een vast bedrag aan terugleverkosten per kWh.

Voorbeeldberekening

Stel u verbruikt per jaar 3.000 kWh stroom en uw zonnepanelen wekken 2.800 kWh aan zonnestroom opwek. Dan levert u netto niet terug. Maar de is kans groot dat u van die 2.800 kWh opgewekte stroom er maar 800 kWh direct verbruikt. U levert dan dus 2.000 kWh terug aan het net waarvoor u terugleverkosten betaalt.

Opgewekte stroom direct gebruiken of opslaan in een thuisbatterij

Ondanks de terugleverkosten blijven zonnepanelen een goede investering. Helemaal als straks de salderingsregeling in 2027 verdwijnt. Hierbij enkele tips om optimaal rendement te halen uit zonnepanelen.

Wilt u meer informatie over zonnepanelen?

Vul hier uw gegevens in en we nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
*Indicatie In de rij (2.600 kWh) Twee onder een kap (3.500 kWh) Vrijstaande woning (4.300 kWh)
Kemkens gebruikt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken en u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie en afmeldmogelijkheden vindt u in ons privacy statement.
Instemming
Instemming

vrouw-koptelefoon-rond-168×168

Heeft u vragen?

U kunt ons bellen via:
088 – 50 50 309

Openingstijden laden…
Momenteel geopend Momenteel gesloten

Stuur een e-mail naar:
verkoop@kemkens.nl

Onze collega’s nemen zo snel mogelijk contact met u op!