modulerende-cv-ketel

Wat is een modulerende cv-ketel?

Nieuwe cv-ketels zijn tegenwoordig vrijwel allemaal modulerend. Bij dit toestel heeft u ook een soortgelijke modulerende thermostaat nodig. Maar wat houdt dit eigenlijk in? En wat zijn de voordelen. Dat leest u allemaal hieronder.

 

Hoe werkt het?

Met een modulerende ketel wordt uw woning op een aangename manier verwarmt. Hij zorgt ervoor dat het vermogen van de ketel wordt aangepast naar de warmtebehoefte. De ketel schakelt niet uit als de ingestelde temperatuur in huis bijna bereikt is. De (gas)brander gaat dan minder hard werken. Als er veel warmtevraag is, brandt hij zachtjes. Hierdoor blijft de warmtetemperatuur in de cv-ketel constant waardoor de temperatuur in huis minder schommelt.

 

De traditionele ketels hebben slechts twee standen: hij draait op vol vermogen of staat uit. Zodra de thermostaat één graad hoger wordt gezet, moet de cv-ketel onnodig op volle toeren draaien. Dat merkt u bijvoorbeeld aan de radiatoren: deze zijn vaak heet (aan) of koud (uit).

 

Voordelen van moduleren

De voordelen van modulerende cv-ketels ten opzichte van een aan/uit ketel zijn:

  • Zuiniger in energieverbruik
  • De onderdelen van de cv-ketel gaan langer mee
  • Minder temperatuurschommelingen in huis
  • Werkt efficiënter met vloerverwarming

De modulerende cv-ketel zorgt dus voor meer comfort en de energierekening wordt er tegelijkertijd ook mee verlaagd. 

 

Heb ik een modulerende ketel?

Of een ketel modulerend is of niet, is niet te zien aan de buitenkant. Dit is wel terug te vinden in de handleiding van de ketel of de thermostaat. Een modulerende thermostaat is nodig voor het aansturen van de cv-ketel. Deze heeft niet alleen een aan/uit functie, maar kan ook andere signalen naar de cv-ketel sturen. Dit moet niet in verwarring worden gebracht met een slimme thermostaat, dit is namelijk niet hetzelfde.

 

Opentherm protocol

Niet elke modulerende thermostaat werkt met elke cv-ketel. Hiervoor is als oplossing een OpenTherm protocol ontwikkeld. Een ketel met het OpenTherm protocol kan met alle modulerende thermostaten communiceren. Hierdoor bent u niet meer afhankelijk van het merk van de ketel en een ruime keuze aan thermostaten. In de gebruikshandleiding is te zien of OpenTherm ondersteund wordt door uw verwarmingsketel.

 

Modulerende circulatiepomp

Ketels met een productiedatum vanaf 2015 zijn voorzien van een modulerende circulatiepomp. Hierbij wordt het vermogen aangepast aan de vraag naar warmte. De voordelen hiervan zijn dat ze veel minder energie verbruiken en dat de ketel minder geluid maakt.

 

Wilt u ook profiteren van de voordelen van een modulerende cv-ketel? Bekijk ons aanbod cv-ketels.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Salderingsregeling blijft bestaan
Salderingsregeling blijft bestaan

Zonnepanelen nu nog interessanter Lang was er sprake van dat de salderingsregeling afgebouwd zou worden vanaf 2025. Echter is dit plan niet...

Geluid warmtepomp
Geluid warmtepomp

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Overdag is dit niet zo storend, maar ’s avonds kan dit wel storend zijn. Dan is het stiller...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.