duurzame-cv-ketel-alternatieve

Duurzame alternatieven voor de cv-ketel

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan is een nieuwe cv-ketel misschien een voor de hand liggende keuze. Maar nu de energietransitie in volle gang is, zijn steeds meer mensen op zoek naar alternatieven voor de ketel. Er zijn verschillende mogelijkheden en welke voor u het beste is, hangt onder andere af van het budget en de energiestatus van uw woning. Zo kunt u kiezen voor een (hybride) warmtepomp, een elektrische ketel of zonneboiler. In deze blog vertellen wij u meer over deze alternatieven en zetten wij de voor- en nadelen op een rij.

 

De cv-ketel alternatieven

1. Warmtepomp

Wilt u helemaal van het gas af? Dat kan met een warmtepomp. De warmtepomp werkt volledig elektrisch. Hij haalt de warmte uit de lucht, grondwater of bodem en zet dit om in bruikbare energie om de woning mee te verwarmen. Daarnaast zorgt de warmtepomp voor warm water in de badkamer en keuken.

 

Voor een warmtepomp moet uw woning goed geïsoleerd zijn. Ook heeft u vloerverwarming nodig. Lage temperatuurverwarming (LTV) is namelijk een voorwaarde, omdat het water minder warm wordt dan met een cv-ketel. Een warmtepomp vraagt om een flinke investering, maar er zijn subsidiemogelijkheden. Ook moet u er rekening mee houden dat de warmtepomp meer plek inneemt dan de cv-ketel. De installatie bestaat namelijk uit een binnen- en buitenunit.

 

De voordelen en nadelen:

+ Volledig duurzaam

+ Subsidie beschikbaar

+ Efficiënte wijze van verwarmen

- Prijzige investering

- Goede woningisolatie nodig (min. energielabel B)

- Lage temperatuurverwarming nodig 

 

2. Hybride warmtepomp

Naast de volledig elektrische warmtepomp, is er ook een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel op gas. Hij bestaat uit een binnen- en buitendeel. Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt die om de woning te verwarmen. De cv-ketel zorgt voor het warme water in de badkamer en keuken. Ook springt de cv-ketel bij op koude dagen.

 

Een hybride warmtepomp is al geschikt voor woningen met een matige isolatie. Voor de aanschaf kunt u een subsidie krijgen.

 

De voordelen en nadelen 

+ Matige woningisolatie is voldoende

+ Subsidie beschikbaar

+ Goedkoper dan elektrische warmtepomp & eenvoudig te installeren

- Tussenstap in het verduurzamen

- Ketel nodig

- Lage temperatuurverwarming nodig 

 

3. Elektrische ketel

U kunt ook kiezen voor een elektrische ketel, maar dat is niet aan te raden als er alternatieven zijn. Het is namelijk niet de meest duurzame keuze. de elekrische ketel werkt volledig op elektriciteit en niet op gas. Daarnaast heeft u ook nog een (zonne)boiler nodig, want de elektrische ketel verwarmt geen water. Het is dus een flinke investering waarbij er geen subsidies zijn. Goede isolatie is ook een voorwaarde. De energiekosten zullen een stuk hoger komen te liggen. Om het energieverbruik laag te houden, is het aan te raden om de elektrische ketel te combineren met zonnepanelen.

 

De voordelen en nadelen

+ Volledig elektrisch, van het gas af

+ Geen productie van CO2

+ Weinig onderhoud nodig

- Hoge investering (in isolatie en zonnepanelen om duurzaam te zijn)

- Geen subsidie beschikbaar

- (Zonne)boiler nodig voor warm water 

 

4. Zonneboiler 

Met een zonneboiler bespaart u op uw gasverbruik. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat. Hij levert warm water dat door de zon wordt opgewarmd. In Nederland is er het hele jaar door niet voldoende zonlicht, dus voor deze optie heeft u een naverwarmer nodig, bijvoorbeeld een cv-ketel. Als er minder zonlicht is, dan zorgt de ketel voor warm water. In de winter hoeft u niet bang te zijn voor een koude douche. De cv-ketel zal bijspringen als het water niet warm genoeg is. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden. Deze temperatuur is nodig om de groei van de Legionella bacterie te voorkomen.

 

Er is één subsidie beschikbaar als u van plan bent om een zonneboiler aana te schaffen: de ISDE-regeling.

 

De voordelen en nadelen

+ Minder gasverbruik & minder CO2 uitstoot

+ Verbetert energielabel woning

+ Subsidie beschikbaar

+ Goedkoop warm water

- Extra investering in warmtepomp of ketel voor verwarmen van woning

- Prijziger dan een boiler

- Zonnepanelen nodig om duurzaam te werken

 

Kosten cv-ketel alternatieven

De aanschaf van bovengenoemde duurzame alternatieven zijn redelijk duur in aanschaf. Zo kost een volledig elektrische warmtepomp tussen de € 6.000 en € 20.000 (excl. subsidie). De aanschafwaarde voor een hybridepomp komt uit op zo'n € 5.000 en de elektrische cv-ketel kost inclusief montage tussen de € 1.500 en € 3.000. Dan komt er bij de laatsgenoemde nog een boiler bij om het water te verwarmen en als u dan meteen voor de zonneboiler kiest, dan komt er nog ruim € 3.000 bovenop.

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Duurzaam de zomer door: tips om energie te besparen
Duurzaam de zomer door: tips om energie te besparen

Bij het besparen van energie denken we vooral aan de winter. Maar ook in de zomer kunt u energie besparen. Wij vertellen hoe!  ...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.