Cv-ketel problemen

 

Een probleem aan uw cv-ketel? Kemkens is cv-ketel specialist en reparateur en helpt u hier dan ook graag bij. Bekijk hier alle oplossingen!

Cv-ketel problemen

Cv-ketel problemen zijn erg vervelend. Vooral in de winter, wanneer u tijdens de koude dagen geen verwarming of warm water heeft. Maar ook in de zomer is het fijn om warm water te hebben. Een cv-ketel storing wilt u dan ook zo snel mogelijk opgelost hebben. Wij helpen u graag om de storing op te lossen. Maar wist u dat u een aantal problemen ook gemakkelijk zelf kunt oplossen? Wij vertellen u er alles over op deze pagina!

 

Water

Druk

Elektriciteit

Geluid

Cv-ketel lekt

Er kunnen verschillende lekkages ontstaan aan de cv-ketel, zoals een lek aan de onderkant, het lekken van condenswater, een lekkage aan de warmtewisselaar of een lekkage aan de verwarmingsbuis of radiator. Iedere lekkage kan een andere oorzaak hebben.

 

Cv-ketel lekt water aan de onderkant

Uw cv-ketel lekt water aan de onderkant? Een veelvoorkomende oorzaak is een kapotte ontluchter. U ziet dan ook vaak wat aanslag op of rond de ontluchter. De (automatische) ontluchter zorgt ervoor dat er lucht uit uw cv-ketel of cv-installatie verdwijnt. Hierbij kan er wat water meekomen. Als de ontluchter niet meer goed afsluit, dan blijft er water lekken.

 

In dit geval dient er een erkend monteur langs te komen om naar de lekkage te kijken en eventueel de ontluchter te vervangen.

 

Cv-ketel lekt condenswater

Uw cv-ketel lekt condenswater? Dat kan verschillende oorzaken hebben, namelijk een kapotte condenswatersifon, een kapot overdrukventiel of een verstopte afvoerbuis. Het overdrukventiel (ook wel overstortventiel genoemd) zorgt ervoor dat als het expansievat kapot is of de waterdruk te hoog oploopt, het teveel aan water wordt afgevoerd naar de riolering. Als het overdrukventiel niet meer goed afsluit, zal dit continu blijven lekken. Dan moet het ventiel gerepareerd of vervangen worden.

 

Bij een verstopte afvoerbuis kan het water nergens heen waardoor er een lekkage ontstaat. Bij een kapot overdrukventiel of verstopte afvoerbuis kunt u contact opnemen met een erkend installateur, zodat een monteur het probleem kan oplossen.

 

Warmtewisselaar lek

De warmtewisselaar wordt ook wel het hart van de cv-ketel genoemd. Dit onderdeel is belangrijk voor het verwarmen van water in de cv-ketel installatie. Met name bij oudere cv-installaties kan de warmtewisselaar lek zijn. Bij een kapotte warmtewisselaar worden de radiatoren niet meer warm. Het water wordt niet meer opgewarmd, waardoor er koud water stroomt naar de radiatoren en kranen. Het regelmatig moeten bijvullen van de cv-ketel kan ook duiden op een lekkage aan de warmtewisselaar.

 

Herkent u één van deze problemen, neem dan contact op met een erkend installateur. Een warmtewisselaar is een duur onderdeel. In sommige gevallen, denk aan een oude cv-ketel, is het beter om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen.

 

Cv-ketel vervangen

 

Radiator lek

Is uw radiator lek of begint deze te lekken? Een lekke radiator kan ontstaan door een kapot ontluchtingskraantje, een niet goed aangesloten voetventiel of een beschadigde radiator. Een radiator lek stoppen kan alleen als u weet waar de lek zit. Bij de lek ziet u dan ook leksporen, roest of bruinrode sporen die via uw radiatoren naar beneden lopen.

 

Wanneer u de lek heeft gevonden, is het verstandig om dit lek zo snel mogelijk te repareren. Soms kunt u dit zelf doen, maar meestal is het verstandiger om dit door een specialist te laten doen. In sommige gevallen kunt u een radiator lek stoppen door de verbindingen nogmaals goed aan te draaien. Niet te strak, maar handvast. Als u de verbindingen te strak aandraait, kunnen er nieuwe lekkages ontstaan.

 

Heeft u de lekkage niet kunnen verhelpen, schakel dan een cv-ketel monteur in.

 

Cv-ketel vaak bijvullen

Moet u uw cv-ketel vaak bijvullen? Dan is er vaak iets mis. Eens per jaar de cv-ketel bijvullen is normaal. Maar als dit vaker is, dan klopt er iets niet. Mogelijk is er sprake van een lekkage. De meest voorkomende oorzaak is een oud en lek expansievat.

 

Om hier achter te komen heeft u goed gehoor en bijv. een pen nodig. Tik met de pen op de bovenkant van het expansievat. Het geluid wat u hoort, moet doffer klinken dan wanneer u met de pen op de onderkant van het vat tikt. Het vat is gevuld met water en stikstof. Het deel van het vat wat gevuld is met water hoort anders te klinken dan het deel wat met stikstof gevuld is. Hoort u bij het tikken op de boven- en onderkant hetzelfde geluid? Dan is waarschijnlijk het expansievat lek.

 

Twijfelt u of het expansievat kapot is of is deze kapot? Neem dan contact op met een erkend installateur.

 

Cv-ketel te veel water bijgevuld

De waterdruk van een cv-ketel moet tussen de 1 – 2 bar staan. Als de druk hoger dan 2 bar is, dan heeft u te veel water bijgevuld. Dit kan onnodige schade aan uw cv-installatie veroorzaken. Op het display van uw cv-ketel kunt u de waterdruk aflezen. Is de druk hoger dan 2 bar, dan moet u de druk verlagen door uw cv-ketel te ontluchten. 

 

Cv-ketel ontluchten

 

Cv-ketel geeft minder warm water

Wanneer uw cv-ketel minder warm water geeft, komt dit meestal door een storing. Eén van de oorzaken kan een te lage waterdruk zijn. Op het display van de cv-ketel kunt u de waterdruk zien. Is deze lager dan 1 bar, dan moet u de cv-ketel bijvullen tot maximaal 2 bar.

 

Kunt u de storing niet zelf oplossen, neem dan contact op met een erkend installateur. Staat er een storingscode in het display, geef deze dan ook door.

 

Cv-ketel geen warm water, wel verwarming

Heeft u geen warm water, maar wel verwarming. Kijk eerst of er bij andere kranen wel warm water aanwezig is en of de kamerthermostaat aanstaat. Werkt de kamerthermostaat, controleer dan de warmwaterfunctie. Kijk hiervoor in de handleiding van uw thermostaat.

 

Het kan ook zijn dat de waterdruk te laag is, die moet tussen de 1 – 2 bar liggen. Is de druk lager, vul dan de ketel bij. Is het probleem nog steeds niet verholpen, kijk dan op het display van de cv-ketel of er een storingscode wordt getoond. Noteer de storingscode en reset de cv-ketel. Helpt resetten ook niet, neem dan contact op met een cv-ketel installateur en geef de storingscode door.

 

Cv-ketel leeg

Als uw cv-ketel leeg of bijna leeg is, dan komt er geen warm water meer uit de kraan en blijven de radiatoren koud. De cv-ketel moet dan bijgevuld worden. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen. Vergeet na het bijvullen van de ketel niet de ketel te ontluchten.

 

Cv-ketel bijvullen

 

Cv-ketel druk te laag

Als de cv-ketel druk te laag is, dan kan de cv-ketel in storing vallen. U heeft dan geen warm water of verwarming. De waterdruk van de ketel moet tussen de 1 en 2 bar staan. Als de druk te laag is, moet de ketel bijgevuld worden. Dit kunt u eenvoudig zelf doen.

 

Cv-ketel bijvullen

 

Moet u de cv-ketel plotseling vaak bijvullen, kan dit op een lekkage duiden. Neem in dit geval contact op met een erkend installateur, zodat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost.

 

Cv-ketel druk te hoog

Wanneer de cv-ketel druk te hoog is (meer dan 2 bar), moet u de druk verlagen door lucht of water te laten ontsnappen. U kunt de druk verlagen door uw radiatoren te ontluchten. Zorg ervoor dat de waterdruk tussen de 1 en 2 bar staat. Is de waterdruk na het ontluchten te laag (minder dan 1 bar), dan moet u de cv-ketel bijvullen.

 

Radiatoren ontluchten

 

Cv-ketel druk loopt niet op tijdens bijvullen

Wanneer het aantal bar van uw cv-ketel niet stijgt tijdens het bijvullen of na het vullen snel weer daalt, dan kan het zijn dat uw cv-installatie of cv-ketel lekt. Neem contact op met een installateur om naar het probleem te kijken.

 

Cv-ketel slaat niet aan

Als de cv-ketel niet aanslaat, dan werkt de verwarming niet. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Controleer eerst of de thermostaat het doet. Zo ja, verhoog dan de temperatuur via uw thermostaat en kijk of de radiatoren langzaam warm worden. Is het probleem niet verholpen, dan kunt u alle warmwaterkranen in uw woning controleren en indien nodig dichtdraaien. Een druppelende warmwaterkraan kan ervoor zorgen dat uw verwarming niet aanslaat. Kijk ook of de radiatorkranen, in ieder geval in de ruimte waar uw thermostaat hangt, voldoende geopend zijn.

 

U kunt ook de waterdruk controleren, de cv-ketel eventueel bijvullen en de radiatoren ontluchten. Slaat de cv-ketel dan nog steeds niet aan, dan kunt u de cv-ketel resetten. En als dit ook niet helpt, neem dan contact op met een installateur. Geef hierbij ook de storingscode door als deze op het display van de cv-ketel wordt getoond.

 

Cv-ketel uitgevallen

Uw cv-ketel werkt op stroom. Als de cv-ketel is uitgevallen, dan zal deze niet werken. Kijk dan in de meterkast of de groep van de cv-ketel is doorgeslagen. Ook de aardlekschakelaar dient aan te staan. Is dat niet het geval, dan is er kortsluiting geweest. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het stopcontact waar uw cv-ketel op is aangesloten niet meer (goed) werkt. In dat geval heeft u hulp nodig van een elektricien.

 

Cv-ketel geen stroom

Krijgt de cv-ketel geen stroom, dan heeft u geen verwarming of warm water. Controleer de stoppen en de aardlekschakelaar in de meterkast. Een gesprongen stop kan namelijk de veroorzaker zijn. Kijk ook of er geen gas of elektra storing is bij uw energieleverancier en of de stekker van de cv-ketel goed in het stopcontact zit.

 

Cv-ketel maakt geluid

Een cv-ketel maakt altijd een beetje geluid, er is dus niet gelijk reden voor paniek. Als de cv-ketel aanslaat, dan kunt u dit horen. De ventilator en de pomp gaan dan beide draaien. Dit zijn normale geluiden. Soms begint de ketel ineens vreemde geluiden te maken. Dan is er vaak wel wat aan de hand. Hoort u een bonkend, schurend, tikkend, fluitend of brommend geluid, neem dan contact op met een installateur. De monteur weet vaak direct al wat de mogelijke oorzaak van het geluid kan zijn.

Voorkom cv-ketel problemen met regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud aan de cv-ketel helpt veel problemen te voorkomen. Met een onderhoudscontract bent u verzekerd van periodiek onderhoud en snelle hulp bij een storing. Uw cv-ketel wordt gecontroleerd op een goede werking en kleine defecten of onderdelen die (bijna) aan vervanging toe zijn, worden direct aangepakt. Hiermee voorkomt u dat de cv-ketel ineens niet meer werkt en u zonder verwarming en/of warm water komt te zitten.

 

Bij Kemkens heeft u keuze uit verschillende soorten onderhoudscontracten. Zo is er altijd een contract dat bij u past.

 

Cv-ketel onderhoudscontracten

Nieuwe cv-ketel

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is tussen de 12 en 15 jaar. Als u merkt dat uw cv-ketel steeds meer problemen geeft en al aardig op leeftijd is, dan is het een goed moment om na te denken over een nieuwe cv-ketel. De reparatiekosten kunnen namelijk flink oplopen waarbij een nieuwe ketel vaak voordeliger is. Wij bieden een breed aanbod aan cv-ketels, waarbij er altijd een toestel is dat aansluit bij uw wensen en woonsituatie.

 

Bekijk onze cv-ketels

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.