Warmtepomp in een appartement: kan dat?

Warmtepomp in een appartement: kan dat?

Bij veel appartementen zorgt de cv-ketel voor verwarming en warm water. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel, maar is dit toestel eigenlijk wel geschikt voor een appartement? Het antwoord is ja! In dit artikel vertellen wij er meer over.

 

Voorwaarden voor een warmtepomp

Voor het plaatsen van een warmtepomp in een appartement is het belangrijk dat er al een vorm van isolatie aanwezig is. De mate van isolatie hangt af van het type warmtepomp.

  • Is de woning matig geïsoleerd, dan is de hybride warmtepomp een optie. Dit toestel werkt samen met de cv-ketel en zorgt grotendeels voor verwarming van de woning. Deze taak neemt hij dus over van de cv-ketel. De cv-ketel zorgt voor warm water in de keuken en badkamer. Als het buiten extreem koud is, dan springt de cv-ketel bij voor verwarming. De hybride warmtepomp kan dan namelijk niet de hele woning verwarmen. 
     
  • Bij goede isolatie kunt u kiezen voor een all-electric warmtepomp. Een all-electric warmtepomp vervangt de cv-ketel en zorgt voor verwarming en warm water. Het warm water wordt opgeslagen in een (geïntegreerd) voorraadvat.

Soorten warmtepompen voor appartementen

Er zijn verschillende type warmtepompen, zoals bron-water warmtepomp, ventilatielucht-water warmtepomp en lucht-water warmtepomp.Deze zijn niet allemaal geschikt voor een appartement. Zo is een grondgebonden warmtepomp minder geschikt. Ook de lucht-water warmtepomp is minder geschikt. Dit heeft te maken met de strengere geluidseisen voor buitengeplaatste warmtepompen die sinds 1 april 2021 gelden. 

 

Geluidseisen buitenunit 

Het buitendeel van een warmtepomp mag sinds 1 april 2021 overdag niet meer dan 45 dB aan geluid maken, 's nachts mag dit niet meer dan 40 dB zijn.

 

In een appartementencomplex woont u met uw buren dicht bij elkaar. Om ervoor te zorgen dat de geluidseis van 40 dB niet overschreden wordt, moet de buitenunit van de warmtepomp op voldoende afstand van de buren worden geplaatst of worden afgeschermd. Nu is dit bij een appartement vaak niet mogelijk. Dat maakt het plaatsen van een lucht-water warmtepomp, die bestaat uit een binnen- en buitenunit, minder geschikt voor een appartement. Maar er is een ander type warmtepomp dat wél geschikt is, namelijk de ventilatielucht-water warmtepomp!

 

De geschikte warmtepomp voor een appartement

Een ventilatie lucht-water warmtepomp, ook wel ventilatiewarmtepomp genoemd, is zeer geschikt voor appartementen. Dit toestel heeft geen buitenunit, alleen een binnenunit. Er zijn zowel hybride als all-electric ventilatielucht- water warmtepompen. Dit type warmtepomp haalt energie uit de afgezogen ventilatielucht en gebruikt die energie voor het verwarmen van de woning. Belangrijk om te weten is dat deze warmtepomp alleen geschikt is als u een woning heeft met mechanische ventilatie. De warmtepomp vervangt namelijk de mechanische ventilatiebox.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Salderingsregeling blijft bestaan
Salderingsregeling blijft bestaan

Zonnepanelen nu nog interessanter Lang was er sprake van dat de salderingsregeling afgebouwd zou worden vanaf 2025. Echter is dit plan niet...

Geluid warmtepomp
Geluid warmtepomp

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Overdag is dit niet zo storend, maar ’s avonds kan dit wel storend zijn. Dan is het stiller...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.