Het belang van goede ventilatie

Het belang van goede ventilatie

Een goed ventilatiesysteem in huis is erg belangrijk. Het zorgt niet alleen voor gezonde, schone lucht, maar verdrijft ook vieze (kook)geuren, vocht, schimmels en bacteriën. Ventileren kan op een natuurlijke manier door iedere dag de ramen open te zetten, maar het kan ook geautomatiseerd door middel van mechanische ventilatie. Dit is een gemotoriseerde vorm van ventileren die de lucht in huis 24 uur per dag reinigt. Hoe dit precies werkt en hoe u mechanische ventilatie goed kunt gebruiken, leest u hieronder!

 

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Een mechanisch ventilatiesysteem bestaat uit meerdere onderdelen: ventielen, luchtroosters, luchtkanalen en een ventilatiebox. De ventielen die zich meestal in de badkamer, keuken en het toilet bevinden, voeren ‘vieze’ lucht af naar de ventilatiebox. Hierdoor ontstaat een onderdruk die dan weer schone lucht van buiten naar binnen aanzuigt via de luchtroosters. Op die manier zorgt mechanische ventilatie dus altijd voor een gezond binnenklimaat. 

 

Mechanische ventilatie goed gebruiken

Om het beste resultaat uit mechanische ventilatie te halen, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan: er stroomt genoeg verse lucht naar binnen en de lucht stroomt goed door het hele huis. Dit is zelf te reguleren door mechanische ventilatie op de juiste manier te gebruiken. Zo is het belangrijk dat de luchtroosters altijd open staan, zodat verse lucht ook daadwerkelijk dag en nacht kan binnenstromen. Daarnaast is het sterk van belang dat het ventilatiesysteem nooit uit staat. Meestal heeft een mechanisch ventilatiesysteem drie standen, oplopend in sterkte van afzuiging. Zorg er dus voor dat het altijd minimaal op stand 1 staat, ook als u niet thuis bent. Bij koken of douchen is een hogere stand raadzaam en schakel naar strand 3 wanneer er veel mensen in huis zijn of uw was bijvoorbeeld binnen te drogen hangt. 

 

Het kan natuurlijk voorkomen dat expliciet wordt gevraagd ramen en deuren te sluiten, zoals bij natuurrampen en branden of wanneer onderhoud plaatsvindt. Schakel in dat geval het mechanische ventilatiesysteem wél volledig uit. Trek de stekker eruit of zet de schakelaar van de juiste groep in de meterkast om.

 

Voordelen mechanische ventilatie

Het grootste voordeel van mechanische ventilatie is dat u er haast geen omkijken naar heeft. Bij goed gebruik met minimale effort bent u altijd verzekerd van gezonde lucht in huis. Bovendien werkt het vaak effectiever dan natuurlijke ventilatie en stroomt er meer verse lucht naar binnen. Tot slot bevordert mechanische ventilatie de gezondheid, want het afdrijven van vochtige lucht kan gezondheidsklachten zoals longklachten, slaapproblemen en allergieën voorkomen.

 

Onderhoud mechanische ventilatie

Om ervoor te zogen dat de frisse lucht die in uw woning komt schoon en fris blijft, is periodiek onderhoud aan uw ventilatiesysteem belangrijk. Hiervoor kunt u een onderhoudscontract afsluiten. Naast het periodiek onderhouden van uw mechanische ventilatie raden wij aan om eens per 6 jaar de ventilatiekanalen te reinigen. Na verloop van tijd worden de ventilatiekanalen in huis vervuild door stof, schimmel en andere vervuilingen. Uw mechanisch ventilatiesysteem zal door deze vervuiling minder goed gaan werken. Het reinigen van de ventilatiekanalen zorgt voor een betere luchtzuivering en bespaart ook nog eens energie!

 

Mechanische ventilatie 10 jaar oud?

Wanneer uw mechanische ventilatiebox al minstens 10 jaar oud is, raden we aan om deze te vervangen. Dit kan een jaarlijkse besparing van € 60,- opleveren. Een nieuwe ventilatiebox is namelijk voorzien van de nieuwste technieken en besparen meer energie. Met deze nieuwste technieken krijgt u een ventilatiebox die voor minder geluidsoverlast zorgt en ook een langere levensduur met zich mee brengt.

 

Meer weten

Wilt u meer weten over mechanische ventilatie, een onderhoudscontract of het reinigen van ventilatiekanalen? Vul dan hieronder het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend advies. Wij helpen u graag.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Geïnteresseerd in
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
zonnepanelen-opbrengst
De salderingsregeling: hoe zit het nu en na 2023?

De salderingsregeling is een veelbesproken onderwerp, vooral omdat deze regeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. Is investeren in zonnepanelen dan nog...

duurzame-cv-ketel-alternatieve
Duurzame alternatieven voor de cv-ketel

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan is een nieuwe cv-ketel misschien een voor de hand liggende keuze. Maar nu de energietransitie in volle gang...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.