Alles over cv-ketel onderhoud

Alles over cv-ketel onderhoud

Cv-ketel onderhoud is belangrijk om verzekerd te zijn van verwarming en warm water. Door cv-ketel onderhoud komt u niet voor verrassingen te staan en gaat uw cv-ketel langer mee. Het is verplicht om cv-ketel onderhoud uit te laten voeren door een gecertificeerde monteur. Kemkens is een gecertificeerd bedrijf met gecertificeerde monteurs en helpt u graag met het onderhoud aan uw cv-ketel.

 

Waarom is cv-ketel onderhoud belangrijk

 • Levensduur verhogen: Door onderhoud kan uw cv-ketel beter functioneren, waardoor uw cv-ketel langer meegaat.
 • Storingen voorkomen: Onnodige slijtage aan onderdelen wordt voorkomen, waardoor u minder kans heeft op storingen.
 • Voorkom grote reparaties: Met cv-ketel onderhoud verkleint u de kans op onnodige dure reparatiekosten. Eventuele problemen worden al in een vroeg stadium opgespoord.
 • Energiezuiniger: Wanneer uw cv-ketel niet wordt onderhouden, heeft dit een negatieve invloed op de prestaties. Hierdoor moet uw cv-ketel harder werken en verbruikt hij meer energie.
 • Veiligheid: Tijdens het onderhoud controleren wij de functies van alle onderdelen waardoor de brandveiligheid van de installatie wordt verhoogd en de lekkage van koolmonoxide wordt verkleind.

Meer over het belang van cv-ketel onderhoud

 

Wat doen we tijdens cv-ketel onderhoud?

Tijdens een cv-ketel onderhoudsbeurt wordt de cv-ketel nagekeken, schoongemaakt en opnieuw ingesteld door één van onze monteurs. Wij voeren het onderhoud volgens fabrieksvoorschriften. Kleine defecten of onderdelen die aan vervanging toe zijn, worden direct aangepakt. Bovendien wordt de cv-ketel gecontroleerd op eventuele koolmonoxidelekkages.

 

 

Werkzaamheden cv-ketel onderhoud

 

Hoe vaak cv-ketel onderhoud?

In de voorschriften van de cv-ketel fabrikant staat aangegeven hoe vaak uw cv-ketel onderhouden moet worden. Dit kan variëren van jaarlijks tot twee- of driejaarlijks. Sommige verzekeringen verplichten cv-ketel onderhoud. Als u brandschade wil claimen, dan moet u kunnen aantonen dat de cv-ketel is onderhouden volgens de voorschriften van de fabrikant.

 

Hoe vaak cv-ketel onderhoud

 

Wanneer cv-ketel onderhoud

Er is geen vast moment in het jaar om cv-ketel uit te voeren. Wel zijn er zaken waarmee u rekening kunt houden. In het najaar is het vaak druk, omdat de cv-ketels na de zomerperiode dan weer aangaat. Het kan zijn dat u dan langer moet wachten voordat de cv-ketel onderhouden kan worden. De zomer is om die reden een goed moment om uw cv-ketel te onderhouden. Dan weet u zeker dat hij klaar is voor de koude periode.

 

Cv-ketel onderhoud in de zomer

 

Cv-ketel onderhoudscontracten

Met een cv-ketel onderhoudscontract heeft u de zekerheid dat de cv-ketel regelmatig wordt onderhouden. Een groot voordeel van een onderhoudscontract t.o.v. een eenmalig onderhoudsbeurt is dat er contact met u wordt opgenomen voor de cv-ketel onderhoudsbeurt. U hoeft hier niet zelf achteraan. Daarnaast kunt u bij een storing rekenen op de 24/7 storingsservice, waarbij u snel wordt geholpen en voorrang krijgt op de mensen die geen contract hebben.

 

Soorten onderhoudscontracten

Bij Kemkens bieden wij verschillende soorten cv-ketel onderhoud abonnementen: Comfort Plus, Comfort en Comfort Basis. Bent u benieuwd welk type cv-ketel onderhoud abonnement het best bij u past? Wij hebben onze cv-ketel onderhoud abonnementen voor u op een rijtje gezet.

 

Cv-ketel onderhoudscontracten vergelijken

 

Wat gebeurt er zonder periodiek cv-ketel onderhoud?

Hoe langer uw geen cv-ketel onderhoud laat uitvoeren, hoe groter de kans op storingen die ontstaan door vervuiling of defecte, versleten onderdelen. Als gebreken lange tijd niet opgemerkt worden, dan kan dit leiden tot onnodige schade aan het toestel en/of woning. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, denk aan brand of koolmonoxide in de woning. 

 

Mogelijke cv-ketel problemen die kunnen ontstaan als u geen regelmatig onderhoud aan de cv-ketel laat uitvoeren:

 • Vervuilde warmtewisselaar
 • Uitharden van pakkingen met lekkage van rookgassen / water als gevolg
 • Defecte automatische ontluchter
 • Vervuilde ventilator en luchtdrukschakelaar

Wat kunt u zelf doen aan cv-ketel onderhoud?

Cv-ketel onderhoud moet u altijd laten uitvoeren door een gecertificeerde monteur. Er zijn een aantal kleine onderhoudswerkzaamheden buiten de mantel van de cv-ketel die u zelf kunt doen. Denk hierbij aan het bijvullen en ontluchten van de cv-installatie.

 

Cv-ketel bijvullen

De waterdruk van de cv-ketel moet tussen de 1 en 2 bar staan. Als de druk lager is dan 1 bar, dan moet u de cv-ketel bijvullen. Dit kunt u eenvoudig zelf doen. Voor het bijvullen van de cv-ketel heeft u nodig: een vulslang, een emmer, een waterpomptang en een doekje. Hieronder leest u hoe u de cv-ketel kunt bijvullen.

 1. Zet de kamerthermostaat op 10 graden, zodat de cv-ketel kan afkoelen.
 2. Heeft u een oudere cv-ketel met een analoge drukmeter, zet de cv-ketel uit door de stekker uit het stopcontract te halen. Let op: dit is niet nodig bij een cv-ketel met een digitale display
 3. Sluit de vulslang aan op de waterkraan bij uw cv-ketel. Vul de slang langzaam met water totdat de meeste lucht uit de slang is. Zet vervolgens de kraan uit.
 4. Sluit nu de slang aan op de vulkraan van uw verwarmingssysteem.
 5. Draai eerst de vulkraan open en vervolgens de waterkraan.
 6. Blijf vullen totdat de drukmeter op ca. 1.8 bar staat. Dit is af te lezen op de display van de ketel of bij oudere modellen op de analoge drukmeter.
 7. Draai de waterkraan dicht en vervolgens de vulkraan.
 8. Voordat u de slang loskoppelt, zet u een emmer onder de kraan.
 9. Ontkoppel voorzichtig de slang van de vulkraan en laat het water wat nog in de slang zit in de emmer lopen. Ontkoppel vervolgens de slang van de waterkraan.
 10. Vergeet niet om bij de cv-ketel met een analoge drukmeter de cv-ketel weer aan te zetten: stop de stekker in het stopcontact.
 11. Zet de kamerthermostaat weer omhoog.

Meer over cv-ketel bijvullen

 

Cv-installatie ontluchten

Bij borrelende of tikkende geluiden in de cv-installatie, moeten de radiatoren worden ontlucht. Er zit dan namelijk lucht in de installatie wat ervoor zorgt dat de radiatoren niet goed warm worden. Radiatoren ontluchten kunt u zelf doen. Hiervoor heeft u nodig: een ontluchtingssleutel en een doekje. Hieronder leest u hoe u de radiatoren kunt ontluchten

 1. Zet de kamerthermostaat op 10 graden en wacht 15 minuten voordat u verder gaat.
 2. Zet alle radiatoren in huis volledig open.
 3. Begin op de begane grond met het ontluchten van de radiatoren, bijvoorbeeld in de woonkamer of keuken.
 4. Draai met de ontluchtingssleutel het ventiel van de radiator open, houd een doekje bij de hand. Wacht tot er water uitkomt en draai het ventiel weer dicht.
 5. Herhaal stap 4 bij elke radiator. Werk van de beneden naar de bovenverdieping.
 6. Alle radiatoren ontlucht? Controleer de waterdruk van de cv-ketel. De druk moet tussen de 1 en 2 bar zijn.
 7. Draai de radiatoren dicht in de ruimtes waar u niet of weinig komt.
 8. Vul de cv-ketel bij als de druk lager is dan bar.
 9. Zet de kamerthermostaat weer omhoog.

Meer over cv-installatie ontluchten

 

Cv-ketel reparatie

Er kunnen verschillende problemen ontstaan aan uw cv-ketel. Zo kan uw cv-ketel bijvoorbeeld een bepaald geluid maken of een storing geven. Wij hebben de meest voorkomende problemen voor u op een rijtje gezet.

 

Cv-ketel problemen

 

Onderhoud aan diverse cv-ketel merken

Kemkens biedt onderhoud voor alle bekende cv-ketel merken. Onze monteurs zijn gespecialiseerd in cv-ketel onderhoud aan vrijwel alle merken en typen cv-ketels. Wij voeren cv-ketel onderhoud uit aan onder andere deze A-merken:

 

Staat uw merk cv-ketel er niet bij? Dan kunt u nog steeds een onderhoudscontract afsluiten via onderstaand formulier.

 

Een onderhoudscontract afsluiten

Wilt u ook zorgeloos genieten? Sluit dan direct online een onderhoudscontract af. 

 

Cv-ketel onderhoudscontract afsluiten

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel onderhouden
Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel onderhouden

Door uw cv-ketel regelmatig te laten onderhouden, blijft deze veilig en zuinig werken. Maar hoe vaak moet u eigenlijk uw cv-ketel laten...

Waarom is cv-ketel onderhoud belangrijk?
Waarom is cv-ketel onderhoud belangrijk?

De cv-ketel zorgt iedere dag voor een aangename temperatuur en warm water. Hij maakt op een dag dus aardig wat uren. Vaak zijn we ons niet...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.