Voorkom klimaatstress

Voorkom klimaatstress

Velen van ons denken dat de aarde de komende decennia verder zal opwarmen en dat dit grote gevolgen heeft. Dit geeft ons een slecht gevoel en daarom willen we zelf graag ons steentje bijdragen. We zijn op een punt belandt dat we zelf het heft in handen moeten om onze eigen uitstoot en verbruik te verminderen. Zodat we zelf iets doen voor een beter milieu. Klimaatstress kunnen we namelijk voorkomen, maar hoe? In deze blog vertellen wij hoe u de stress de baas kunt zijn. 

 

Accepteer

We weten allemaal dat ons klimaat er slecht aan toe is. We kunnen dit feit helaas niet terugdraaien, maar we kunnen wel onze verantwoordelijkheid nemen en ons gedrag veranderen om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Denk hierbij aan het verminderen van uw energieverbruik en CO2-uitstoot, maar ook aan het eten van minder vlees. Bij de productie van vlees komen namelijk veel broeikasgassen vrij.

 

Houd je hoofd koel

De klimaatverandering is een proces wat zich door de jaren heen langzaam heeft ontwikkeld. Blijf rustig en bedenk wat u kunt doen om uw steentje bij te dragen aan een betere leefomgeving. Woont u bijvoorbeeld op fietsafstand van uw werk, maar vind u het vervelend om door de regen te fietsen? Investeer dan eenmalig in een goed regenpak. Of ga carpoolen met collega's. Hiermee vermindert u niet alleen de CO2-uitstoot, het is ook nog eens gezellig. 

 

Maak een meerjarenplan

Naast de kleine initiatieven die u op korte termijn kunt nemen, zijn er ook grote investeringen die u kunt doen voor een beter milieu. Hierbij kunt u denken aan het isoleren van de woning of het aanschaffen van zonnepanelen. Deze maatregelen zorgen voor een lagere energierekening en zijn beter voor het klimaat. Uw woning energiezuiniger maken hoeft niet moeilijk te zijn en kan op meer manieren dan u denkt. U moet weten waar u moet beginnen. Neem voldoende tijd om u hierop voor te bereiden. Maak een lijst met zaken die u wilt aanpassen in uw woning. Doe dit ook voor uw levensstijl. Zo krijgt u een overzicht, is het behapbaar en weet u hoe u de komende jaren gaat bijdragen een een beter milieu.

 

Plan budget vrij

Een meerjarenplan vraagt om een nodige investering. Vooral als het gaat om het verduurzamen van uw woning. Neem de tijd voor het sparen door bijvoorbeeld enkele jaren 25% van uw vakantiegeld of eindejaarsuitkering opzij te zetten. Na vijf jaar heeft u dan al het nodige bij elkaar gespaard. En kijk ook eens welke subsidies en regelingen er zijn, dat scheelt soms al 50% van de investering.

 

Blijf flexibel

De ontwikkelingen gaan niet heel erg snel. Zo is er nog geen thuisaccu om de zelf opgewekte energie op te slaan en te gebruiken als de zon niet schijnt. Ook wordt er momenteel veel gesproken over waterstof en wellicht is er binnen vijf jaar een waterstofketel op de markt. Door de tijd te nemen en te sparen bent u voorbereid als u besluit om de woning te verduurzamen. Tegen die tijd kunt u het gespaarde geld wellicht investeren in de nieuwste bewezen technieken en oplossingen voor warm water en verwarming.

 

Aandacht en bewust leven is ook een belangrijke stap

Met bovenstaande tips bent u al bewust bezig met een beter milieu. U weet wat u zelf kunt doen, zet zich actief in voor het klimaat, heeft een meerjarenplan en een budget. Hiermee voorkomt u klimaatstress! Bespreek dit onderwerp ook met anderen. Met z'n allen hebben we de klimaatverandering veroorzaakt, dus met z'n allen kunnen we dit ook beperken. 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
keuzestress
Keuzestress?! Waar begin ik met het verduurzamen van mijn woning?

Het Klimaatakkoord, gasloos wonen, energie opwekken... we worden er continu mee geconfronteerd. Nederland moet van het gas af en we moeten onze...

Subsidies en regelingen in 2020
Subsidies en regelingen in 2020

Overweegt u om in 2020 zelf duurzame energie op te wekken of andere energiebesparende maatregelen te nemen? Dan kunt u ook in 2020 gebruikmaken...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.