Welke airco is geschikt voor mij?

Welke airco is geschikt voor mij?

Een airco is dé perfecte oplossing voor verkoeling in huis tijdens de steeds warmer wordende zomers. U kunt een airco ook gebruiken om de lucht in uw woning te bevochtigen of te filteren, dit is goed voor de luchtkwaliteit. En op dagen dat het kouder is, kunt u de airco ook gebruiken om uw woning te verwarmen.

 

Welke typen airco's zijn er?

Er zijn verschillende typen airconditioners op de markt: een mobiele airco en een vaste airco. Hieronder lichten wij beide toe.

 

Mobiele airco

De naam zegt het eigenlijk al: mobiele airco's zijn mobiel en dus verplaatsbaar. Dat is handig als u verschillende ruimtes wilt verkoelen. Zo kan de airco overdag voor verkoeling in de woonkamer zorgen en 's avonds voor verkoeling in de slaapkamer. Een mobiele airco bestaat uit één unit en heeft geen buitendeel. Het apparaat heeft een afvoerslang die de warme lucht naar buiten afvoert. Daarom is het belangrijk om de airco dichtbij een raam of buitendeur te plaatsen. Dit zorgt er wel voor dat de werking iets minder wordt aangezien er ook warme lucht via het raam of de deur naar binnenkomt. Dit kunt u beperken met een raam- of deurafdichtingset. Zo'n set helpt om warme lucht buiten te houden. Om ervoor te zorgen dat de afvoerslang optimaal zijn werk kan doen, is het belangrijk om de slang zo recht mogelijk te houden. Vermijd bochten en knikken in de slang.

 

Een mobiele airco maakt meer geluid dan een vaste airco. Het apparaat heeft alle systemen in één ombouw zitten en doet al het werk. Daarnaast is de mobiele airco minder energiezuinig dan een vaste airco.

 

Vaste airco (split airco)

Een vaste airco bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Het binnendeel wordt op een vaste plek aan de wand in de woning geplaatst, het buitendeel aan de gevel van de woning of op een plat dak. De installatie vindt plaats door een erkende installateur. Als de vaste airco is geïnstalleerd, dan heeft hij een hoog rendement waardoor u met een laag energieverbruik een ruimte snel koeler maakt. De ramen en deuren kunt u namelijk gesloten houden in tegenstelling tot de mobiele airco. Door de airco wordt er ook vocht onttrokken uit de woning, dit zorgt ervoor dat het klamme, warme gevoel in de kamer verdwijnt.

 

Bij een vaste airco heeft u keuze uit een single split of multi-split airco. Een single split airco bestaat uit één binnendeel en één buitendeel die met elkaar verbonden zijn. Hiermee kan dus maar één ruimte in de woning gekoeld worden. Een multi-split airco is een airconditioning met één buitendeel en meerdere binnendelen. Hiermee kunt u meerdere ruimtes tegelijk koelen of verwarmen. Ideaal als u meerdere ruimtes in uw woning wilt voorzien van een heerlijk binnenklimaat.

 

Twee grote voordelen van een split airco is dat hij energiezuinig en stil is. Het gedeelte van het apparaat dat het meest geluid maakt bevindt zich namelijk buiten. Daardoor is een split airco een stuk stiller dan een mobiele airco. Kortom: een vaste airco kent veel voordelen! We zetten ze hieronder nog een keer op een rijtje:

 

  • Koelt in de zomer, verwamt in de winter
  • Draagt bij aan een betere luchtkwaliteit
  • Energiezuinig en stil
  • Kan grotere ruimtes koelen

Bereken het benodigde vermogen voor uw airco

Bent u op zoek naar een airco, maar heeft u geen idee hoeveel vermogen deze nodig heeft om uw ruimte goed te kunnen verkoelen? Dan kunt u dit berekenen met een simpele som, namelijk de inhoud van de ruimte (m3) die u wilt verkoelen vermenigvuldigen met de koelfactor. Hierbij kan uitgegaan worden van factor 30 (goed geïsoleerd), 40 (matig geïsoleerd) of 50 (slecht geïsoleerd).  

 

Voorbeeld:

U bent op zoek naar een airco voor de slaapkamer. Dit is een rechthoekige kamer van 3 meter (lengte), 5 meter (breedte) en 2 meter (hoogte). De inhoud van de kamer is 3m x 5m x 2m = 30m3. De woning is goed geïsoleerd (koelfactor 30). De benodigde koelvermogen (watt) voor de slaapkamer is 900 Watt. De rekensom is 30 m3x koelfactor 30 = 900 Watt. Het benodigde vermogen wordt in kW uitgedrukt. Omgerekend is 900 Watt 0,9 kW. U heeft voor de slaapkamer dus een airconditioning nodig met minimaal 0,9 kW.

 

Meer informatie

Heeft u nog vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw huis? Wij geven u graag gratis en vrijblijvend advies over airco's. Kijk op onze aircopagina voor meer informatie.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Uw airco onderhouden: de 3 redenen
Uw airco onderhouden: de 3 redenen

Een airconditioning is heerlijk tijdens de warme zomerdagen. Wilt u zo lang mogelijk optimaal profiteren van uw airco, dan is het belangrijk dat u...

De voordelen van een airco
De voordelen van een airco

Airconditionings worden in Nederland steeds populairder. Dat is ook niet gek aangezien het in de zomermaanden behoorlijk warm kan worden. Een...

Waar op letten bij het kopen van een airco
Waar op letten bij het kopen van een airco

De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Hierdoor kan het benauwd en warm worden in huis. Met een airco geniet u van een aangename...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.