Geluid warmtepomp

Geluid warmtepomp

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Overdag is dit niet zo storend, maar ’s avonds kan dit wel storend zijn. Dan is het stiller en is het buitendeel beter hoorbaar. Dit kan soms leiden tot irritaties van de buren en zelfs burenruzies. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Daarom leest u op deze pagina alles wat u moet weten over het geluid van een warmtepomp.

 

Waarom maakt een warmtepomp geluid?

Een warmtepomp maakt geluid. Hoe harder de warmtepomp moet werken, hoe meer geluid hij maakt. Het buitendeel van de warmtepomp maakt het meeste geluid. In het buitendeel zit een ventilator en een compressor. Beide zorgen voor geluid, met name als ze draaien om de woning te voorzien van verwarming en/of warm water. De ventilator zorgt ervoor dat de buitenlucht door de warmtewisselaar in de buitenunit stroomt. De compressor zet de opgenomen warmte uit de buitenlucht om in hogere temperaturen.

 

Regelgeving geluid warmtepomp

De overheid heeft vanaf 2021 een geluidsnorm ingesteld voor nieuw te plaatsen warmtepompen (en airco’s) bij woningen en woongebouwen. Het gaat hierbij om het geluid wat het buitendeel overdag en ’s nachts maximaal mag produceren. De installatie mag overdag niet meer dan 45 dB aan geluid veroorzaken bij de buren, ’s nachts is de norm 40 dB. Met deze norm moeten buren beter beschermd worden tegen het geluid van warmtepompen. Ook wordt hiermee de ontwikkeling van stillere warmtepompen bevorderd.

 

De nieuwe geluidseisen gelden niet voor de warmtepomp zelf, maar voor een bij een woning geplaatste installatie. De warmtepomp zelf voldoet in het algemeen niet aan de 40 dB eis. Daarom moet de installatie op voldoende afstand van de buren worden geplaatst of worden afgeschermd om niet over de grens van 40 dB te gaan.

 

Waar mag ik een warmtepomp plaatsen?

De grens van het aantal dB geldt op de perceelgrens. Door afstand tussen het buitendeel en de perceelgrens zwakt het geluid van de warmtepomp af. Een warmtepomp mag dus meer dan 45 dB aan geluid produceren, maar dan moet de warmtepomp wel op voldoende afstand van de perceelgrens geplaatst worden. Hoe groot deze afstand precies moet zijn, hangt af van verschillende factoren. Om geluid te reduceren kan ook een geluiddempende omkasting om het buitendeel geplaatst worden.

 

Hoeveel geluid maken onze warmtepompen?

Geluid onze hybride warmtepompen

 

Remeha Elga Ace

Nefit Bosch Compress Inventum Spaarpomp

4 kW

Binnendeel: 37 dB

Buitendeel: 53 dB

 

6 kW

Binnendeel: 37 dB

Buitendeel: 57 dB

4 kW

Geluidsniveau: 53 dB

 

 

 

6,8 en 10 kW

Geluidsniveau: 51 dB

 

Binnendeel: 40 dB

Buitendeel: n.v.t.

 

De installatie bestaat uit enkel uit een binnendeel.

 

 

 

Geluid onze volledig elektrische warmtepompen

 

Daikin Altherma 3 Integrated

Daikin Altherma 3 Bi-Bloc

6 kW

Binnendeel: 28 dB

Buitendeel: 47 dB

 

8 kW

Binnendeel: 28 dB

Buitendeel: 49 dB

6 kW

Binnendeel: 28 dB

Buitendeel: 47 dB

 

8 kW

Binnendeel: 28 dB

Buitendeel: 49 dB

 

Wat maakt het geluid erger?

De hoeveelheid geluid wat de warmtepomp maakt verschilt per type warmtepomp, omdat er andere zaken van invloed zijn op de installaties.

 

Geluid lucht/water warmtepomp

Bij een lucht-water warmtepomp kan het geluid toenemen door:

  • Warmtepomp is aan de gevel bevestigd: Wanneer de warmtepomp aan de buitengevel is bevestigd dan kan er contactgeluid ontstaan aan de binnenkant van de muur,
  • Obstakels: Wanneer geluid een obstakel tegenkomt dan kaatst het terug. Gebouwen of objecten in de buurt van de warmtepomp kunnen zo het geluid versterken.
  • Vrieskou: Wanneer het buiten vriest dan kan het zijn dat de warmtewisselaar in de buitenunit bevriest. Om deze te ontdooien moet de warmtepomp harder werken, waardoor er meer geluid ontstaan wanneer hij hier mee bezig is.

Geluid ventilatielucht warmtepomp

Bij een ventilatiewarmtepomp kan het geluid toenemen door:

  • Opstellingsruimte: Wanneer je de ventilatiewarmtepomp in een kleine ruimte plaatst dan heb je veel weerkaatsing, waardoor het geluid dat de warmtepomp produceert, harder klinkt.
  • Geluidsdemper: Wanneer er geen geluidsdemper is geplaatst in de ventilatiekanalen zal de warmtepomp beter hoorbaar zijn in uw ruimtes.
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Subsidie voor warmtepomp
Subsidie voor warmtepomp

De overheid heeft het streven om het gasverbruik in 2030 fors te verminderen, in 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Dat betekent...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.