Thuisaccu voor zonnepanelen
Het aantal daken met zonnepanelen in ons land groeit sterk. Dit zorgt nu al voor overbelasting van het lokale elektriciteitsnet. Als het net overbelast raakt, dan schakelt de omvormer uit. Uw zonnepanelen wekken op dat moment geen elektriciteit meer op.
Het is zeer waarschijnlijk dat zonnepanelen in de toekomst op batterijen worden aangesloten. Een thuisaccu, ook wel thuisbatterij genoemd, biedt de oplossing. Hiermee kunt u de zonne-energie die u overdag opwekt opslaan en ’s avonds gebruiken. Hoe werkt dit precies en wat zijn de voor- en nadelen? Op deze pagina leest u er alles over!
Wat is een thuisaccu
Met een thuisaccu of thuisbatterij wordt de zonne-energie die u niet meteen gebruikt, opgeslagen in de thuisaccu. U kunt dit vergelijken met een powerbank voor uw smartphone. U laadt de accu op met uw eigen opgewekte stroom. Op het moment dat uw zonnepanelen geen stroom of minder stroom opwekken dan dat u nodig heeft, wordt de stroom uit de accu gehaald voor uw apparaten in huis. U neemt dan minder of geen stroom af bij uw energieleverancier.
Als de zon niet schijnt, dan kunt u een lege thuisaccu eventueel opladen met dalurenstroom. Die stroom kunt u dan later weer gebruiken.
Werking thuisaccu met zonnepanelen
Een normale omvormer is niet geschikt voor een thuisaccu. Hij kan enkel opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet of uw huishoudelijke apparaten leveren. Om de omvormer geschikt te maken is een extra stroomregelaar (AC charger) nodig.
Er bestaan ook hybride omvormers. Een hybride omvormer werkt hetzelfde als een normale omvormer, maar hij kan meer. Een hybride omvormer kan de opgewekte gelijkstroom van zonnepanelen en de opgeslagen gelijkstroom in de thuisaccu omzetten naar bruikbare stroom (wisselstroom) voor in uw woning. Hiervoor is geen extra regelaar nodig.
De werking van zonnepanelen met een thuisaccu is als volgt:
- Zonnepanelen wekken gelijkstroom op;
- De omvormer zet de gelijkstroom om in elektriciteit die u direct kunt gebruiken (wisselstroom);
- Als u meer stroom opwekt dan u op dat moment nodig heeft, dan gaat het ‘overschot’ aan opgewekte stroom naar de thuisaccu. Dit regelt de hybride omvormer of stroomregelaar (AC charger) bij een normale omvormer;
- Als de thuisaccu volledig is opgeladen en er is nog een ‘overshot’ aan opgewekte stroom, dan wordt de overgebleven opgewekte stroom terug geleverd aan het net;
- De stroom uit de thuisaccu kunt u gebruiken als de zonnepanelen geen stroom opwekken maar u wel stroom nodig heeft, bijvoorbeeld ’s avonds.
Overweegt u zonnepanelen, kies dan bij de aanschaf voor een hybride omvormer. Dan bent u goed voorbereid op de toekomst. Bij Kemkens kunt u terecht voor zonnepanelen. Ons aanbod bestaat uit A-merken zonnepanelen én hybride omvormers.
Voordelen en nadelen thuisaccu
Een thuisaccu is pas interessant als het in de toekomst niet meer mogelijk is om uw opgewekte stroom tegen een vergoeding te leveren aan het net, ook wel salderen genoemd. Zolang de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, is een thuisaccu nog niet nodig. Een thuisaccu heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen.
Voordelen thuisaccu
- Duurzame energie: U wekt duurzame energie op via uw zonnepanelen.
- Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet: U kunt uw eigen opgewekte energie opslaan en op een later moment gebruken.
- Besparen op de energierekening: U verbruikt minder energie van uw energieleverancier. Hiermee bespaart u op de energierekening. Dit geldt zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd.
- Uitbreiden mogelijk: Het is mogelijk om meerdere batterijen aan te sluiten op de zonnepaneleninstallatie.
- Noodvoorziening: Een thuisaccu kan als noodvoorziening gebruikt worden bij stroomstoring.
Nadelen thuisaccu
- Kosten: Op dit moment is een thuisaccu duur in aanschaf.
- Ruimte: De meeste thuisaccu's zijn vrij groot en nemen hierdoor ruimte in beslag. De grootte van de accu hangt af van de opslagcapaciteit, het merk en model.
- Energieverlies: Bij het opslaan van de energie in de accu gaat een paar procent aan energie verloren.
Kosten thuisaccu
Thuisaccu’s zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De prijs hangt af van het merk, model en de opslagcapaciteit.
Subsidie op thuisaccu
Er is op dit moment geen subsidie op thuisaccu’s. De VVD en ChristenUnie willen subsidie op thuisbatterijen voor het opslaan van zonne-energie. Het voorstel komt als de salderingsregeling gaat stoppen. De overheid wil deze regeling vanaf 2025 tot 2031 langzaam afbouwen. Dit is nog een voorstel.
Investeren in zonnepanelen is een goed idee. Ze wekken stroom op die u direct in uw woning kunt gebruiken. Hierdoor bespaart u op uw...
Uw dak geschikt voor zonnepanelen? Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Er zijn een aantal factoren die bepalen of uw dak geschikt is...