Alternatieven voor gas

Alternatieven voor gas

We zijn onderweg naar een toekomst waarin we gasloos wonen. Iedereen gaat straks gasloos wonen. De meeste huishoudens in Nederland gebruiken momenteel gas voor het verwarmen van de woning, warm water en koken. Door de stijgende prijzen en aantrekkelijkere maatregelen vanuit de overheid is er meer interesse in een (deels) gasloos huis. Er zijn dan ook verschillende alternatieven voor het verwarmen van de woning, warm water én het koken op gas.

 
 

Waarom moeten we alternatieven zoeken voor gas?

Er zijn verschillende redenen om te zoeken naar een alternatief voor gas, namelijk

  • Milieu: Als je gas verbruikt, komt er CO2 vrij. Dit broeikasgas is slecht voor het milieu en een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering.
  • Fossiele brandstof: Aardgas is een fossiele brandstof, niet hernieuwbaar en raakt dus een keer op.
  • Aardbevingen in Groningen: De gaswinning in Groningen veroorzaakt aardbevingen in Groningen.

Hoeveel aardgas gebruiken we?

Het grootste deel van de Nederlandse huishoudens heeft een cv-ketel op gas. Een gemiddeld huishouden verbruikt op jaarbasis zo’n 1.500 m3 gas. Ongeveer 75% gaat op aan het verwarmen van de woning. De overige 25% gaat op aan warm water voor de keuken of badkamer en koken. Dit zijn gemiddelde cijfers, de werkelijkheid kan natuurlijk afwijken. Bron: Essent.nl

 

Alternatieven voor wonen zonder aardgas

U kunt op verschillende manieren uw gasverbruik in huis verminderen of zelfs geheel laten verdwijnen. Zo zijn er verschillende (duurzame) alternatieven voor verwarmen, warm water en koken op gas.

 

Alternatieven verwarming zonder cv-ketel

Er zijn meerdere alternatieven voor de cv-ketel op gas. De meest bekende, duurzame vervanger is de warmtepomp. Deze installatie werkt op stroom en zorgt, net als de cv-ketel, voor verwarming en warm water. Er zijn twee varianten: een hybride warmtepomp en een volledig elektrische (all-electric) warmtepomp. Met een hybride warmtepomp kunt u deels van het gas af, de warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De cv-ketel zorgt voor warm water en springt alleen op extreem koude dagen bij. De volledig elektrische warmtepomp vervangt de cv-ketel op gas en zorgt voor verwarming én warm water. Hiermee gaat u dus volledig van het gas af.

 

Meer over warmtepompen

 

Alternatieven koken op gas

Koken op inductie is een alternatief voor koken op gas en kent veel voordelen: het is beter voor het milieu en een elektrische kookplaat warmt vaak sneller op dan een gasfornuis. Het stroomverbruik zal door elektrisch koken toenemen, maar daarentegen dalen uw gaskosten. En als u zonnepanelen heeft, dan kunt u de opgewekte zonne-energie direct gebruiken voor de extra stoom die u verbruikt voor koken op elektriciteit.

 

Meer over zonnepanelen

 

Subsidie voor alternatieven gas

U kunt gebruikmaken van verschillende subsidies en regelingen als u deels of volledig van het gas af wilt. De ISDE-subsidie is misschien wel één van de bekendste. Met deze subsidie ontvangt u vanaf € 500 subsidie voor een warmtepomp. De hoogte is afhankelijk van het merk en type warmtepomp dat u kiest.

 

Met de ISDE-subsidie kunt u ook subsidie aanvragen voor een isolatiemaatregel. Voorwaarde is dat u daarna nog minimaal 1 andere maatregel neemt. Dat kan een warmtepomp zijn. Een goede combinatie als u woning nog niet voldoende geïsoleerd is en u graag een warmtepomp wilt!

 

Meer over subsidie

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Besparen op gas: tips voor besparen in gasverbruik
Besparen op gas: tips voor besparen in gasverbruik

Wilt u gas besparen? Dat is altijd een goed idee. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Door de stijgende gasprijzen gaan...

Subsidie voor warmtepomp
Subsidie voor warmtepomp

De overheid heeft het streven om het gasverbruik in 2030 fors te verminderen, in 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Dat betekent...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.