Elektrische cv-ketel

 

De elektrische cv-ketel is een alternatief wanneer u wilt verwarmen zonder gas. Maar is een elektrische ketel wel zo interessant voor u? Lees direct meer over de investeringskosten, energieverbruik en woningaanpassingen. Zo kunt u zelf bepalen welk type cv-ketel het best past in uw situatie.

Elektrische cv-ketel

De elektrische cv-ketel, een alternatief voor verwarming op gas. Steeds vaker krijgen onze specialisten vragen over de mogelijkheden van een verwarmingsketel zonder gas. Niet alleen om af te stappen van een fossiele brandstof, maar ook om te bekijken of een elektrische cv-ketel energiekosten besparend is. Kemkens biedt geen elektrische cv-ketels aan. Simpelweg, omdat dit in de praktijk niet de beste keuze voor huishoudens blijkt te zijn.

 

In dit artikel geven we uitleg waarom wij als cv-ketel specialist geen elektrische ketel adviseren:

elektrische cv-ketel

 

Wat is een elektrische cv-ketel?

Een elektrische cv-ketel is een verwarmingsketel die het huis verwarmd op elektriciteit en niet meer op gas. Het wordt dus gezien als een alternatief voor verwarming op gas.

 

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden van elektrische cv-ketels. Echter wordt in de praktijk vrijwel nooit voor deze alternatieve cv-ketel gekozen. De reden hiervan is dat een woning eerst voorzien moet worden van complete isolatie, er een aanvullende (zonne)boiler nodig is en de verbruikskosten hoger liggen. In onderstaande tekst gaan we dieper op deze punten in.

Elektrisch verwarmen versus gas

Bijna dagelijks zijn er berichten in het nieuws over duurzame energiebronnen, de terugloop van fossiele brandstoffen en de uitstoot van C02. Massaal zijn Nederlandse huishoudens zich dan ook aan het oriënteren op alternatieve vormen van verwarming. Maar hoe zit het nu precies met de overheid, vanaf wanneer wordt duurzaam verwarmen verplicht?

 

Nederlandse huishoudens in 2050 klimaatneutraal

Het zit zo; op dit moment is 95% van de Nederlandse huishoudens aangesloten op het gasnet. Door aangesloten te zijn op het gasnet wordt er gebruik gemaakt van aardgas, een fossiele brandstof. Bij de verbranding van aardgas is er sprake van CO2-uitstoot. Deze CO2-uitstoot brengt negatieve klimaatveranderingen met zich mee. Hierdoor heeft de Nederlandse overheid besloten dat in 2050 alle woningen in ons land klimaatneutraal moeten zijn. Dit betekent dat we enkel gebruik moeten maken van duurzame bronnen van energie. Dit geldt ook voor het verwarmen van ons huis.

 

Echter is uit onderzoek is gebleken dat er op dit moment een gemiddelde investering van € 18.500,- nodig is om volledig van het gasnet af te stappen en enkel gebruik te maken van duurzame energie*.

Waarom geen

elektrische cv-ketel?

Een elektrische cv-ketel klinkt als een mooi alternatief voor een cv-ketel op gas. Echter zitten er veel nadelen aan de elektrische ketel, daarnaast zijn er ook al alternatieve vormen van verwarming op de markt om het gasverbruik te verminderen. Hierbij alle nadelen van de elektrische ketel op een rij.

  1. Kosten van elektriciteit zijn hoger dan van gas
  2. Zeer hoge investering voor in vereiste woningisolatie (en zonnepanelen)
  3. Voor warm water is er een (zonne)boiler nodig
  4. Er is geen subsidie voor een elektrische ketel

1. Energiekosten liggen hoger

Hoewel u met een elektrische cv-ketel investeert in duurzame energie, zijn de korte termijn nadelen voelbaar. Zo is elektriciteit wel goedkoper is dan gas, maar is er in verhouding veel meer elektriciteit nodig om gas te vervangen.
 

Berekening elektrisch verbruik

Een gemiddeld huishouden (met een gas cv-ketel en een gasfornuis) gebruikt circa 1.470 m³ gas per jaar**. Omgerekend staat deze hoeveelheid gas gelijk aan 14.361 kWh elektriciteit per jaar***. De kosten voor 1 m³ gas bedragen € 0,63 de kosten voor 1 kWh elektriciteit zijn € 0,22. Wanneer u alle gasbronnen zou willen vervangen voor elektrische bronnen, kan er de volgende rekensom gemaakt worden.

 

Gas verbruik:                        1.470 m³ aardgas x € 0,63 = € 926,10 gemiddeld per jaar.
Elektrisch verbruik:              14.361 kWh x € 0,22 = € 3.159,42 gemiddeld per jaar.

 

Voor het verminderen van energiekosten is het nog niet rendabel om te kiezen voor een elektrische cv-ketel. De laagste verbruikskosten zijn op dit moment te realiseren met een gas cv-ketel.
 

 

2. Zeer hoge investering in vereiste woningisolatie (en zonnepanelen)

elektrische cv-ketel en zonnepanelenHet plaatsen van een elektrische ketel vergt zowel voorbereiding als investering. Zonder goede woningisolatie is het sowieso niet mogelijk om van gas los te komen. Elektriciteitsverbruik is namelijk een enorme kostenpost (zie hierboven). Wanneer het verbruik van het aantal kilowatts vermindert, zal de investering pas lonen. Woningisolatie is dé manier om dit energieverbruik te verminderen.

 

Daarnaast kunt u er voor kiezen om een elektrische cv-ketel te laten plaatsen in combinatie met zonnepanelen. Hiermee kunt u zelf elektriciteit opwekken en gebruiken ten behoeve van de elektrische verwarmingsketel. Hou er wel rekening mee dat in de wintermaanden de opbrengst van panelen minder is, dus alsnog de elektrische ketel flink stroom verbruikt.
 

 

3. Voor warm water is er een (zonne)boiler nodig

Met alleen een goed geïsoleerde woning, eventuele zonnepalen en de elektrische cv-ketel zelf bent u er nog niet. Vanzelfsprekend wilt u ook graag gebruik maken van warm water voor keuken en badkamer. Een elektrische ketel zorgt niet voor warm water. Er is dus nog een extra investering vereist; een boiler voor warm water.
 

 

4. Er zijn geen subsidies voor de elektrische cv-ketel

De Nederlandse overheid stimuleert huishoudens om te investeren in duurzame energie. Het is voor verschillende duurzame oplossingen mogelijk om Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aan te vragen. Dit is niet het geval bij de elektrische cv-ketel. De kosten hiervoor moeten compleet zelf gefinancierd worden.

 

Elektrisch alternatief: de hybride warmtepomp

Naast de elektrische cv-ketel zijn er ook al duurzamere oplossingen voor verwarming. Zo is er de hybride warmtepomp, een elektrisch verwarmingssysteem wat samenwerkt met een gas cv-ketel. Een hybride warmtepomp wordt vaak gezien als tussenstap om over te gaan op enkel duurzame energie. 


Hoewel een hybride warmtepomp energiezuiniger is dan een elektrische ketel, is de investering nog steeds enorm. Naast de hoge kosten van de warmtepomp zelf, moet bij deze vorm van verwarming de woning volledig geïsoleerd zijn. Daarnaast is het belangrijk dat het huishouden een gasverbruik heeft tussen de 2.000 m³ en 5000 m³. Als het gasverbruik minder is, is de warmtepomp niet rendabel i.v.m. de lange terugverdientijd. Ook is er bij voorkeur geïnvesteerd in vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en zonnepanelen. 

 

Wilt u meer weten over de voorwaarden waaraan uw huis moet voldoen voor een hybride warmtepomp? Lees hierover meer in ons uitgebreide artikel: Hybride warmtepomp, wanneer geschikt voor uw woning?

Advies Kemkens

Als specialist op het gebied van cv-ketels adviseren wij vrijwel altijd om voor nu nog te kiezen voor een gas cv-ketel. Simpelweg omdat de investeringskosten nu nog enorm hoog liggen. 


Mocht u toch overwegen om uw woning klaar te maken voor een duurzame energiebron, zorg dan voor een optimale woningisolatie. Bent u nog niet klaar voor een investering in woningisolatie? Dan is het uiteraard ook mogelijk om te kiezen voor een gas cv-ketel. Wij bieden verschillende opties: cv-ketel kopen als cv-ketel huren. Door een gas cv-ketel te huren, bent u immers geen 15 jaar gebonden aan een ketel en kunt u in de toekomst toch een overstap maken naar een andere vorm van verwarming. 

 

Woningisolatie

Woningisolatie

Woning laten isoleren

Cv-ketel kopen

Cv-ketel kopen

Gas cv-ketel kopen

Cv-ketel huren

Cv-ketel huren

Gas cv-ketel huren

 

*             bron: installatieprofs.nl
**           bron: Milieu centraal
***         bron: Energie markt informatie

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.