Cv-ketel met hybride warmtepomp kopen

 

Vanaf 2026 is het verplicht om de oude cv-ketel minimaal te vervangen voor een nieuwe cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp. Voordat dit mogelijk is, is het belangrijk dat uw huis aan een aantal voorwaarden voldoet. Op deze pagina vertellen we u alles over de cv-ketel met een warmtepomp.

Cv-ketel met warmtepomp

 

Wilt u een cv-ketel met een hybride warmtepomp kopen? Op deze manier kunt u flink besparen op uw energierekening en draagt u bij aan een beter milieu. Deze combinatie is voor veel mensen nog redelijk onbekend. Daarom vertellen we u op deze pagina alles over de combinatie van een cv-ketel met warmtepomp.

Wat is een cv-ketel met een warmtepomp?

De combinatie cv-ketel met warmtepomp is een hybride warmtepomp. De warmtepomp kan worden aangesloten op een bestaande of nieuwe cv-ketel. De toestellen hangen naast elkaar en wordt via leidingen aan elkaar gekoppeld. Bij een hybride warmtepomp heeft u dus twee toestellen.

 

Bij de hybride warmtepomp zorgt de warmtepomp voor verwarming in huis. Hiervoor gebruikt hij energie uit de buitenlucht of ventilatielucht. De cv-ketel zorgt voor warm water in de keuken en badkamer. Daarnaast springt de cv-ketel, als het nodig is, bij op koude dagen als de warmtepomp de woning niet warm genoeg krijgt. Hoe vaak dat gebeurt, hangt ook af van de isolatie.

 

Voordelen van een cv-ketel met warmtepomp?

 • Besparing op gasrekening
 • Betaalbare warmtepomp door subsidie
 • Korte terugverdientijd
 • Geschikt voor bijna iedere woning
 

Vrijblijvend een cv-ketel offerte ontvangen?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen binnen enkele werkdagen contact met u op.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Waar kunnen we u bij helpen?*
Ook interesse in een warmtepomp?
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens gebruikt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken en om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 

Hybride lucht-water warmtepomp met cv-ketel

Er zijn verschillende type hybride warmtepompen. Eén daarvan is de hybride lucht-water warmtepomp. Deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht voor het verwarmen van het verwarmingswater. Vandaar de naam lucht-water.

 

De hybride lucht-water warmtepomp heeft een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit haalt met een grote ventilator energie (warmte) uit de buitenlucht. Deze energie (warmte) wordt vervolgens omgezet in bruikbare warmte voor verwarming van het huis. Via de binnenunit wordt de warmte doorgegeven aan de radiatoren en/of vloerverwarming. De cv-ketel zorgt voor warm water in de keuken en badkamer.

 

Toelichting afbeelding

1. Buitenunit warmtepomp

2. Binnenunit warmtepomp

3. Cv-ketel

Wat zijn de kosten van een cv-ketel met warmtepomp?

De kosten van een cv-ketel met warmtepomp variëren. De aanschafkosten van een hybride warmtepomp start vanaf € 6.660 euro inclusief BTW en installatie. Als u een nieuwe cv-ketel nodig heeft, dan komen deze kosten erbij.

 

De hybride warmtepomp is goedkoper dan een all-electric warmtepomp. De kosten van deze warmtepomp start vanaf € 12.000,inclusief BTW en installatie.

 

De exacte kosten hangt af van het merk, type vermogen en het subsidiebedrag.

Subsidie op een cv-ketel met warmtepomp

Er is ISDE-subsidie beschikbaar voor de hybride warmtepomp. De subsidie geldt alleen voor de warmtepomp, niet voor de cv-ketel. Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht krijgt u tussen de € 1.950 en € 3.000 subsidie (Bron: Milieucentraal.nl). Het subsidiebedrag hangt af van het vermogen en energielabel. De precieze bedragen per apparaat vindt u in de apparatenlijst op de website van RVO.

 

Er gelden een aantal voorwaarden voor de subsidie:

 • De warmtepomp is nieuw en geïnstalleerd door een erkend installatiebedrijf;
 • De warmtepomp (merk en type) staat op de apparatenlijst van RVO;
 • De warmtepomp is geïnstalleerd in een huis waarvan u eigenaar bent en waarin u zelf woont (of gaat woning direct na renovatie).;
 • De factuur en betaalbewijs staat op uw naam;
 • U vraagt de subsidie binnen 12 maanden na de installatiedatum aan.

Vanaf 2026 minimaal een cv-ketel met hybride warmtepomp

De overheid heeft in mei 2022 aangekondigd dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Als uw cv-ketel in of na 2026 aan vervanging toe is, dan moet u overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar een all-electric warmtepomp is ook mogelijk.

 

De cv-ketel verdwijnt niet. Deze heeft u namelijk nodig voor de hybride warmtepomp. Want de hybride warmtepomp is een warmtepomp en een cv-ketel. U kunt na 2026 dus nog steeds een cv-ketel kopen of huren. Dit zal in combinatie met een warmtepomp zijn, of een losse cv-ketel. Dit laatste is het geval als u al een hybride warmtepomp heeft waarbij de cv-ketel eerder aan vervanging toe is.

 

Hybride warmtepomp = cv-ketel + warmtepomp

 

Cv-ketel met hybride warmtepomp

Is uw woning geschikt voor een cv-ketel met warmtepomp?

Of uw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp hangt af van een aantal voorwaarden. Belangrijke voorwaarden voor een hybride warmtepomp zijn:

 • Cv-ketel: Er moet een cv-ketel aanwezig zijn, want de hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De hybride warmtepomp kan worden aangesloten op de bestaande cv-ketel, mits deze geschikt is. Of op een nieuwe cv-ketel.
 • Goede isolatie: De hybride warmtepomp is al geschikt bij matige isolatie. Toch adviseren wij goede isolatie. Met goede isolatie voorkomt u dat warmte de woning verlaat. Hierdoor hoeft de warmtepomp minder hard te werken om de woning te verwarmen en op temperatuur te houden. Ook zal de cv-ketel bij goede isolatie minder vaak bijspringen.
 • Afgiftesysteem: Een warmtepomp verwarmt de woning met een lage temperatuur, maximaal 55 graden. Het is belangrijk dat het afgiftesysteem, bijvoorbeeld radiatoren, geschikt is voor lagetemperatuurverwarming. Vloerverwarming is hiervoor geschikt. Heeft u radiatoren? Dan kunt u met de 50 graden test controleren of ze voldoende warmte afgeven.
 • Beschikbare ruimte: De hybride warmtepomp bestaat uit een binnenunit en buitenunit. Er moet naast of in de buurt van de cv-ketel voldoende ruimte zijn voor de binnenunit. De ruimte die u minimaal nodig heeft is 1x0,6x0,4 meter (hxbxd). Bij de buitenunit is de ruimte die u minimaal nodig heeft 1x2x1 meter. Ook moet u rekening met de afstand tot de buren i.v.m. de geluidseisen van de overheid.

Veelgestelde vragen over een cv-ketel met warmtepomp

Ja, een warmtepomp kan worden aangesloten op een bestaande cv-ketel. Wel is de leeftijd van de cv-ketel belangrijk. Is uw cv-ketel jonger dan 10 jaar en werkt deze nog goed? Dan kunt u uw huidige cv-ketel koppelen met een hybride warmtepomp. Bij een cv-ketel van 10 jaar of ouder is het interessanter om deze te vervangen voor een energiezuinige cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp. Deze ketels verbruiken namelijk veel energie.


Hoeveel vermogen de warmtepomp nodig heeft hangt onder andere af van de grootte en het type woning. Hoe groter de woning, hoe meer vermogen een warmtepomp nodig heeft om te verwarmen. Maar het vermogen wordt ook bepaald door de isolatie van de woning. Goede isolatie zorgt ervoor dat er minder energie nodig is om de woning te verwarmen. Laat altijd een adviseur het benodigde vermogen van de warmtepomp berekenen.


Met een hybride warmtepomp kunt u flink besparen op uw gasverbruik en draagt u bij aan een beter milieu. Doordat de warmtepomp de woning verwarmt, wordt de cv-ketel minder (intensief) gebruikt. De ketel zorgt namelijk alleen nog voor warm water in de keuken en badkamer. En hij springt, als het nodig is, bij op koude dagen als de warmtepomp de woning niet warm genoeg krijgt.


Uw huis stap voor stap geschikt maken voor een warmtepomp

Wij snappen dat het verduurzamen van uw huis een grote uitgave is. U kunt uw woning stap voor stap verduurzamen. Op deze manier kunt u de kosten spreiden en hoeft u niet in één keer grote uitgaven te doen. Wilt u uw huis gaan verwarmen met een warmtepomp, maar heeft u een oude cv-ketel? Vervang dan uw oude cv-ketel. Al onze nieuwe cv-ketels zijn geschikt voor de combinatie met een warmtepomp. Op ieder gewenst moment kunt u dan een warmtepomp koppelen aan uw cv-ketel en overstappen op de hybride warmtepomp. 

 

Cv-ketel vervangen 

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.