Cv-ketel taboe na 2021?

 

‘De gasgestookte cv-ketel taboe na 2021’ – Dit is het statement in de media naar aanleiding van een manifest dat is opgesteld door diverse grote energiebedrijven en milieuorganisaties. Het betreft een voorstel om vanaf 2021 de gasgestookte cv-ketels geleidelijk te vervangen voor een (hybride) warmtepomp of andere vorm van duurzame verwarming.

Cv-ketel of warmtepomp?

De politiek is zich samen met energiebedrijven en milieuorganisaties hard aan het maken om de traditionele gasgestookte cv-ketel geleidelijk te vervangen voor een duurzamer alternatief. Mocht dit vanaf 2021 verplicht worden, dan zal iedereen mee moeten gaan in deze ontwikkeling. Samen dragen we dan bij aan de klimaatdoelstellingen en verminderen we direct de productie van aardgas in Groningen.

 

Maar wat betekent dit voor u? Een gemiddelde cv-ketel gaat 15 jaar mee. Is uw cv-ketel ouder dan 12 jaar, dan staat u voor een keuze. Kiest u nog snel opnieuw voor een gasgestookte cv-ketel of maakt u direct de overstap naar een duurzamer alternatief zoals de cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp?

Mocht u de keuze maken voor een nieuwe gasgestookte cv-ketel, dan zit u hoe dan ook goed. U bent de komende 15 jaar nog verzekerd van een warm huis en daarnaast werkt uw nieuwe cv-ketel perfect samen met een hybride warmtepomp, zodat u altijd in de toekomst nog kunt profiteren van energiebesparing via deze duurzame oplossing.

 

cv-ketel of warmtepomp

Cv-ketel binnenkort vervangen?

Wanneer uw huidige cv-ketel binnen nu en 3 jaar aan vervanging toe is, begrijpen wij dat u een goed overwogen keuze wilt maken. Kiest u opnieuw voor een gasgestookte cv-ketel of direct voor een cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp? Daarom hebben we 2 situaties voor u geschetst zodat u precies weet wat de mogelijkheden zijn voor het vervangen van uw huidige verwarmingsketel.

Optie 1: U kiest opnieuw voor een traditionele gasgestookte cv-ketel

 

cv-ketelWanneer u opnieuw voor een cv-ketel kiest dan bent u voor circa 15 jaar weer helemaal voorzien. Afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van de traditionele verwarmingsketel niet stil gestaan. De ketels zijn zuiniger geworden in gasverbruik en beschikken over een hoog rendement. Kiest u voor 2021 opnieuw voor een cv-ketel? Dan geeft u uzelf de ruimte en tijd om alle veranderende wet- en regelgeving van de overheid rustig aan te kijken en op te anticiperen.

 

Het kiezen voor een duurzame vorm van verwarming vraagt namelijk om grote woningaanpassingen. Dit brengt hoge investeringskosten met zich mee (zie optie 2).

 

Doordat u uzelf opnieuw circa 15 jaar de tijd geeft met een cv-ketel, kunt u deze investering en bijbehorende woningaanpassingen spreiden. Daarnaast staan ook de ontwikkelingen voor duurzame alternatieven niet stil. Naast de (hybride) warmtepomp kunnen er de komende jaren natuurlijk ook nieuwe goedkopere initiatieven hun intrede doen.

 

Door opnieuw te kiezen voor een cv-ketel kunt u zich in alle rust voorbereiden op de toekomst. 

 

Kiest u voor een cv-ketel? Bekijk de mogelijkheden en actuele acties voor een cv-ketel vervangen.

Voordelen cv-ketel

  • Nieuwe ketels zijn zuiniger in verbruik en hebben een hoog rendement.
  • Voor circa 15 jaar voorzien; rustig de veranderende wetgeving aankijken.
  • Geen grote investeringen of woningaanpassingen vereist.
  • Langer voorbereiden op eventuele investeringen en woningaanpassingen welke nodig zijn indien de wetgeving gaat veranderen.
  • De ontwikkelingen van alternatieve vormen van verwarming de komende jaren afwachten.

Optie 2: U kiest voor een (hybride) warmtepomp

 

warmtepomp

Er zijn twee typen warmtepompen: all electric en hybride. De afname van all electric warmtepompen is in Nederland nog erg laag. Dit komt doordat een woning extreem goed geïsoleerd moet zijn en de aanschafkosten hoger liggen.

 

De hybride warmtepomp is daarentegen een stuk gebruikelijker. Deze warmtepomp werkt samen met de gasgestookte cv-ketel en realiseert direct een daling van 35% aan C02 uitstoot. De aanschafkosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de € 4.000,- en € 6.000,- inclusief BTW en installatie. Dit is tweemaal zo hoog als bij een cv-ketel. Daarnaast moet uw woning zijn voorzien van woningisolatie en laagtemperatuur verwarming (vloerverwarming). Hoe beter deze isolatie, des te hoger het rendement van de warmtepomp.

 

Voor uitsluitend duurzame energiebronnen moet u rekening houden met een gemiddelde investering van ruim € 18.500,- (bron: installatieprofs.nl). Echter ontvangt u op dit bedrag wel circa €1.500,- aan subsidie omdat de overheid deze duurzame vorm van verwarming stimuleert.

Lees direct onze uitgebreide pagina over de hybride warmtepomp en de voorwaarden waar uw huis aan moet voldoen.

Voordelen hybride warmtepomp

  • Direct een daling van 35% aan C02 uitstoot.
  • Subsidie tot circa € 1.500,- beschikbaar.
  • Indien woning al goed geïsoleerd is en voorzien van laag temperatuur verwarming bent u klaar voor de toekomst!

Advies Kemkens

Indien uw woning al voorzien is van de nodige aanpassingen, is een hybride warmtepomp een goede optie om te overwegen. Maar mocht u nog niet klaar zijn voor deze investering en graag de veranderende wetgeving afwachten, dan adviseren wij u om vóór 2021 (nu dit nog mogelijk is) opnieuw te kiezen voor een cv-ketel.


Waar uw voorkeur ook naar uitgaat, Kemkens helpt u als specialist in verwarmingssystemen graag bij het maken van de juiste keuze. Onze adviseurs bekijken samen met u de mogelijkheden en geven u vervolgens een compleet beeld welke optie het beste aansluit bij uw woonsituatie, wensen en budget. 

Cv-ketels
Hybride warmtepomp

Kiezen voor een warmtepomp

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.