zonnepanelen-op-dak

Tips voor als u zonnepanelen heeft

De zonnepanelen zijn op uw dak geïnstalleerd: laat dat besparen maar beginnen! Zodra er licht op de panelen valt, gaat de installatie aan het werk. Nu denkt u misschien dat u geen omkijken meer heeft naar de panelen, maar dat is niet helemaal waar. Om het maximale uit uw zonnepanelen te halen, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden. Wij geven een aantal tips! 

 

Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen hebben een zelfreinigende laag. Hierdoor spoelt de regen het meeste vuil van de panelen af, tenzij er hardnekkig vuil of vlekken op de panelen zitten, zoals vogelpoep of zand. Dan is een regenbui niet voldoende en wekken de panelen minder energie op dan u had verwacht. Daarom is het goed om regelmatig even te controleren of de zonnepanelen schoon zijn en ze in ieder geval eens in de paar jaar te (laten) reinigen. Dit kan gemiddeld 2 tot 3 procent meer opbrengst opleveren op jaarbasis. 

 

Heeft u een plat dak, dan liggen de panelen onder een lage hoek waardoor vuil er minder makkelijk afspoelt. Dan is het extra belangrijk om de panelen goed schoon te houden, want het vuil blijft anders op de panelen liggen. Houd de prestaties van uw systeem in de gaten. Zo kunt u namelijk zien of een paneel minder opbrengst oplevert en nagaan of een schoonmaakbeurt nodig is. 

 

Opbrengst monitoren

Na de installatie kunt u via een portal of app de prestaties van uw zonnepanelen in de gaten houden. Hierin ziet u een overzicht van de totale hoeveelheid opgewekte energie en vaak ook de prestaties per paneel. Presteert één paneel minder dan de rest? Mogelijk is een paneel vuil of is er een probleem met de omvormer. Houd er wel rekening mee dat de opbrengst van zonnepanelen flink kan verschillen per maand. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, meer hierover leest u meer in deze blog.

 

De omvormer

De omvormer is een belangrijk onderdeel van uw zonnepanelensysteem. Dit apparaat zet de opgewekte energie (gelijkstroom) om in bruikbare stroom (wisselstroom) voor uw elektrische apparaten. De gemiddelde levensduur van een omvormer is ongeveer 15 jaar, dat is korter dan de levensduur van zonnepanelen. De omvormer zal dus tijdens de levensduur van de zonnepanelen minimaal eenmaal vervangen moeten worden. Het kan voorkomen dat de omvormer eerder achteruit gaat, waardoor de panelen minder stroom leveren. Een defecte omvormer herkent u aan een storing op de omvormer zelf of in de zonnepanelen app of portal.

 

Heeft u de omvormer binnen hangen, maak deze dan regelmatig stofvrij. Hierdoor gaat hij langer mee.  

 

Levensduur van zonnepanelen

Door periodiek onderhoud uit te voeren, bijvoorbeeld door de panelen schoon te maken of de omvormer af te stoffen, kunt u de levensduur van uw zonnepanelensysteem verlengen. Daarnaast is het aan te raden om ook de werking van de gehele installatie periodiek te laten controleren. Hierdoor kunnen eventuele defecten en beschadigingen opgespoord worden, nog voordat deze kunnen zorgen voor een storing en dus een verminderde opbrengst. U kunt bij ons terecht voor een onderhoudscontract

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Veelgestelde vragen over zonnepanelen
Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Tegenwoordig zijn zonnepanelen niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Logisch ook, want met zonne-energie kunt u flink besparen op de...

zonnepanelen op dak
Zonnepanelen opbrengst

Een dak vol zonnepanelen is een slimme keuze. Het is een investering, maar het kent wel veel voordelen. Door het (deels) opwekken van uw eigen...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.