Zonnepanelen reinigen

 

Is het nodig om zonnepanelen te reinigen? En hoe zit dit met het rendement van mijn zonnepanelen? We vertellen u er graag meer over.

Is het nodig om zonnepanelen te reinigen?

Het (laten) reinigen van zonnepanelen is, dankzij de zelfreinigende laag, in principe niet nodig. Deze laag zorgt ervoor dat het meeste vuil van de panelen spoelt wanneer het regent. Zonnepanelen krijgen te maken met vervuiling door bijvoorbeeld bladeren of vogelpoep. In het geval van zware vervuiling dat niet vanzelf wegspoelt, kan het aan te raden zijn om toch de zonnepanelen te (laten) reinigen. Eens in de paar jaar schoonmaken is dan voldoende.

 

Ondanks de zelfreinigende laag, blijkt uit onderzoek dat er wel verschil in opbrengst is tussen gereinigde en niet-gereinigde zonnepanelen. Op jaarbasis kan dit zo'n 2 à 3 procent schelen.

Hoe reinig je zonnepanelen?

Ons advies is om de zonnepanelen te laten reinigen door een specialist. Helemaal als u er niet gemakkelijk bij komt of als het om een dak met flinke helling gaat. Wilt u toch zelf uw zonnepanelen schoonmaken, houd dan rekening met de volgende tips:

 

Wel doen bij het reinigen van zonnepanelen:

  • Maak gebruik van handschoenen. Raak de zonnepanelen niet aan zonder handschoenen. Zo kunt u namelijk vingerafdrukken of vuil achterlaten op de panelen.
  • Maak bij het schoonmaken gebruik van kraanwater, het liefst zo veel mogelijk kalkvrij water.
  • Maak gebruik van een zachte borstel of schuimspons, geen metalen voorwerpen. 
  • Wilt u gebruik maken van een schoonmaakmiddel? Gebruik dan een glasreiniger of een alcoholhoudende reiniger.

Niet doen bij het reinigen van zonnepanelen:

  • Maak geen gebruik van schuurmiddelen of zure schoonmaakmiddelen, poeders of andere chemische middelen.
  • Maak geen gebruik van zout water. Dit kan invloed hebben op de opbrengst door achterblijvende zoutresten.
  • Pas op dat u niet op de zonnepanelen gaat staan of zitten.

Wanneer is de beste tijd om te reinigen?

Het is voldoende om uw zonnepanelen eens in de paar jaar te reinigen. Maar wanneer is dan het beste moment? Omdat u natuurlijk zoveel mogelijk wilt profiteren van uw zonnepanelen en het beste rendement eruit wilt halen, is het aan te raden om ze voor het zonnige seizoen schoon te maken. Zo zijn ze op tijd 'klaar' om extra goed hun best te doen!

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over zonnepanelen of heeft u een vraag? Vul dan hieronder het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend advies.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Waar kunnen we u bij helpen?*
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.