Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.
header-blog-3-energielabel-1900×500

Energielabel in 2020.

In 2015 is het energielabel voor woningen geïntroduceerd. Dit label toont aan hoe zuinig uw woning en apparaten zijn. Woningeigenaren hebben bij de start van het energielabel netjes een brief ontvangen waarin werd aangegeven dat er een voorlopig energielabel was vastgesteld voor de woning. Energielabels A t/m G geven aan hoe energiezuinig de woning is. Dit label kan niet worden gebruikt bij de verkoop of verhuur van uw woning. Hiervoor heeft u een definitief Vereenvoudigd Energielabel nodig. Dit label moet op het moment dat de woning van eigenaar wisselt worden overhandigd aan de nieuwe eigenaar.

De overheid pleit voor een verandering in de regeling voor het energielabel. Op dit moment kunt u zelf (online) een definitief energielabel aanvragen en vaststellen. De overheid wil naar een nieuw energielabel waarbij huiseigenaren een expert inschakelen die de woning daadwerkelijk bezoekt en beoordeeld. Vervolgens zal de expert het definitieve energielabel vaststellen. De laatst bekende startdatum van het nieuwe energielabel is 1 januari 2021. Dit is nog niet definitief. Op dit moment wordt het ‘oude’ energielabel nog gewoon gebruikt.

Het huidige energielabel

Het energielabel geeft, zoals eerder aangegeven, aan hoe energiezuinig uw woning is. Zo ziet u als woningeigenaar snel hoe zuinig de woning is. Dit maakt u niet alleen bewust op uw energieverbruik, u kunt op deze manier ook nagaan welke energiebesparende maatregelen u nog kunt nemen om de woning energiezuiniger te maken. Hierdoor verhoogt u niet alleen het comfort in uw woning, ook verhoogt u het energielabel en wordt de woning steeds een stukje groener. Dit zorgt voor minder energieverbruik: niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee!

Het Vereenvoudigd Energielabel (VEL) is tegen een vergoeding online aan te vragen. Dit dient u aan te vragen voor de verkoop of verhuur van de woning. U vult een vragenlijst in over ongeveer 10 kenmerken van uw woning en een expert controleert dit achteraf.

Naast het energielabel kennen we ook de Energie-index. Deze wordt bepaald aan de hand van ongeveer 150 kenmerken van uw woning. De energie-index is, in tegenstelling tot het energielabel, niet verplicht. U kunt dit vrijwillig aanvragen. Als de plannen van de overheid voor een nieuw energielabel doorgaan, dan is het niet meer mogelijk om het Vereenvoudigd Energielabel en Energie-index zelf aan te vragen.

Het ‘nieuwe’ energielabel

Het verschil tussen het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ energielabel is de manier waarop het bepaald wordt. Het ‘oude’ energielabel kunt u zelf aanvragen, dit zal bij het ‘nieuwe’ energielabel niet meer zo zijn. Dan wordt het label bepaald door een expert. Hij of zij zal bij u thuis de verschillende kenmerken (isolatie, glaswerk ed.) van de woning bekijken en de ruimtes opmeten. Dit laatste is voor een woningeigenaar een lastige klus. Bovendien kost het ook veel tijd. Het voordeel van de regeling waarbij een expert het label bepaald, is dat u een betere bepaling van de energiezuinigheid van de woning heeft.

De klassen van de labels veranderen overigens niet. Het label zal nog steeds lopen van klasse A (zuinig) t/m G (niet zuinig). De oude variant van het energielabel, het Vereenvoudigd Energielabel, zal op den duur komen te vervallen. Dit kan niet in één keer, omdat bestaande energielabels namelijk tot 10 jaar na afgifte geldig zijn. Daarom zullen er tijdelijk 2 energielabels zijn.

Waarom het energielabel aanpassen?

U zult zich vast afvragen waarom er vanuit de overheid is besloten om de regeling aan te passen. Wij noemen de twee belangrijkste redenen:

  1. Op dit moment wordt het energielabel op een simpele manier vastgesteld. Dit is met name bedoeld om woningeigenaren bewust te maken van de energiezuinigheid van de woning. De overheid heeft het plan om het nieuwe energielabel nauwkeuriger te laten vaststellen. Dit zal niet meer online zijn, maar door een expert die bij u thuis langskomt. Zo geeft het energielabel echt een goede indicatie van hoe energiezuinig de woning is.
  2. Met het energielabel voldoet Nederland aan de Europese regelgeving en draagt het bij aan de Europese klimaatdoelen. De energiezuinigheid van de woning moet in kilowattuur per vierkante meter uitgedrukt worden (kWh/m2). Met de wijze waarop het huidige energielabel wordt bepaald, is dat nu niet mogelijk. Dat is de reden dat er een meer uitgebreide methode nodig is voor het bepalen van het energielabel.

De plannen van de overheid die beschreven worden zijn nog niet definitief. De datum ook niet. Wij zullen dit artikel aanpassen bij nieuwe ontwikkelingen.

Delen op social media

header-duurzaam-1
Vorig artikel Hulpgids verduurzaming
Volgend artikel Duurzame toekomst met een warmtepomp
familie-aan-tafel-800×900