Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.
Huis-geschikt-voor-warmtepomp_Kemkens

3 min. leestijd –

Hoe weet ik of mijn huis geschikt is voor een warmtepomp?

Wilt u weten of uw huis geschikt is voor een warmtepomp? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een woning moet voldoen. Op deze pagina vertellen we u er alles over!

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Een warmtepomp is een interessante keuze als uw cv-ketel aan vervanging toe is. Door de energietransitie en de veranderende energieprijzen kiezen steeds meer mensen ervoor om hun woning te verduurzamen. Met een warmtepomp kunt u flink besparen op uw gasverbruik. Dit toestel werkt op elektriciteit en onttrekt warmte uit natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht om uw woning te verwarmen.

Voorwaarden warmtepomp

Een warmtepomp kan niet zomaar in elke woning worden geplaatst. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de isolatiewaarden van uw woning, de manier waarop uw woning verwarmd wordt en de beschikbare ruimte binnen en buiten uw woning.

1. Isolatie van de woning

Het is belangrijk dat uw woning goed is geïsoleerd. Met een warmtepomp verwarmt u de woning op een duurzame manier en dan is het zonde als deze warmte de woning weer snel verlaat. Bovendien werkt de warmtepomp op aanzienlijk lagere temperaturen dan een standaard cv-ketel. Deze manier van verwarmen gedijt goed bij een goed geïsoleerde woning.

Wilt u weten of uw woning goed genoeg geïsoleerd is? Breng de temperatuur van uw cv-ketel tijdens het stookseizoen terug naar 50 graden en kijk of de woning nog voldoende wordt verwarmd.

2. Manier van verwarmen

Zoals gezegd zal de warmtepomp de woning proberen te verwarmen op relatief lage temperaturen. Denk aan een maximale temperatuur van 45 graden. Een standaard cv-ketel daarentegen functioneert normaal gesproken op temperaturen van 60 tot 70 graden. Vandaar dat het belangrijk is dat het afgiftesysteem in de woning goed functioneert op deze lagere temperaturen. Met het afgiftesysteem wordt de installatie bedoeld waarmee de woning verwarmd wordt zoals radiatoren en vloerverwarming. Vloerverwarming is een goed voorbeeld van een afgiftesysteem dat goed functioneert op lage temperaturen.

Bovenstaande wil niet zeggen dat een woning altijd vloerverwarming moet hebben om geschikt te zijn voor een hybride warmtepomp. Ook een woning met radiatoren kan middels een hybride warmtepomp al aanzienlijk gaan besparen op de energierekening. Onze adviseurs kunnen u hier verder over informeren.

3. Beschikbare ruimte binnenshuis en buitenshuis

Het binnendeel van de hybride warmtepomp wordt naast de cv-ketel gemonteerd. Dit betekent dus dat er naast de cv-ketel ruimte beschikbaar moet zijn om het toestel te kunnen plaatsen.  De ruimte die u minimaal nodig heeft is 1×0,6×0,4 meter (hxbxd).

De buitenunit kan op verschillende plekken worden gemonteerd. Denk hierbij aan de grond, een plat dak of tegen de gevel. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de geldende geluidseisen. Zo mag op de erfgrens met de buren overdag maximaal 45 dB en ‘s-nachts maximaal 40 dB worden waargenomen. Daarnaast dient rekening te worden gehouden met de bereikbaarheid van het toestel voor toekomstig service en onderhoud. De servicemonteur moet het toestel namelijk nog altijd op een verantwoorde manier kunnen onderhouden.

4. Boiler

Bij een all-electric warmtepomp moet bij de beschikbare ruimte rekening gehouden worden met plek voor een boilervat. Dit boilervat is nodig, omdat een all-electric warmtepomp, naast verwarming, zorgt voor warm water in de keuken en badkamer. Het warme water wordt opgewarmd en opgeslagen in het boilervat. Er zijn ook all-electric warmtepompen waarbij de boiler in het binnendeel zit.

Een hybride warmtepomp heeft geen boiler voor warm water. Hierbij zorgt de cv-ketel voor warm water in de keuken en badkamer.

Check of uw huis geschikt is voor een warmtepomp

Twijfelt u nog of uw huis geschikt is voor een warmtepomp? Wij hebben een eenvoudige check voor u gemaakt waarin u door het beantwoorden van een aantal vragen erachter komt of uw huis geschikt is. Daarnaast geven we ook aan welke warmtepomp het beste past bij uw situatie.

Uw huis stap voor stap geschikt maken voor een warmtepomp

Is uw huis nog niet geschikt voor een warmtepomp? U kunt uw huis de komende jaren stap voor stap klaar maken voor een warmtepomp. Wanneer uw cv-ketel al aan vervanging toe is, dan kunt u deze gewoon vervangen voor een nieuwe cv-ketel. Al onze nieuwe cv-ketels zijn geschikt voor de combinatie met een warmtepomp.

Wanneer uw cv-ketel nog even mee kan en uw huis nog niet voldoende is geïsoleerd, dan kunt u de eerste stap zetten door het isoleren van uw huis. Voor het isoleren van uw huis kunt u gebruik maken van de ISDE subsidie.

subsidie-en-financieringsmogelijkheden-1920×745
Vorig artikel Subsidie warmtepomp
Volgend artikel Vanaf 2026 hybride warmtepomp wel of niet verplicht?