Cv-ketel taboe na 2021?

 

Betekent dit dat u direct uw CV-ketel moet vervangen door een warmtepomp? Ons advies is om daar nog even mee te wachten. Op deze pagina leest u er alles over!

Cv-ketel of warmtepomp?

‘De gasgestookte cv-ketel taboe na 2021’ – Dat is het statement wat de media maakt naar aanleiding van een manifest dat is opgesteld door diverse grote energiebedrijven en milieuorganisaties. Het betreft een voorstel om vanaf 2021 de gasgestookte cv-ketels geleidelijk te vervangen door een (hybride) warmtepomp of andere vorm van duurzame verwarming.

 

Is uw cv-ketel ouder dan 12 jaar, dan staat u nu voor een keuze want een gemiddelde cv-ketel gaat 15 jaar mee. Kiest u voor een duurzamere, nieuwe cv-ketel of maakt u nu al de overstap naar een (hybride) warmtepomp?

cv-ketel of warmtepomp

 

Ons advies

Ons advies is om voorlopig nog een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. U hoeft dan nu geen radicale woonaanpassingen door te voeren en kunt de ontwikkelingen omtrent warmtepompen rustig aankijken. Aangezien de warmtepomp nog relatief nieuw is, zullen goedkopere alternatieven de komende jaren ongetwijfeld hun intrede doen. Bovendien zijn cv-ketels de afgelopen jaren een stuk duurzamer geworden wat resulteert in een hoog rendement.

Toch benieuwd naar een warmtepomp?

Hieronder hebben we een vergelijking gemaakt tussen een cv-ketel en een warmtepomp, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Cv-ketel

 • Cv-ketels voor elk type woning.
 • Geen grote woonaanpassingen vereist.
 • Een nieuwe cv-ketel gaat, mits jaarlijks onderhouden, 15 jaar mee. Hierdoor kunt u afwachten hoe de techniek zich verder ontwikkelt.
 • Rendement van nieuwe cv-ketels is veel hoger dan 10 jaar geleden, maar u blijft afhankelijk van gas.
 • Gas is 2,6 keer zo goedkoop als elektriciteit, maar daarmee stoot u wel meer CO2 uit.
 • Relatief goedkoop te combineren met andere energiebesparende bronnen zoals zonnepanelen. 
 • Profiteer van onze actie!

Warmtepomp

 • Vereist uiterst goede isolatie, vloerverwarming en bij voorkeur zonnepanelen.
 • Interessanter bij nieuwbouw, klaar voor de toekomst.
 • Een warmtepomp neemt zowel binnen- als buitenshuis veel ruimte in beslag. Daardoor minder geschikt voor rijtjeshuizen of appartementen.
 • De elektrische infrastructuur is op dit moment nog niet klaar voor een massale overstap op warmtepompen.
 • De aanschafkosten van een warmtepomp zijn hoog.
 • Nauwelijks verschil wat er per kWh dient te worden betaald, maar dan beschikt u wel over duurzaam gewonnen energie.

Omdat de aanschafkosten van een warmtepomp inclusief isolatie ontzettend hoog liggen, is dit in Nederland nog niet echt populair. U moet rekening houden met een bedrag van ongeveer € 18.500,- (uitgaande van uitsluitend duurzame energiebronnen, bron: installatieprofs.nl). Zelfs met de subsidie van circa € 1.500,- die u tot en met 2021 aan kunt vragen, is het terugverdienen van uw investering vrijwel onmogelijk.

 

Gelukkig is er een toegankelijker alternatief; de hybride warmtepomp. Deze werkt samen met uw cv-ketel en realiseert direct een daling van 35% aan CO2 uitstoot. De aanschafkosten van dit type warmtepompen liggen tussen de € 4.000,- en € 6.000,- inclusief BTW en installatie. Dit is nog steeds tweemaal zo hoog als bij een cv-ketel, maar levert wel een duurzamere vorm van energie op. Let wel dat uw woning ook hier in ieder geval voorzien moet zijn van uiterst goede woningisolatie en vloerverwarming.

 

Twijfelt u nog over wat het beste bij uw situatie past?

Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze! Vul onderstaand formulier in en een van onze onafhankelijke specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op voor een advies op maat.  

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Heeft u nog opmerkingen?

 

Wilt u weten hoe Kemkens omgaat met uw persoonsgegevens, bekijk dan ons privacy statement.

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.