cv-ketel-verwarmingstest

50 graden verwarmingstest

Is uw huis geschikt voor een warmtepomp? Vanwege de hoge gasprijzen overwegen steeds meer mensen om hun woning te verduurzamen met een hybride warmtepomp. Uw woning moet aan een aantal voorwaarden voldoen om geschikt te zijn voor een warmtepomp. Naast goede isolatie moet de woning geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming. 
 

Een warmtepomp werkt in tegenstelling tot de cv-ketel met een lage aanvoertemperatuur. Bij cv-ketels is de aanvoertemperatuur vaak ingesteld op 70-80 graden. Bij een warmtepomp is dit maximaal 55 graden. Wilt u weten of uw woning geschikt is voor verwarmen met een hybride warmtepomp? Doe in de koude maanden de 50 graden verwarmingstest! 

 

Waarom meedoen aan de 50 graden verwarmingstest

Er zijn verschillende redenen om mee te doen aan de 50 graden test.

  • Isolatie: U wilt weten of uw woning voldoende geïsoleerd is voor verwarmen met een warmtepomp.
  • Oude cv-ketel: Uw cv-ketel is aan vervanging toe en u wilt weten of u al kunt overstappen op een warmtepomp.
  • Verduurzamen: U wilt weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp.

U kunt niet meedoen aan de verwarmingstest als u een vr-ketel of stadsverwarming heeft. Een vr-ketel is niet geschikt om te verwarmen met een lage temperatuur. Bij stadsverwarming kunt u niet zelf de temperatuur aanpassen van de warmte die in uw woning komt. 

 

Hoe werkt de 50 graden verwarmingstest

Tijdens de 50-graden-test, ook wel verwarmingstest genoemd, verlaagt u de temperatuur van de cv-ketel naar 50 graden, in plaats van de normale 70 of 80 graden. U kunt zelf de cv-ketel instellen op 50 graden. Hoe u dit moet doen, leest u in de handleiding van uw cv-ketel. Klik hier voor de meeste cv-ketel handleidingen. 

 

Let op! Verlaag alleen de temperatuur van het verwarmingswater, niet van het tapwater. Tapwater is het water dat uit de kraan en douche komt. De temperatuur van dit water moet altijd ingesteld zijn op minimaal 60 graden om de legionella bacterie te voorkomen. Op sommige cv-ketels worden icoontjes gebruikt voor verwarming (CV) en tapwater. U verlaagt bij de 50 graden test alleen de temperatuur bij het CV-icoontje.

 

Test minimaal twee weken tijdens het stookseizoen

Voer de verwarmingstest minimaal twee weken uit tijdens de koude maanden met temperaturen tussen de 4 en 10 graden. Hoe langer u de test uitvoert in het stookseizoen, hoe beter de resultaten zijn. Gebruik tijdens de test geen bijverwarming, zoals een airco of open haard. U wilt namelijk weten of uw normale centrale verwarming de woning goed warm krijgt en houdt met lage temperatuurverwarming. Het gebruik van bijverwarming tijdens de 50 graden test kan het resultaat van de test beïnvloeden. 

 

Tijdens de testperiode ervaart u wat verwarmen met een lage temperatuur in uw woning doet. Daarnaast kunt u nagaan of uw woning goed geïsoleerd is en of uw afgiftesysteem, bijvoorbeeld radiatoren, geschikt zijn voor verwarmen met lage temperatuur. Houd er rekening mee dat er bij lage temperatuurverwarming wat meer tijd nodig is om uw woning te verwarmen. Het is daarom aan te raden om de thermostaat ‘s nachts niet lager dan op 17 of 18 graden te zetten.

 

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp of niet?

Blijft de woning tijdens de testperiode goed warm of merkt u weinig verschil? Dan is uw woning geschikt voor de hybride warmtepomp. Merkt u tijdens de test wel verschil en voelt uw woning niet zo aangenaam warm als u had gewild? Dan is uw woning nog niet geschikt voor een hybride warmtepomp. Bekijk dan of u de isolatie van uw woning kunt verbeteren.

 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Subsidie voor warmtepomp
Subsidie voor warmtepomp

De overheid heeft het streven om het gasverbruik in 2030 fors te verminderen, in 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Dat betekent...

Alles over warmtepompen
Alles over warmtepompen

Met de aanschaf van een warmtepomp kunt u veel besparen op uw gasrekening. U verbruikt namelijk minder tot geen gas meer. Hierdoor kunt u op...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.