Cv-ketel vervangen of hybride warmtepomp aanschaffen?

 

Is het verstandiger om een nieuwe cv-ketel of juist een hybride warmtepomp aan te schaffen? De gasprijzen zijn hoog op dit moment en er verandert een hoop in de wetgeving. Wat is nu de beste keuze? Op deze pagina vertellen we er u alles over!

Nieuwe cv-ketel of hybride warmtepomp?

Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp verplicht bij het vervangen van de oude cv-ketel. Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel. Als uw cv-ketel in of na 2026 aan vervanging toe is, dan moet u een hybride warmtepomp én cv-ketel aanschaffen.

 

Tot 2026 kunt u uw cv-ketel vervangen voor een nieuwe cv-ketel. U bent dan nog niet verplicht om een hybride warmtepomp te plaatsen. Een hybride warmtepomp is echter nu al wel interessant gezien de hoge gasprijzen. Met dit toestel bespaart u namelijk flink op uw gasverbruik. 

 

Ons advies

Ons advies is om een hybride warmtepomp aan te schaffen als uw woning geschikt is. Hiermee bespaart u flink op uw gasverbruik. U kunt ervoor kiezen om de warmtepomp naast uw bestaande cv-ketel te plaatsen of om deze tegelijk met de vervanging van de cv-ketel toe te voegen.

 

Is uw woning nog niet geschikt voor een hybride warmtepomp of is de investering nu nog te groot, dan is een nieuwe cv-ketel een goede eerste stap. Nieuwe cv-ketels zijn hybride-ready. Dat betekent dat deze geschikt is om samen te werken met een hybride warmtepomp. Op ieder gewenst moment kunt u dan een hybride warmtepomp koppelen aan uw cv-ketel. U kunt er ook voor kiezen om een cv-ketel met warmtepomp te huren.

Vanaf 2026 is minimaal een hybride warmtepomp verplicht bij de vervanging van een cv-ketel

Het kabinet heeft aangekondigd dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Het is dan niet meer toegestaan om de oude cv-ketel te vervangen voor een nieuwe ketel. Vanaf dat moment is een hybride warmtepomp verplicht bij de vervanging van de oude cv-ketel. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en warmtepomp. Dit zijn twee toestellen. Dat betekent dat u vanaf 2026 bij de vervanging van de cv-ketel twee toestellen moet aanschaffen: een nieuwe cv-ketel én een hybride warmtepomp. Er is een uitzondering: als u al een hybride warmtepomp heeft, hoeft u alleen een nieuwe cv-ketel aan te schaffen.

Wat zijn de verschillen tussen een cv-ketel en een hybride warmtepomp?

Hieronder hebben we een vergelijking gemaakt tussen een cv-ketel en een warmtepomp, zodat u kunt zien wat de verschillen zijn.

 

Cv-ketel

 • Zorgt voor warm water en verwarming
 • Eén toestel
 • Werkt op gas
 • Haalt warmte uit gas voor verwarming en warm water
 • Werkt met hoge- en lage temperatuurverwarming

Hybride warmtepomp

 • Aanvulling op de cv-ketel
 • Zorgt voor verwarming in huis, eventueel samen met de cv-ketel
 • Beschikt over een binnenunit en een buitenunit
 • Werkt op stroom
 • Haalt warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht
 • Werkt het beste bij lage temperatuurverwarming
 • Zorgt voor verlaging van gasverbruik en lagere CO2-uitstoot
 • Subsidie beschikbaar

 

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Met onze warmtepompcheck weet u binnen enkele minuten of uw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp. Wilt u weten of uw huis geschikt is? Doe de warmtepompcheck!

 

 

Doe de warmtepompcheck

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.