Besparen op gas: kleine maatregelen die u kunt nemen

Besparen op gas: kleine maatregelen die u kunt nemen

Door de hoge gasprijzen gaan we steeds bewuster om met gas. U kunt op verschillende manieren besparen op uw gasverbruik en dus ook op de gasrekening. Zelfs met kleine aanpassingen in uw woning of in uw gedrag kunt u al flink op gas besparen. Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet, die u weinig of geen geld kosten.

 

Kleine maatregelen om gas te besparen

Besparen op gas hoeft niet altijd moeilijk of veel geld te kosten. Met de volgende kleine maatregelen kunt u uw gasverbruik al verminderen.

 

1. Zet de verwarming lager

Zet de verwarming als u thuis bent op 19 graden. Bent u niet thuis? Zet de verwarming dan op 15 graden. Zet ook ’s avonds, een uur voordat u gaat slapen, de verwarming op 15 graden.

 

Let op: bij vloerverwarming moet de temperatuur overdag als u niet thuis bent en ’s nachts altijd op 17 graden staan.

 

2. Verwarm enkel de ruimtes die u gebruikt

Verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent. Laat de radiatoren altijd vol open staan in de woonkamer of de kamer waar uw thermostaat hangt. Draai in de kamers waar u weinig bent de verwarming op vorstbeveiliging, dicht of zet ‘m lager. Houd ook deuren en ramen zoveel mogelijk dicht, zodat de warmte in de ruimte blijft. Anders gaat de warmte uit de ruimte en blijft u stoken.

 

3. Zet af en toe uw ramen open

In een goed geventileerd huis verbruikt u minder energie. Schone lucht wordt beter en sneller verwarmd dan vochtige lucht. U zorgt voor schone lucht in huis via ventilatieroosters, ramen en deuren. Zet af en toe uw ramen en/of ventilatieroosters open voordat u de verwarming aanzet, ook in de winter. Dan hoeft u minder hard te stoken.

 

4. Korter douchen

Een deel van het gasverbruik gaat op aan warm water voor de keuken en badkamer. Besparen op de gaskosten kan simpel door korter en minder warm te douchen. Ook kunt u water besparen met een waterbesparende douchekop. U merkt weinig tot geen verschil ten opzichte van een standaard douchekop, maar bespaart wel een paar liter water per minuut, en dus ook gas.

 

5. Cv-installatie bijvullen en ontluchten

Cv-ketels hebben een bepaalde waterdruk nodig om goed te werken. De druk moet tussen de 1 – 2 bar zijn. Controleer 1 – 2 keer per jaar de waterdruk van uw cv-ketel. Als de druk te laag is, zal de cv-ketel niet meer goed werken of uitschakelen. Er komt dan geen warm water uit de kraan en uw radiatoren worden minder goed warm. Hierdoor moet de ketel harder werken, en dat kost (extra) gas. Bij een te lage waterdruk moet u de cv-ketel bijvullen.
 

Naast het bijvullen van de cv-ketel is het ook belangrijk om af en toe de cv-installatie te ontluchten. Bij borrelende of tikkende geluiden in de radiatoren zitten er in de meeste gevallen luchtbellen in de cv-installatie. Deze zorgen ervoor dat de radiatoren niet goed warm worden, waardoor u minder zuinig stookt. U moet namelijk harder of langer stoken om de woning warm te krijgen. De oplossing hiervoor is de radiatoren ontluchten. Hiermee voorkomt u onnodig gasverbruik en wordt uw woning sneller warm.

 

6. Plaats tochtstrips indien nodig

Tochtstrips plaatsen is een makkelijke manier van isoleren. Plaats deze bijvoorbeeld bij ramen en deuren. Zo voorkomt u dat koude tocht naar binnen komt én het zorgt ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen en in de ruimte blijft. U kunt tochtstrips kopen in de bouwmarkt en zelf aanbrengen.

 

7. Plaats radiatorfolie tegen uw verwarming

Radiatorfolie stopt onnodig warmteverlies van de radiator. Een verwarming geeft niet alleen warmte aan de voorkant, maar ook aan de achterkant af. Bij dit laatste wordt de muur verwarmd. Zonde, want deze warmte wilt u juist graag in de woning hebben. Dit kunt u oplossen door radiatorfolie achter de verwarming of tegen de muur te plaatsen.

 

De folie zorgt ervoor dat de warmte wordt teruggekaatst en in de woning blijft. De warmte verdwijnt dus niet meer richting de muur. Hiermee kunt u makkelijk besparen op gas. Per vierkante meter radiatorfolie levert het 10 m3 gasbesparing op (Bron: Milieucentraal). U koopt radiatorfolie in de bouwmarkt en kunt u dit zelf aanbrengen.

 

8. Verlagen aanvoertemperatuur cv-ketel

De aanvoertemperatuur van de cv-ketel verlagen van 80 naar 60 graden wordt regelmatig als (grote) bespaartip gegeven. Wij zijn hier echter geen voorstander van. In vrijwel alle woningen hangt een modulerende cv-ketel en een modulerende thermostaat. Modulerend betekent dat de cv-ketel en thermostaat zelf de aanvoertemperatuur regelt op basis van de hoeveelheid warmte die uw woning nodig heeft. De temperatuur van de ketel komt in veel gevallen niet boven de 60 graden. Daarom is ons advies om bij een modulerende cv-ketel en thermostaat de aanvoertemperatuur niet aan te passen. Alle HR-ketels zijn modulerend.

 

Heeft u een cv-ketel van Kemkens, en wordt deze door Kemkens onderhouden? Dan zijn wij ervan overtuigd dat uw cv-ketel energiezuinig is afgesteld. Dit controleren wij tijdens de installatie en de service- en onderhoudsbezoeken.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
modulerende-cv-ketel
Wat is een modulerende cv-ketel?

Nieuwe cv-ketels zijn tegenwoordig vrijwel allemaal modulerend. Bij dit toestel heeft u ook een soortgelijke modulerende thermostaat nodig. Maar...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.