Wat is mechanische ventilatie?

Wat is mechanische ventilatie?

U heeft er vast van gehoord en dit wellicht ook in uw woning: een mechanisch ventilatiesysteem. Maar wat is het precies en hoe werkt dit eigenlijk? Dat leggen wij u graag uit in dit artikel.

 

Mechanische ventilatie zorgt voor gezonde, schone lucht in huis. U herkent het systeem aan de ventielen in de keuken, badkamer en toilet. De ventielen zuigen continu lucht weg uit de woning. Via ventilatieroosters of ramen in de woonkamer en slaapkamers komt schone lucht naar binnen. Hiermee krijgt u een gezond binnenklimaat. De mechanische ventilatie heeft een aantal functies, namelijk circuleren van verse lucht en het afvoeren van vervuilde, vochtige en warme lucht. 

 

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Het systeem werkt eigenlijk heel eenvoudig. We hebben het hierboven ook al kort beschreven. Mechanische ventilatie zuigt vervuilde lucht weg, maar voert geen verse lucht toe. De verse, schone lucht komt via de ventilatieroosters of ramen in de ruimte. Dan gaat de ventilatiebox aan het werk. De vervuilde lucht wordt aangezogen en via de ventilatiekanalen in de ventilatiebox gezogen. Daarna wordt de vervuilde lucht via de pijpen naar buiten afgevoerd. Dit proces blijft zich herhalen. De mechanische ventilatie werkt door middel van een ventilator die ingesteld wordt met een standenschakelaar. Hiermee kunt u zelf bepalen hoeveel lucht er wordt afgezogen. Schakel altijd de hoogste stand in als er veel mensen in huis zijn, bij het koken en douchen of als u de was binnen laat drogen. Zet de mechanische ventilatie nooit uit, behalve wanneer gevraagd wordt om ramen deuren te sluiten of tijdens onderhoud. 

 

Mechanische ventilatie vervangen

Is uw huidige ventilatiebox aan vervanging toe? Dan bent u bij Kemkens aan het juiste adres. Wanneer uw mechanische ventilatiebox 10 jaar of ouder is, dan raden we aan om deze te vervangen. Een nieuwe ventilatiebox is namelijk voorzien van de nieuwste technieken en besparen meer energie. 

 

Meer over vervangen van de mechanische ventilatiebox

 

Mechanische ventilatie reinigen

Mechanische ventilatie heeft geen intensief onderhoud nodig. Door de jaren heen blijft er wel stof en vuil in uw ventilatiesysteem hangen. Daarom raden wij u aan om minimaal één keer in de 6 jaar uw mechanische ventilatiesysteem te laten reinigen. Dan kan het systeem weer optimaal zijn werk doen.

 

Onderhoud mechanische ventilatie

Ook voor het onderhoud aan uw mechanische ventilatie kunt u eenvoudig een abonnement afsluiten. Zo kunt u zorgeloos genieten van gezonde, schone lucht in huis en weet u zeker dat uw ventilatiebox goed blijft werken. Met een goed onderhouden ventilatiesysteem geniet u van de volgende voordelen:

  • Minder kans op storingen
  • Gezond en fris binnenklimaat
  • Langere levensduur
  • Optimale werking

U kunt het onderhoud aan uw mechanische ventilatie ook combineren met onderhoud aan bijvoorbeeld uw cv-ketel. Wilt u meer weten over onze onderhoudsabonnementen? Bekijk het hier.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
zonnepanelen-opbrengst
De salderingsregeling: hoe zit het nu en na 2023?

De salderingsregeling is een veelbesproken onderwerp, vooral omdat deze regeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. Is investeren in zonnepanelen dan nog...

duurzame-cv-ketel-alternatieve
Duurzame alternatieven voor de cv-ketel

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan is een nieuwe cv-ketel misschien een voor de hand liggende keuze. Maar nu de energietransitie in volle gang...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.