Doorzoek onze veelgestelde vragen of kies een categorie
Alle vragen uit de categorie:
Lucht-lucht warmtepomp
Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. Hoe hoger dit getal, hoe minder stroom de warmtepomp verbruikt, dus hoe beter het rendement. Een lucht-lucht warmtepomp heeft nooit één COP. De temperatuur van de buitenlucht, de warmtebron van de warmtepomp, is namelijk niet constant. Daardoor kan de COP-waarde door het jaar heen schommelen.
Het verbruik van een lucht-lucht warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal uur dat de warmtepomp aanstaat, het vermogen, de oppervlakte van de ruimte(s) en isolatie. De warmtepomp werkt het meest optimaal als het vermogen is aangepast aan de inhoud van de ruimte(s) waar u het binnendeel van de warmtepomp wilt plaatsen. Bij koelen hangt het verbruik ook af van lichtinval en andere elektrische apparaten. Lichtinval zorgt voor warmte in de woning en elektrische apparaten geven warmte af. Dit kan ervoor zorgen dat de warmtepomp harder moet werken met een hoger verbruik als gevolg.
Het rendement van de lucht-lucht warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. Bij een COP van 1 geeft de warmtepomp evenveel warmte af als hij aan energie verbruikt. Het rendement is dan 100%. Bij een COP van 2 is dit 200%, bij COP-waarde 3 300% etc. Hoe hoger de COP, hoe minder elektriciteit er wordt gebruikt en hoe zuiniger de warmtepomp werkt.
Nee, een lucht-lucht warmtepomp kan niet worden aangesloten op vloerverwarming. Bij vloerverwarming wordt de vloer verwarmt door warm water die door de verwarmingsbuizen loopt. Dit water wordt opgewarmd door de cv-ketel of warmtepomp. Bij een lucht-lucht warmtepomp gebeurt het verwarmen van de ruimte via de lucht die via het binnendeel de ruimte wordt ingeblazen.
De warmtepomp blijft werken als het vriest. Er zit dan nog voldoende energie in de lucht voor het verwarmen van een ruimte in de woning. Wel zal de warmtepomp harder moeten werken. Hoe lager de temperatuur, hoe meer elektriciteit de warmtepomp nodig heeft om te werken. Bovendien duurt het langer om de ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen.
Hoeveel geluid een lucht-lucht warmtepomp maakt, hangt onder andere af van het type en het vermogen. Het buitendeel maakt het meeste geluid, het geluid kan oplopen tot 60 dB. Hoe harder de warmtepomp moet werken, hoe meer geluid hij maakt. Om ervoor te zorgen dat uw buren geen geluidsoverlast ondervinden en dat het geluid binnen de geluidsnormen van de overheid valt, kan een geluiddempende ombouwkast over het buitendeel geplaatst worden.
Voor een lucht/lucht warmtepomp is het niet mogelijk om een subsidie aan te vragen. Deze warmtepomp valt op dit moment buiten de ISDE-regeling.
Vragen op categorie:
Geen antwoord gevonden op uw vraag?
Stel dan uw vraag aan één van onze medewerkers via het onderstaande formulier.