Cv-ketel eigenschappen

 

Wilt u meer weten over de eigenschappen van onze cv-ketels? Wij vertellen u alles over cv-ketel druk, CW-waarde, vermogen en temperatuur. Lees hier meer!

Cv-ketel eigenschappen

Een cv-ketel heeft verschillende eigenschappen, zoals de CW-waarde, druk, temperatuur en het vermogen. Deze eigenschappen hebben invloed op het presteren van de cv-ketel. Wij vertellen u hier meer over!

CW-waarde cv-ketel

De afkorting CW staat voor Comfort Warmwater. Deze waarde geeft aan hoeveel warm water de cv-ketel kan leveren per minuut. Er zijn vier waardes waaruit u kunt kiezen, namelijk CW3 t/m CW6. Hoe hoger het getal, hoe meer warm water de ketel kan leveren per minuut. Hoe luxer de douche of het bad is, hoe hoger de benodigde CW-waarde is. Dit geldt ook als u op twee plekken tegelijkertijd warm water wilt hebben.

 

CW-waarde cv-ketels

De waterdruk van de cv-ketel is belangrijk voor een goede werking. De juiste waterdruk van de cv-ketel is tussen de 1,5 en 2 bar. U kunt de druk van de cv-ketel aflezen op het display of de drukmeter van de ketel. Wanneer de druk lager is dan aanbevolen (minder dan 1,5 bar), dan moet u de cv-ketel bijvullen. Anders komt u zonder warm water of verwarming te zitten. Is de cv-ketel druk te hoog (meer dan 2 bar), dan moet u de druk verlagen tot de gewenste druk. 

 

Moet u regelmatig de cv-ketel bijvullen, dan is er mogelijk iets aan de hand met de cv-ketel. Zorg ervoor dat het probleem snel wordt opgelost.

 

Cv-ketel problemen

Cv-ketel temperatuur

In de cv-ketel zit een thermostaat. De ketelthermostaat regelt de temperatuur van het water dat naar uw verwarming toegaat. In veel huizen staat de cv water temperatuur nog ingesteld op 80 graden, dit is de maximale aanvoertemperatuur bij moderne cv-ketels. Bij oudere toestellen kan dit zelfs 90 graden zijn. Bij een redelijk tot goed geïsoleerd huis is een cv-ketel temperatuur van 60 graden vaak voldoende. Heeft u een zeer goed geïsoleerd huis, dan is een temperatuur van tussen de 40 en 55 graden het beste. Dit wordt ook wel lagetemperatuurverwarming genoemd.

 

Combiketels hebben ook een thermostaat voor warm kraanwater en die kan vaak lager. U kunt de temperatuur verlagen van 80 naar 60 graden. Verlaag de temperatuur nooit lager dan 60 graden, want dan verhoogt u de kans op Legionella.

Cv-ketel vermogen

Bij de keuze voor een nieuwe cv-ketel moet u niet alleen kijken naar de CW-waarde van de cv-ketel, maar ook naar het cv-ketel vermogen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Kilowatt(kW) en geeft aan hoeveel warmte de cv-ketel kan leveren. Het vermogen wordt onder andere bepaald door het bouwjaar, type en de grootte van de woning. Ook kijken we naar de isolatie van uw woning. Het is belangrijk om de capaciteit zo goed mogelijk af te stemmen op uw situatie. Een ketel die bijvoorbeeld te groot is verbruikt ook (te) veel energie.

 

Bij Kemkens heeft u keuze uit cv-ketels met verschillende vermogens. Wilt u weten welk vermogen uw nieuwe cv-ketel nodig heeft? Gebruik onze cv-ketel keuzehulp!

 

Cv-ketel keuzehulp

 

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.