Stijgende gasprijzen: wat zijn de alternatieven voor verwarmen op gas

Stijgende gasprijzen: wat zijn de alternatieven voor verwarmen op gas

Het is een veelbesproken onderwerp: de als maar stijgende gasprijzen. De gasprijs breekt een record en is de laatste maanden sterk gestegen (en stijgt nog steeds). Hoe kan dit en wat kunt u eraan doen? Op deze pagina leest u meer over ontwikkeling van de gasprijzen en wat de alternatieven zijn voor een aardgas cv-ketel.

 

Waarom stijgen de gasprijzen?

De stijging van de gasprijs komt door verschillende redenen: er is een toenemende vraag naar gas en een gastekort. Dit tekort is onder andere ontstaan door het verminderen van de gaswinning in Groningen en door het beperkte aanbod van gas vanuit het buitenland.

 

Ook de weersomstandigheden speelt een rol. Energiebedrijven vullen hun voorraad in aanloop naar de winter aan. Bij een warme winter raken de voorraden niet op met als gevolg dat de energiebedrijven met een overschot aan gas zitten. Maar bij een koude winter én een koude lente, zoals in 2020, gebeurt het tegenovergestelde. Dan ontstaat er een tekort. Tot slot zorgt ook de stijgende prijs van CO2-uitstootrechten ervoor dat de gasprijs omhoog gaat.

 

Welk effect hebben de prijsstijgingen voor u?

Door de stijgende gasprijzen gaat de energierekening met honderden euro’s omhoog. Huishoudens met een variabel energiecontract of waarbij het contract binnenkort afloopt, hebben sneller te maken met de prijsstijgingen dan huishoudens met een vast energiecontract.

 

Alternatieven voor gas cv-ketel

Heeft u een gasgestookte cv-ketel, dan is een warmtepomp een goede toevoeging of alternatief voor verwarming op gas. Het is een duurzame manier van verwarmen waarbij u bespaart op het gasverbruik én de CO2-uitstoot van uw woning. Er zijn twee soorten warmtepompen: de hybride warmtepomp en de volledig elektrische warmtepomp.

 

De hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel. De installatie bestaat uit een binnendeel en/of buitendeel. De warmtepomp werkt op elektriciteit en zorgt grotendeels voor warmte in huis. Hiervoor haalt hij warmte uit de buitenlucht of binnenlucht (ventilatielucht). De cv-ketel zorgt voor warm water in de keuken en badkamer en springt bij als het buiten erg koud is.

 

U kunt de hybride warmtepomp aansluiten op een bestaande of een nieuwe cv-ketel. En deze installatie is ook geschikt voor woningen met matige isolatie en dubbelglas!

 

Ons aanbod hybride warmtepompen

 

De volledig elektrische warmtepomp

Helemaal van het aardgas af kan met een volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric warmtepomp genoemd. Deze installatie vervangt de cv-ketel, maar doet hetzelfde als wat nu de cv-ketel doet: hij zorgt voor warmte in huis én warm water in de keuken en badkamer. De installatie bestaat uit een binnendeel en/of buitendeel en een boiler voor warm water. Hij haalt warmte uit de buitenlucht, ventilatielucht, bodem of het grondwater.

 

Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt als uw huis goed geïsoleerd is. Hij werkt met lagere temperaturen dan een cv-ketel. Hierdoor kunnen er enkele aanpassingen in uw woning nodig zijn om ervoor te zorgen dat de woning met een lagere temperatuur warm wordt. Denk hierbij aan het leggen van vloerverwarming, het plaatsen van een extra radiator of grotere radiatoren.

 

Ons aanbod volledig elektrische warmtepompen

 

Subsidies op warmtepomp

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) kunt u subsidie krijgen op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort apparaat en het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 500 en € 2.500. Ook kunt u met deze regeling subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen. Dit kan u extra helpen bij het warmtepomp-proof maken van uw woning.

 

Naast de landelijke subsidie, zijn er ook regionale/gemeentelijke subsidies en regelingen beschikbaar. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente.

 

Duurzame energie opwekken met zonnepanelen

Met de warmtepomp zal uw energieverbruik toenemen. De extra stroom die de warmtepomp verbruikt, kunt u zelf opwekken met zonnepanelen. Heeft u nog geen zonnepanelen en wilt u weten hoeveel groene stroom u zelf kunt opwekken? Doe dan onze zonnepanelencheck!

 

Naar zonnepanelencheck

 

Meer weten

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de warmtepomp? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens gebruikt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken en u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie en afmeldmogelijkheden vindt u in ons privacy statement.

 
 
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Salderingsregeling blijft bestaan
Salderingsregeling blijft bestaan

Zonnepanelen nu nog interessanter Lang was er sprake van dat de salderingsregeling afgebouwd zou worden vanaf 2025. Echter is dit plan niet...

Geluid warmtepomp
Geluid warmtepomp

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Overdag is dit niet zo storend, maar ’s avonds kan dit wel storend zijn. Dan is het stiller...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.